"Чемодан, вокзал, Россия": У Кишиневі масовий протест за відставку прокремлівського президента (фото, відео)

30 липня в столиці Молдови Кишиневі тисячі людей мітингують проти прийнятої напередодні змішаної виборчої системи.

Про це повідомляє Інтерфакс, передають Патріоти України.

Відзначається, що після мітингу протесту в сквері парламенту Молдови протестуючі прийшли до центрального офісу Партії соціалістів Молдавії (ПСРМ), яку до обрання в листопаді 2016 року президентом очолював Ігор Додон.

Маніфестанти встали перед офісом ПСРМ і вигукували гасло «Відставка», «Євросоюз - не дай грошей мафії!».

Піднявшись на ганок будівлі ПСРМ, лідер опозиційної позапарламентської партії «Дія і солідарність» Майя Санду сказала в мегафон, що «Додон - президент Плахотнюка (Влад Плахотнюк, голова правлячої в Молдові Демократичної партії - прим.), а не наш президент». Вона закликала маніфестантів скандувати гасло «Геть - Додон!».

Кілька тисяч протестувальників викрикують гасло: «Якщо ви небайдужі, не сидіть вдома», «Молдавани - об'єднуйтеся!», «Ми не здамося!». Через 15 хвилин колона маніфестантів рушила до будівлі Генеральної прокуратури Молдови, скандуючи гасло «Ми - народ!», «Геть змішану виборчу систему!», «Геть Плаходон!"

Мітинг в сквері парламенту був присвячений протесту проти переходу на змішану виборчу систему. Парламент Молдови в останній день роботи, 21 липня, всупереч рекомендаціям Венеціанської Комісії, прийняв закон про перехід на змішану виборчу систему.

Правлячу в Молдові Демократичну партію на чолі з Плахотнюком в цьому підтримала і опозиційна Партія соціалістів, яку до обрання президентом очолював Додон. Тепер в Молдавії 50 депутатів парламенту обиратимуться за партійними списками, а 51 - в одномандатних округах з першого туру, коли переможцем буде той кандидат у депутати, який набрав більше голосів виборців.

Позапарламентська опозиція вважає, що перехід на змішану виборчу систему зроблений на догоду двох партій - Демократичної та Соціалістичної, щоб на чергових виборах до парламенту в листопаді 2018 року ці фірми могли зберегти за собою владу.

Як повідомляє молдавський портал newsmaker.md, за оцінками організаторів акції протесту, в ній взяли участь від 8 до 15 тис. чоловік.

Більш того, наступна акція протесту планується до Дня незалежності - 27 серпня. Далі, 17 вересня противники зміни виборчої системи мають намір провести наймасовішу акцію протесту.


Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...