Чергова істерія Кремля, або Хто хоче заборонити гасло "Слава Україні!" на формі нашої футбольної збірної

Українська чоловіча збірна з футболу відсвяткувала свою нову форму перемогою у матчі над Чехією. Однак зраділи появі гасла «Слава Україні!» на формі не всі.

У Росії заявили: гасло має явний політичний контекст і його слід прибрати з української форми, передають Патріоти України. Чи можливо взагалі використовувати гасла на формах, згідно із правилами, та кому не сподобалася ідея?

Українська збірна вперше представила свою нову трикотажну форму із надписом «Слава Україні!», коли перемогла збірну Чехії з рахунком 2:1 у матчі Ліги націй УЄФА 6 вересня.

Гасло «Слава Україні!» набуло особливого поширення в Україні після Революції гідності у 2014 році. Та подобається воно не всім: російські чиновники засуджують цю фразу як «фашистський заклик», посилаючись на його використання українськими націоналістами, мовляв, вони злилися з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни і вчиняли злочини проти євреїв та поляків.

Це вже не перший раз, коли гасло «Слава Україні!» стає частиною футбольної суперечки. У липні ФІФА, керівний орган міжнародного футболу, оштрафувала помічника тренера футбольної команди Хорватії Огнєна Вукоєвича та винесла попередження одному з гравців, Домаґою Віді. Тоді двоє з’явилися у відео, в якому Віда вигукнув «Слава Україні!» після перемоги Хорватії над Росією у Москві.

Справа в тому, що ФІФА забороняє гравцям робити політичні заяви на Чемпіонаті світу, хоча Домаґой Віда і Оґнєн Вукоєвич заперечували, що відео містило якісь політичні оберти.

За день до того, як Україна 6 вересня відкрила Лігу націй у матчі проти Чехії в місті Угерске-Градісте, російський законодавець Ігор Лебедєв заявив, що ФІФА або УЄФА повинні розглянути можливість заборонити такі гасла на українських футболках.

Чи можна мати гасло на формі?

«Є дуже конкретний набір речей, які можна відображати: це назва країни, ім’я гравця, його номер і герб країни», – сказав Ігор Лебедєв, заступник спікера Держдуми Росії та член Російського футбольного союзу в коментарі телеканалу НТВ.

Але насправді правила УЄФА, однієї з шести континентальних конфедерацій ФІФА, все ж дозволяють мати «командне гасло» на формах і передбачають, що команда може використовувати лише один такий слоган протягом одного сезону.

«Цей комплект був ухвалений відповідно до правил екіпірування УЄФА», – йдеться в повідомленні прес-служби організації в електронному листі.

Лебедєв, у свою чергу, назвав рішення УЄФА дозволити такий девіз на трикотажних виробах української команди «дивним». «Всі чудово розуміють, що фраза «Слава Україні!» містить чіткий політичний контекст», – заявив він цього тижня російському веб-сайту Sport24.

Армен Гаспарян, прокремлівський журналіст та політичний коментатор, надав у Twitter свою оцінку УЄФА: «Іншого від цієї мафії я і не очікував».

Напередодні матчу проти Чехії 6 вересня президент України Петро Порошенко у своєму Twitter заявив, що він впевнений, що гасло стане «символом перемоги» для команди.

Порошенко та інші українські чиновники часто використовують це гасло під час своїх публічних виступів, а український парламент 6 вересня дав початкове схвалення законопроекту, який замінить офіційне військове вітання та відповідь з радянської епохи на «Слава Україні!» – «Героям слава!»

Прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова минулого місяця критикувала такі спроби України змінити військове привітання на те, що вона назвала «нацистським вигуком», повідомило державне інформаційне агентство ТАСС.

На відміну від правил УЄФА, регулювання ФІФА 2018 року не визначають гасла як допустимий вміст для форми та іншого обладнання.

Правила ФІФА дозволяють на уніформах позначати офіційну емблему, талісман, символ та ім’я, рік заснування, назву країни та державний прапор, і нікнейм національної команди.

Правила встановлюють, що «подальші повідомлення», окрім спеціально дозволених «знаків та емблем», заборонені.

Прес-секретар ФІФА 7 вересня повідомив в електронному листі, що організація не буде «спекулювати щодо майбутнього сценарію» стосовно фрази «Слава Україні!».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...