"Через хворобливу манію забудов": Києво-Печерська лавра може потрапити до "чорного списку" ЮНЕСКО

Україна не дотримується настанов Конвенції ЮНЕСКО, яку Україна ратифікувала у 1988 році.

Об’єкт Всесвітньої спадщини "Софійський собор і Києво-Печерська лавра" ризикує потрапити у 2019 році до "чорного списку" ЮНЕСКО через незаконні забудови у лаврі, зведення яких триває і сьогодні. Про це заявила громадська діячка, адвокатка Марина Соловйова, передають Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

"Сьогодні на території Києво-Печерського заповідника ведеться будівництво. З 2011 по 2014 роки Мінкультури надавало дозволи на ремонтні та реконструкційні роботи. Але під виглядом цих робіт ведеться нове будівництво – це 20 тисяч квадратних метрів, і це дуже великі цифри, які просто лякають",
– розповіла Соловйова.

Зокрема, сьогодні на території лаври будують овочесховище, економічний корпус, чотириповерхову будівлю під виглядом підпірної стіни, нову масштабну дзвіницю. Тривають будівництва в буферній зоні лаври і Софії Київської. Ця зона має бути розширена у 2019 році – питання розглядатиметься на сесії ЮНЕСКО у червні. Це також свідчить про те, що Україна не дотримується настанов Конвенції ЮНЕСКО, яку Україна ратифікувала у 1988 році.

"Якщо на території об’єкта чи в буферній зоні об’єкта має бути якась перебудова чи велике будівництво, про це має бути заздалегідь попереджений Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", – нагадала Соловйова.

Водночас представниця "Андріївсько-Пейзажної ініціативи" Ірина Нікіфорова нагадала, що Україна щороку має надавати національний звіт до ЮНЕСКО. І торішній звіт, за її словами, було сфальсифіковано. Так, надісланий до Комітету Всесвітньої спадщини варіант не містив абзацу з оригіналу звіту, попередньо оприлюдненого на сайті Мінкультури. Саме в цьому абзаці мовилося про скандальні новобудови, зокрема будівництво в буферній зоні Софії Київської. "Черговий звіт, який має бути відправлений цьогоріч, може містити, зокрема, запевнення, що на сьогодні на території заповідника Києво-Печерська лавра "не заплановані роботи з реконструкції, які можуть мати згубний вплив на його невід’ємні характерні особливості і можуть негативно вплинути на його визначну універсальну цінність", – сказала Нікіфорова.

Вона додала, що у звіті можуть не згадати про те, що побудовано 16 нових об’єктів на території заповідника.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...