"Часи змінилися": У США відмовилися від встановлення пам'ятника радянським льотчикам

Влада американського Елізабет-Сіті пояснила словами "часи зараз змінилися" відмову від установлення пам'ятника радянським льотчикам, які загинули у 1944-му і 1945 роках під час перегону гідролітаків зі США в Європу.

Пам'ятник являє собою зображення трьох льотчиків і гідролітака

Влада американського Елізабет-Сіті (штат Північна Кароліна) відмовилася від раніше ухваленого рішення встановити пам'ятник загиблим під час Другої світової війни радянським льотчикам, - повідомляє Associated Press, передають Патріоти України.

Скульптуру масою 25 тонн, яка являла собою стилізоване зображення гідролітака і трьох пілотів, планували встановити коштом російської сторони, американці мали забезпечити благоустрій території.

Спорудження пам'ятника в Елізабет-Сіті підтримали в 2017 році, а вже у 2018-му проти виступило п'ятеро членів міської ради, троє членів рішення підтримали. "Часи зараз змінилися", – прокоментувала член міськради Аніта Гаммер.

У міноборони РФ повідомляли, що пам'ятник присвячений 11 радянським льотчикам, які загинули під час перегону літаків-амфібій зі США до СРСР у роки Другої світової війни. Авіатехніку приймали в Елізабет-Сіті. Авіагрупа налічувала 26 екіпажів. Під час перегону гідролітаків для Північного флоту один з апаратів урізався у скелі на північному узбережжі Норвегії, за іншою версією – його збили німецькі винищувачі. Це було влітку 1944 року. Ще один літак розбився під час зльоту в Елізабет-Сіті у січні 1945 року. Причини катастрофи не з'ясували.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...