Через політичну безвихідь: "Росія може розв'язати нову війну", - Гозман

Політика Російської Федерації зайшла в глухий кут, рейтинг глави Кремля Володимира Путіна падає, а росіяни все менше стали довіряти пропагандистам із екранів телевізора.

Леонід Гозман

Якість життя в Росії погіршується, а влада не здатна вирішити цю проблему. Замість цього, вона вкотре намагається влізти у внутрішні справи сусідньої держави і бурхливо обговорює відмову російським спостерігачам бути присутніми на виборах президента України. Про це та багато іншого журналісти поспілкувалися із російським опозиційним політиком Леонідом Гозманом, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

– Верховна Рада прийняла закон про недопущення російських спостерігачів на вибори в Україні, й таке рішення викликало невдоволення серед російського політикуму. Через що так переживають у Росії?

– Напевно, якби я був членом українського парламенту, то залишився б у меншості тих, хто голосував проти такого закону. Мені здається, що шкоди Україні від недопущення наших спостерігачів буде більше, ніж від їхньої присутності.

Але приблизно 85% членів парламенту, який складається з різних фракцій, де є і прихильники, і противники Порошенка, все ж таки фактично одноголосно проголосували за це рішення. Мабуть, у ваших депутатів були на те серйозні підстави, можливо, я розумію ситуацію не до кінця.

Що ж стосується нашої хворобливої реакції, то мені здається, що вона пов'язана з двома речами. По-перше, є така загальна штука, що наша зовнішня політика, на жаль, досить ірраціональна. Замість того, щоб мати на меті гарантування безпеки країні, благополуччя громадян, розчищати дорогу для свого бізнесу, оскільки це й підвищує добробут громадян, створюючи робочі місця, і так далі, – замість цього, однією з головних цілей зовнішньої політики нашої країни є прагнення до любові й поваги.

Наші дуже хочуть, щоб їх любили, цінували і поважали. І коли якась, із їхньої точки зору, незрозуміла й узагалі недороблена країна, раптом каже, що обійдеться без них, то їм це дуже прикро.

Друга причина, я не виключаю того, що були плани дискредитувати ваші вибори за допомогою наших спостерігачів. Якби туди вирушили люди, відібрані владою, то далі вони б могли виступати на наших каналах, давати свідчення у різних міжнародних організаціях, розповідати, що насправді ніяких виборів не було, була одна фальсифікація тощо.

Але, якщо там не буде наших спостерігачів, то й не буде ось цієї проблеми.

Крім того, звичайно, що для нашого керівництва і багатьох людей є проблема невизнання незалежності, і не тільки України, а й Білорусі, Молдови, Вірменії, Грузії. У нас ніяк не можуть зрозуміти, що Радянський Союз закінчився. Можна з цього приводу радіти, засмучуватися, ставитися як завгодно, але реальність є реальність. І всі ті держави, які раніше були республіками Радянського Союзу, сьогодні є незалежними країнами. І рішення, які приймаються цими державами, можуть подобається чи ні, але не можна вчити парламент України, або Грузії, або будь-якої іншої країни, вчити, які їм рішення потрібно приймати.

– У російських ЗМІ вже пішли розмови про те, що Росія може не визнавати президентські вибори в Україні, оскільки там не буде їхніх спостерігачів. Дмитро Пєсков сказав, що подібна ситуація знижує легітимність виборів, але ще не факт, що РФ їх не визнає.

– Я не думаю, що саме недопущення спостерігачів буде таким серйозним фактором. Не думаю, що вони не визнають, але за бажання, з нашими спостерігачами, можливо, це було б і легше.

Можна привезти спостерігачів, таких само, як Петров і Боширов, туристів із ГРУ, і вони тобі засвідчать усе, що треба в будь-яких міжнародних судах. І в цьому сенсі не визнати вибори легше. Але я думаю, що визнають.

Тут найбільш серйозним аргументом проти ваших виборів, проти того, що ваші вибори дійсно відображають волю народу України, – стане те, що у вас не буде ділянок для голосування на території РФ, тут дійсно живе багато громадян України. А також будуть проблеми з голосуванням тих, хто живе на території так званих "ДНР" і "ЛНР". Це досить серйозні групи людей.

Зазначається, що українці в Росії мають можливість проголосувати на території Фінляндії. Але уявити собі українця, котрий живе в Москві, але полетить у Гельсінкі, щоб спеціально проголосувати на виборах, дуже складно. Хоча такі, напевно, будуть.

Частина цих людей не зможе поїхати, тому що у них і так є порушення тримісячного терміну перебування, і вони побоюються, що після повернення їх зупинять наші прикордонні служби за порушення закону і вже не пустять на територію РФ. А люди ж сюди не заради задоволення їдуть, а тому, що вони тут працюють. А хто буде ризикувати роботою і можливістю заробити хоч якісь гроші, заради того, щоб поїхати голосувати?

Ось це може стати підставою для звинувачень, що це не справжні вибори більшою мірою, ніж відсутність наших спостерігачів.

– Якщо вони озброяться цією позицією, як це може вплинути на переговори України і Росії в рамках нормандського формату, якщо Володимир Путін почне говорити, що новий український президент не легітимний?

– Тоді Путін буде тим, хто торпедує переговори. І що тоді? Набагато простіше вести переговори нескінченно, чітко розуміючи, що нічого не буде, і ніхто ні з ким не домовиться. Зрозуміло, що всі ці переговори – це розмови практично ні про що. Тобто конкретні гуманітарні проблеми можна вирішити, і дай Бог, щоб вони вирішувалися, щоб люди швидше змогли здобути свободу. Але принципового рішення, кардинального, досягти не вийде. Я думаю, що це вже давно всім стало зрозуміло.

Поки у нас при владі перебуває нинішня команда, все це залишиться або в підвішеному стані, або загострюється.

– Депутати Держдуми РФ у першому читанні підтримали проект закону, який дозволяє владі взяти під контроль інтернет, що дозволить обмежити доступ росіян до світового контенту. Навіщо Росія навмисно намагається себе ізолювати від зовнішнього світу?

– Взагалі ідея ізоляції, ідея страху перед світом, ворожість щодо нього, дуже сильна в наших традиціях і сильна в нашому керівництві. Це цілковито згубна ідея, тому що Росія, як і будь-яка країна, може підніматися і йти вперед тільки будучи інтегрованою в світ, ізоляція – це смерть. Проте вони це люблять.

Мені здається, тут декілька може бути причин прагнення до ізоляції. По-перше, це страх перед свободою, перед вільною інформацією тощо. Що таке на сьогодні вільний інтернет? Це означає, що та частина людей, нехай і не велика, але вона є в Росії, яка хоче самостійно отримувати інформацію, яка не вірить тому, що її розжовується з телеканалів, ці люди зараз мають можливість цю інформацію отримувати.

А російська влада цього не хоче, вона цього боїться, боїться, що не витримує конкуренції. За опитуванням громадської думки довіра до телевізора за декілька місяців впала мало не в два рази, вона різко падає. Люди вже втомилися від українських бандерівців, яких обговорюють 24 години на добу. Скільки ж можна? І справа не в тому, що вони до вас добре ставляться, вони можуть і погано до вас ставиться, але вони розуміють, що у них є своє життя, свої справи, і скільки ж уже можна турбуватися про фашистів в Україні?

По-друге, частина нашого керівництва хоче закрити країну для того, щоб її безперешкодно розкрадати.

По-третє, сама собою ідея ізоляції є цінністю. Для когось цілковитою цінністю є свобода, а для когось – ходити строєм. І таких людей у нас багато, зокрема в нашому керівництві. Я думаю, що ідея закриття інтернету отримує ще й таку ціннісну підтримку. Вона просто подобається і приємна деяким людям.

– Старші люди, може, і схвалюють цю ідею, а молодь, яка завжди сидить в інтернеті, їй же точно не сподобається це, є припущення, що обмеження інтернету призведе до бунту в Росії?

– Думаю, що це малоймовірно, адже якщо все це проводити не зовсім ідіотичним способом, і залишити для молоді можливість сидіти в інтернеті й спілкуватися одне з одним, слухати музику і дивитися порно... Це все можна залишити, це нікому не заважає.

Крім того, у нас серед молоді досить багато прихильників радикально лівих і націоналістично лівих ідей, і вони якраз отримують підтримку таких ідей через інтернет.

І нарешті подивіться на тих, хто проводить ці ідеї. Наприклад, Ірина Ярова (депутат Держдуми. – ред.), вона не юна дівчина, але й далеко не бабуся, це дама в розквіті сил. І серед найбільш відморожених кремлівських пропагандистів досить багато молодих людей із добре підвішеним язиком.

Як і страхи через нове покоління, що ось прийдуть і все зруйнують, так і надія на нове покоління, – не мають під собою ніяких підстав. У кожному поколінні дуже різні люди, і не варто сподіватися на автоматичні зміни під час зміни поколінь.

– Росіяни дійсно стали більше звертати увагу на власні проблеми всередині Росії, і ті ж мітинги проти пенсійної реформи, нещодавні протести проти "сміттєвої реформи", їм набридають постійні розмови про проблеми України. Народ починає прокидатися?

– Люди дійсно потроху прокидаються, але це відбувається не тому, що їм не подобається політика у відношенні до України, не тому, що людям не подобається придушення прав людини і так далі. Певна активність проявляється тому, що у нас стало гірше життя. Тобто холодильник почав різко перемагати телевізор.

А у нашої влади, на жаль, немає раціональної відповіді, тобто ніхто толком не знає: як зробити так, щоб якість життя не знижувалася, а росла, не виходить це у них. Як ракети не літають, так і якість життя падає.

Оскільки з цим вони нічого вирішити не можуть, боюся, що діяти вони будуть декількома методами. Це репресії, хоч і не зрозуміло, чи є апарат на них, тому що Россгвардії навалом, але у останнього шаха Ірану Мохаммеда Реза Пехлеві була дуже добре підгодована гвардія, яка буквально за добу перейшла на сторону аятоли Хомейні, і шах втік із країни.

Ось ці ось органи, завдання яких стріляти по співвітчизниках, їхню надійність ніколи не можна перевірити заздалегідь у будь-якій країні.

Тому репресії можливі. Або зовсім поганий варіант, і не тільки для нас, але й для всіх, – це війна. Тому що коли ворог біля воріт, то багато питань знімаються, як це було в роки Першої світової війни в Росії, як і під час Другої світової війни в СРСР.

У цьому сенсі я дуже боюся, що виходом із політичної безвиході, в якому перебуває зараз наша країна, може бути війна. Я б хотів, щоб ми цей вихід шукали іншим шляхом, нехай повільно, нехай потихеньку, але щоб це було без крові.

– Це про ваші слова, що Росія скочується в депресію?

– Я не знаю, у що вона скочується насправді, але те, що наша країна стає більш репресивною, що ентузіазму підтримки влади стає все менше, це правда. Зростає невдоволення, влада посилює репресії, до того ж часто досить демонстративні.

Ось у нас нещодавно затримали жінку Анастасію Шевченко (активістка "небажаної" в РФ організації "Відкрита Росія". – ред.), зовсім ні за що, але мало того, що ні за що, їй ще дали домашній арешт. Цей режим передбачає, наприклад, у нашій країні, що якісь речі слідчий тобі все ж дозволяє. Наприклад, сходити в поліклініку, а комусь можуть дозволити прогулянки одну-дві години в день тощо.

Ось Шевченко попросила дозволити їй проводжати до школи сина і відвідувати в лікарні важкохвору доньку. Їй не дозволили нічого з цього. І страшно сказати, але її донька померла. Дівчинка була смертельно хвора, і розмови про те, що її вбив суддя або Путін, я вважаю неправильними, але те, що мамі не дали право її відвідувати, це якась позамежна і безглузда жорстокість. Їй дозволили її відвідати тільки в той момент, коли дівчинка вмирала, вона при ній і померла.

Це в будь-якому випадку трагедія, але тут вона була багаторазово посилена якоюсь безглуздою, аморальною, огидною жорстокістю. І ось наша влада рухається саме сюди. А коли країна рухається у цьому напрямку – розчарування і жорстокості, то більше підстави очікувати від неї якихось жорстких і радикальних дій на міжнародній арені.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...