"Чекали відмашки з Кремля": Російська журналістка розповіла про причини відсутності на росТБ новин про трагедію в Кемерові

Прес-секретар Путіна Пєсков заявив, що відсутність новин про пожежу в Кемерові в неділю пов'язано з тим, що телеканали не змогли оцінити масштаб трагедії.

Про це в своїй статті в "Новой газете" пише Ірина Петровська, передають Патріоти України.

"Відсутність оперативних новин про пожежу в Кемерові на федеральних телеканалах пов'язана з тим, що на ТБ не уявляли масштабів трагедії. Ця обставина, як припустив прес-секретар президента Пєсков, можливо, не дозволила федеральному ТБ змінити сітки мовлення в день, коли в ТРЦ "Зимова вишня" трапилася страшна пожежа. Тобто величезні медійні імперії з усіма їхніми технологічними, фінансовими та організаційними можливостями, корпунктами і власкорами, виявляється, спочатку повинні оцінити масштаб трагедії, а потім вже повідомляти про неї в ефірі! Оцінювали багато годин. І поки в закритих на замок залах горіли кемеровські діти, на двох головних каналах країни - Першому і "Росія 1" - інші дітки, яким пощастило потрапити на ТБ, демонстрували свої здібності в шоу Максима Галкіна "Краще за всіх" і в новому, "казковому" сезоні Всеросійського конкурсу юних талантів "Синій птах - Останній богатир", - констатувала вона.

"Коли в Кемерові вже настала ніч, а пожежники і надалі боролися з вогнем, в ефір вийшла підсумкова програма Дмитра Кисельова "Вести недели". У ведучого і його співробітників було як мінімум 7 годин на те, щоб переверстати випуск, але ... не "уявляючи масштабів трагедії", вони цього робити не стали і почали не з трагедії, а з тріумфу - безпрецедентних підсумків президентських виборів. І лише через 20 хвилин (стільки тривав сюжет) Кисельов на 3 хвилини відволікся від заздалегідь затвердженої верстки, скоромовкою повідомивши про пожежу в Кемерові. ... Три хвилини - і ось уже Кисельов з натхненням доповідає про всенародний конкурс Міністерства оборони на найкращу назву сучасних зразків озброєння, який щойно завершився. "Я теж пропонував свою назву для однієї з ракет, - похвалився він особистою участю в конкурсі. - "Попіл". Один із найвищих медійних чиновників країни, лауреат ТЕФІ і просто багатодітний батько, не захлинувся і, напевно, навіть не подумав, як по-блюзнірськи лунають його слова в цю годину, коли вогонь перетворює на попіл десятки дорослих і дітей!", - зазначає Петровська, додаючи, що аналогічна ситуація повторилася і на інших телеканалах.

"Федеральне ТБ сварять багато і давно, але, зізнаюся, ніколи я не бачила стільки прокльонів на його адресу, як у соціальних мережах минулого недільного вечора. Їх, володарів дум, звинувачували у відсутності совісті і втрати елементарних професійних навичок, що зобов'язують миттєво й адекватно реагувати на події в країні. Однак усвідомлюймо: федеральні телеканали давно вже не засоби масової інформації в звичному значенні цих слів. Не сьогодні і навіть не вчора вони перетворилися з голосу суспільства на рупор влади, в її, влади, популяризаторів і оборонців, які очікують розпоряджень зверху і найбільше побоюються не вляпатися і проявити професійну ініціативу там, де потрібно беззаперечне підпорядкування і вміння виконувати накази. Вони мовчать, коли потрібно кричати. Вони приховують найважливіші факти й акцентують увагу на всякому владному чиху. Чекати від них виконання професійного обов'язку - безглуздо. Отримавши по руках після "Курська", "Норд-Осту" і Беслана, вони, ці телеканали, боягузливо підібгали хвости і прийняли нав'язані їм правила гри, які остаточно знищили їхню професійні честь і гідність, але дозволяють безбідно існувати і відчувати себе довіреними особами та добровільними помічниками мудрої і справедливої влади", - акцентувала вона.

Вони й наступного дня, коли прийшла-таки відмашка говорити про трагедію, зберегли "разлюлі-рекламу", де щасливі діти в оточенні люблячих батьків з апетитом наминали "Агушу" і раділи життю. Вони і через день всупереч заявам про скасування розважальних програм демонстрували "Модний вирок", стверджували, що "Жити здорово", і заклинали в шоу "Про найголовніше" в жодному разі не видаляти волосся на обличчі пінцетом - "це прискорить його ріст" . А ось стихійний несанкціонований мітинг жителів Кемерова біля будівлі адміністрації, з усіх боків оточений ОМОНом, показали дуже коротко і без подробиць. І то після сюжету про зустріч Путіна з активом кемерівців, які, як повідомили в новинах, поставили чітко ті запитання, що хотіли поставити і жителі, які зібралися на мітинг. Цей мітинг в прямому ефірі транслювали зовсім інші ("ворожі", як їх називають у Держдумі) канали - "Дождь", РБК, Російська служба ВВС, RTVI, радіо "Свобода". Серед іншого мешканці Кемерова вимагали від влади і федерального ТБ не брехати", - резюмувала Петровська.

Нагадаємо, 25 березня в торгово-розважальному комплексі "Зимова вишня" в російському Кемерові сталася пожежа. На цей момент підтверджено загибель 64 людей. За кількістю жертв пожежа в торговому центрі в Кемерові стала однією з чотирьох наймасштабніших у Росії за 100 років разом із пожежею в самарському УВС в 1999 році, коли загинули 57 осіб, в станиці Камишевська в Краснодарському краї в 2007 році, коли загинули 63 людини, і в клубі "Хромая лошадь" у Пермі в 2009 році, коли жертвами вогню стали 153 людини.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...