Через нашестя білих ведмедів на півночі РФ ввели режим надзвичайної ситуації

Поблизу поселень зараз знаходяться 52 ведмедя.

На Новій Землі введений режим надзвичайної ситуації через масове нашестя білих ведмедів. Тварини почали заходити на територію населених пунктів в грудні. Про це повідомила прес-служба уряду Архангельської області, передають Патріоти України.

У районі Белушочої Губи - одного з двох селищ на Новій Землі - знаходяться 52 ведмедя. Іноді вони поводяться агресивно, нападаючи на людей і проникаючи в приміщення. За словами голови адміністрації Нової Землі Жіганші Мусіна, «більше п'яти тварин не покидають гарнізон, в буквальному сенсі ганяються за людьми і навіть заходять в під'їзди житлових будинків».

Інформації про постраждалих в результаті нападів поки немає. «Люди налякані, бояться виходити з дому. Батьки бояться відпускати дітей у школи і дитячі садки», - кажуть в адміністрації округу. Мусін підкреслив, що «ніколи раніше такого масового нашестя білих ведмедів не було.

В адміністрації кажуть, що звичайні заходи безпеки на ведмедів не діють, тому що вони «переконалися в безпеці» і «вже не реагують на світло-шумові сигнали, на спроби відігнати їх за допомогою патрульних автомобілів і собак».

Росприроднагляд не дав дозволу на відстріл «найбільш агресивних особин» і направив на архіпелаг оперативну групу для оцінки обстановки. «Фахівці розраховують, що червонокнижних тваринах все ж вдасться прогнати без застосування зброї», - сказано в повідомленні.

На сайті міського округу «Нова Земля» опублікована пам'ятка про те, як правильно себе вести під час зустрічі з білим ведмедем. Там сказано, що білі ведмеді часто заходять на території населених пунктів в кінці осені і зими, коли їм не вистачає їжі. Зазвичай їх приваблюють харчові відходи на смітниках. Автори пам'ятки підкреслюють, що білий ведмідь не полює на людей, але під час випадкової зустрічі може напасти. Застосовувати зброю проти ведмедів дозволено лише в крайніх випадках.

За даними дослідників, напад білого ведмедя на людину - рідкість. Між 1870 і 2014 роками в світі зафіксовано і підтверджено 73 нападу: 20 людей загинули, 63 отримали травми. 20% всіх атак відбулися в період між 2010-м і 2014-м роками. Вчені підкреслюють, що поки існуючі дані не дозволяють стверджувати, що нападів стає все більше.

Популяція білих ведмедів знаходиться під загрозою. За даними Всесвітнього фонду дикої природи, зараз у світі налічується від 22 до 31 тисяч особин, але вже до 2050 року чисельність цих тварин може скоротитися на 30 відсотків. Головні причини - браконьєрство, глобальне потепління і забруднення природного середовища в місцях проживання виду. Білий ведмідь занесений до Міжнародної та у російську Червоні книги.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...