Через 18 років! - Рідкісна чорна лелека повернулася до України (фото)

Орнітологи дослідили шлях міграції самиці та визначили, що її вік значно перевищив середній для цих птахів.

Це унікальний випадок, адже птаха здорова і досі має сили долати труднощі міграції, передають Патріоти України.

Навіть більше – вона сьогодні має двох пташенят. Лелеку виявили за допомогою фотопастки, розповів орнітолог Андрій Бокотей, завідувач відділу Державного природничого музею НАН.
За його словами, такі прилади науковці встановлюють у гнізда лелек, аби вивчати та відстежувати їх.

«Це достатньо сучасний і дуже інформативний спосіб отримання наукової інформації, яка в майбутньому допомагає нам охороняти чорних лелек. Адже цей птах занесений до Червоної книги України та сусідніх держав», – пояснює орнітолог. «Птаха-героя» вдалося виявити завдяки одній із фотопасток, яку вчені встановили у гнізді в Шацькому національному парку.

З’ясувалося, що один із дорослих птахів має два кільця, якими традиційно позначають рідкісні види. Одне – металеве, яке птах носить все життя, а друге – пластикове, на якому великими літерами вказаний спеціальний код, який дає міжнародна організація EURING, що координує кільцювання.Саме завдяки цим кільцям можна прослідкувати, звідки птах.
Небезпечна міграція
Українські вчені встановили, що цього птаха закільцювали у 2002 році в Ізраїлі під час міграційного періоду. На той час лелека вже мав два роки.
«Цей птах – щасливчик, бо смертність пташенят чорного лелеки надзвичайно висока. Вони долають величезні відстані – 8, а іноді й 10 тисяч кілометрів пролітають на зимівлю до Африки», – пояснює пан Бокотей.
«Два тижні тому ми поїхали і переписали інформацію з картки, аби фотопастка могла далі працювати», – каже пан Бокотей.
За його словами, на цьому шляху на них чекає безліч небезпек. «У Лівані та Сирії їх просто відстрілюють, бо це національний спорт – вбивати птахів. У Ізраїлі дуже поширені рибні господарства, а через цю країну ідуть міграційні шляхи багатьох видів птахів, в тому числі рибоїдних – лелеки та чапель. Вони можуть приносити велику шкоду господарствам, а тому ставки накривають сітками і птахи в них заплутуються. Їх намагаються рятувати, та це не завжди допомагає», – розповідає вчений.
«Нашій лелечисі, бо це самка, пощастило, її вчасно знайшли, витягли з тих сіток, а потім орнітологи її закільцювали. І вона далі собі мігрувала», – каже він.
Лелеці вже 18 років і вона має двох пташенят. Орнітологи кажуть – то унікальна ситуація. Андрій Бокотей пояснює, що цей птах народився в Україні, адже для лелек характерне таке явище як філопатрія – тобто вони повертаються до того ж місця, де народилися, і продовжують там гніздитися.
У 2011 році в Ізраїлі проводив дослідження німецький орнітолог, який фотографував птахів з кільцями та визначав звідки вони. «Вона потрапила до нього в об’єктив, тому ми знаємо, що у 2011 році вона теж здійснювала міграцію через Ізраїль», – каже орнітолог.
«Унікальний птах»
«Нам вдалося встановити, що їй 18 років, це надзвичайно великий вік для чорного лелеки. Бо такі птахи живуть до десяти років. Науковці вважали, що ці птахи в такому віці вже не розмножуються, навіть якщо здійснюють міграцію», – пояснює пан Бокотей.
«Це унікальне явище, бо хто сподівався, що вона ще двох пташенят вигодувала. Двох здорових пташенят ми закільцювали і будемо слідкувати за ними далі, можливо, й вони колись потраплять на очі науковцям», – додає він.
Орнітологи вважають, що оскільки птах здолав таку дальню міграцію, він має хороше здоров’я. «У природі ті птахи, які ослаблені й хворі, або гинуть від знесилення, або їх з’їдають хижаки. Якщо вона має сили прилетіти, подолати таку відстань, відкласти яйця, бо це теж великі енергетичні затрати для птаха – висидіти й вигодувати пташенят, – то вона здорова», – каже пан Бокотей.
За його словами, у лелек висока смертність, і це «унікальне явище, що вона стільки прожила і далі функціонує, як нормальний, міцний, у повному розквіті сил птах».

«Це фантастично. Будемо далі слідкувати за нею. Тепер точно будемо ставити камеру в це гніздо, бо є інтрига. Ще кілька поставимо поруч, аби ми не втратили її з поля зору», – додає він.

Джерело: ZIK
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...