Чого чекати від нового голови НБУ

Зранку у п'ятницю біля входу у Національний банк юрмилися сотні людей. Пересічна, здавалося б, презентація оновленого логотипу установи та бета-версії сайту зібрала несподівано велику аудиторію...

Замість різкої Валерії Гонтаревої посаду глави НБУ зайняв поступливий Яків Смолій

В п'ятницю відбувся перший публічний виступ нового глави Нацбанку Якова Смолія після його призначення. НВ Бізнес розбирався чого нам всім чекати від керівника НБУ, передають Патріоти України.

Зранку біля входу у Національний банк юрмилися сотні людей. Пересічна, здавалося б, презентація оновленого логотипу установи та бета-версії сайту зібрала несподівано велику аудиторію.

Зрозуміло, що десятки банкірів, чиновників, експертів, послів та іноземних інвесторів прийшли подивитися і послухати одну людину - власне Якова Смолія. Адже, так співпало, що це був перший його робочий день в якості повноцінного керівника інституту.

Втім, для виступу новопризначеному главі регулятора, відвели чомусь всього дві хвилини. Крім того, що перед цим Смолію урочисто вручили нові нацбанкові корпоративні візитки з оновленим дизайном.

Взявши слово глава НБУ заявив, що вперше за свою історію Національний банк затвердив стратегію своєї роботи. Неясно залишилося втім, як в принципі такий інститут досі стільки років працював без будь-якого стратегічного планування. І чим власне керувалася Валерія Гонтарева при прийнятті своїх рішень.

За дві хвилини своєї промови Смолій встиг перерахувати сім пріоритетів у подальшій роботі НБУ про які втім, він уже говорив днем раніше.

Але і тут знайшлися такі, хто не виявили у пріоритетах того, що вони хотіли б бачити - промисловці і їхні лобісти. "Ми зустрічалися з Смолієм до його призначення та говорили, що дійсно важливо для розвитку індустрії. Нам потрібна низька облікова ставка, зняття валютних обмежень і можливо плавна девальвація гривні, що важливо для експортерів", - розповів НВ Бізнес генеральний директор ДП Укрпромзовнішекспертиза Володимир Власюк.

Власюк заявив, що представники промислового лобі також наполягали на включення в перелік ключових цілей Нацбанку створення робочих місць в країні. "Саме такі цілі стоять, наприклад перед Національним банком Польщі. І тому в цій країні вже багато років не припиняється економічне зростання", - заявив гендиректор ДП Укрпромзовнішекспертиза.

В цілому виступ Смолія не викликав великої наснаги у більшості присутніх. "Ми витратили півтори години часу, але відповідей на наші запитання не отримали", - сказав один з учасників зустрічі, який побажав залишитися невідомим. "Смолій досвідчений банкір, який працював у Нацбанку ще за часів Ющенка і кращий варіант який є. Але дати відповідей які б влаштували всіх він в принципі не міг. Занадто різні інтереси у учасників ринку. Його буквально розривають на частини. Тому він обрав консервативну стратегію намагаючись стати отакою Гонтаревою-light ", - пояснив політолог Володимир Фесенко.

Дійсно присутні на зустрічі представники міжнародних фінансових інституцій очікують від НБУ жорсткої війни з олігархами для того, щоб забрати їх власність в рахунок погашення боргів, що залишилися після банкопаду. МВФ і Світовий банк були б не проти, якби майно олігархів було повернуто у держвласність і потім знову приватизовано. Ймовірно, у міжнародних донорів навіть є відповіді на питання, хто ж може купити ці активи. Тоді як сам бізнес заявляє про бажання укласти мирові угоди з Нацбанком і провести реструктуризацію боргів.

"Банкіри чекають від НБУ лобіювання законопроектів посилюють відповідальність кредиторів, які не повертають борги, а народні депутати навпаки не хочуть їх прийняття, оскільки багато хто з них і є тими самими кредиторами", - пояснила НВ Бізнес виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова ще одну лінію конфлікту.

Населення чекає від Нацбанку стабільної гривні, тоді як промисловці як з'ясувалося, хочуть рівно зворотнього. "Одним словом Смолію не позаздриш: він виявився навіть не між двох вогнів, а між семи вовків", - сказав Фесенко.

Можливо тому, незважаючи на велику кількість банкірів, послів та експертів чиновники високого рангу вирішили проігнорувати перший виступ глави Нацбанку, залишивши його один на один з його проблемами. І якщо Адміністрацію президента на заході представляв Дмитро Шимків, який похвалив команду реформаторів НБУ, то від Кабміну на нього прийшла тільки в.о. голови МОЗ Уляна Супрун.

Скориставшись нагодою Супрун чомусь похвалила Смолія за те, що НБУ відмовився від використання власної лікарні. Відомчі лікарні, безумовно, радянський пережиток, але що власне такого героїчного в їх закритті було зрозуміло тільки самій голові МОЗ. Супрун також пожартувала що Смолій "десять місяців був виконувачем обов'язків, але це ж нічого в порівнянні з тим, скільки часу я в цьому статусі". І подякувала Нацбанку за покупку медичних страховок.

Втім, пізніше НВ Бізнес вдалося отримати ексклюзивний коментар прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про те, чого ж власне Кабмін чекає від нового глави Нацбанку. І тут стало зрозуміло, що пан Гройсман як і більшість присутніх на зустрічі хоче від глави Нацбанку протилежних речей. Тільки в даному випадку мова йде не про дві різні групи впливу, а про одну людину.

"Що мені потрібно від Нацбанку? Мені потрібна стабільна національна валюта - це раз, - міркував Гройсман. - А ще мені потрібні реальні механізми економічного зростання, які може створювати Національний банк - це два. Моя думка, що облікову ставку треба знижувати".

Гройсман додав, що цінує незалежність Національного банку, але сподівається що облікова ставка буде знижена. "Я дуже хочу, щоб економіка була конкурентною. Для того, щоб вона була конкурентною, нам потрібні більш дешеві ресурси", - підкреслив він.

При цьому ключова людина у команді Гонтаревої - Катерина Рожкова найімовірніше залишиться у НБУ. Принаймні в коментарі НВ Бізнес вона висловила надію на це. "Будемо працювати і з поганими активами, і в напрямку покращення нагляду, імплементації наглядових практик", - перерахувала Рожкова свій фронт робіт.

Закінчилася презентація у Нацбанку промовою глави ради установи Богдана Данилишина в порівнянні з якою, навіть врівноважений Смолій виглядав вкрай харизматичним спікером.

Данилишин назвав стратегію розвитку НБУ "досить цікавим документом, якого всі давно чекали". "Хочеться побажати Якову Васильовичу Смолію міцно тримати в руках прапор Національного банку, а всім іншим - досягти соборно єдиної квітучої України. Колективна робота Ради Нацбанку і правління регулятора дасть ефективний результат", - розповідав Данилишин. В цей час сидівший у першому ряду глава правління Райффайзен Банк Аваль Володимир Лавренчук став відверто позіхати і кимарити.

У коментарі НВ Бізнес Смолій повідомив, що поки не має наміру проводити кардинальних перестановок в правлінні регулятора, "за винятком однієї посади, яка звільнилася". Причому, кандидата на неї будуть вибирати на відкритому конкурсі, пообіцяв він. Йдеться про члена правління, який буде відповідати за розрахунки, грошовий обіг і інформаційні технології. Раніше цей напрямок курирував сам Смолій як заступник Гонтаревої. "Не виключено, що Народний фронт постарається делегувати туди свою людину в оплату того, що вони голосували за призначення нинішнього глави Нацбанку", - говорить політолог Володимир Фесенко.

В цілому Фесенко впевнений, що Смолій буде помірним і обережним главою Нацбанку. "На нас чекає дуже непростий рік - це пов'язано зі складнощами у відносинах з МВФ, великими виплатами зовнішніх боргів і майбутніми виборами. І звичайно в такій ситуації ніхто вже не наважився поставити на чолі НБУ людину, яка б махала шашкою так активно, як Валерія Гонтарева", - сказав він.

У той же час, підходами до управління центральним банком і до політики Смолій не відрізняється від своєї попередниці - обидва підтримують таргетування інфляції, режим гнучкого курсоутворення, прозорість банківської системи, впевнена головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...