Чому навчають наших дітей?: З'явилося гучне розслідування про головний університеті України

Київський Національний університет Шевченка за час ректорства Леоніда Губерського, який керує ним із 2008 року перетворився на притулок для корупційних схем.

Леонід Губерський

Про це йдеться в розслідуванні "Нового Времени", передають Патріоти України.

Як зазначається, незважаючи на всі наукові заслуги, студенти пов'язують саме 75-річного Губерського з буйним розквітом корупції в університеті.

"Хабарі під час складання іспитів і вступу до магістратури або аспірантури, під час переводу з контрактної на бюджетну форму навчання, непрозорі тендери на користь пов'язаних осіб, схеми з університетським майном - ось із чим асоціюється ректорство Губерського у студентів і активістів. Навіть зовнішнє незалежне оцінювання не вберігає від хабарництва при вступі", - пише журнал, зазначаючи, що про ці факти розповіли самі студенти.

Засекречені активи

Насамперед, журналісти звернули увагу на електронну декларацію ректора.

Так, згідно з документом, живе Губерський непогано: квартира в столиці площею 190 квадратних метрів, гараж і два автомобілі - Audi 06 і Lexus PX-350. Все, крім гаража, записане на дружину Ларису. При цьому банківські заощадження подружжя Губерських - 1,4 млн грн, щорічний дохід - 917,6 тис. грн. Сюди входить довічне забезпечення Губерського як дійсного члена Національної академії наук.

Однак, наголошується в розслідуванні, далеко не всі свої сімейні активи Губерський відобразив у своїй декларації.

"Його дружина, наприклад, є співзасновником двох компаній - юридичної фірми Віллар та Інституту законодавчих досліджень, у чому можна переконатися, подивившись у реєстр юридичних осіб. У другій із цих фірм ще одним співзасновником є ??Ольга Яценко, а директором - Олександр Яценко. У 2016 році Генеральна прокуратура за обома відкрила провадження, звинувачуючи їх у фіктивному підприємництві та шахрайстві. Справу передано в суд", - йдеться в матеріалі.

Крім цього у сім'ї Губерських є не тільки бізнес, а й незадекларована нерухомість.

Відповідно до реєстру нерухомості, в селищі Михайлівка-Рубежівка в Київській області у Лариси Губерської є земельна ділянка площею 0,09 га, яку вона отримала у власність у травні 2015-го. Ця ділянка примикає до ще однієї, істотно більшої за розміром - її площа 0,36 га. На ділянці стоїть будинок площею 707 кв. м. Записано все це майно на 89-річну Валентину Козярську. За оцінкою ріелторів, коштує така нерухомість мінімум $1 млн.

"Козярська - не випадкова людина для Губерських. Раніше в її квартирі на вулиці Липській була прописана дочка Губерських. На цьому зв'язок не закінчуються. Дружина ректора КНУ раніше була співзасновницею компанії Валан, де іншим співзасновником був Валерій Козярський", - додають журналісти.

При цьому в Михайлівці-Рубежівці КНУ володіє декількома земельними ділянками, але деякі були приватизовані адміністрацією університету, як показує випадок із Губерським. До самої приватизації виникають запитання, адже близька до Губерських Козярська отримала свою ділянку у власність на підставі рішення місцевої сільради від 27 лютого 2006 року, однак у самій сільраді зазначають, що жодних засідань в лютому 2006-го там не було.

Тендерна мафія

Не набагато більше прозорості в тому, як КНУ за ректорства Губерського проводить свої закупівлі. Так, пік тендерних схем припав на 2014 і 2015 роки.

За даними сайту "Наші гроші", в грудні 2014-го КНУ закупив у фірми Стелла-2 червону ікру по 132 грн за баночку розміром 100 грам за ринкової ціни в 80 грн і куряче філе по 66 грн за кілограм, хоча в оптових прайс-листах фігурувала ціна в 44 грн.

"Відомо, що Стелла-2 вигравала тендери на постачання їжі в КНУ з 2011 року. Вона зареєстрована в селі Софіївська Борщагівка із зазначенням телефонного номера, який раніше використовував Центр харчування КНУ. При цьому контракт КНУ зі Стелою-2 був укладений на підставі переговорної процедури, яка згідно із законом повинна використовуватися як виняток і тільки після переговорів із іншими учасниками торгів. в інших же торгах, де була конкуренція, Стелла-2 участі ніколи не брала", - йдеться в розслідуванні.

Як приклад, журналісти наводять слова студентів, які прийшли до Губерського із запитанням, куди йде закуповувана університетом червона ікра, адже в їдальнях її немає. Ректор розсміявся і спробував відбутися жартами: "Яка червона ікра? Я її взагалі ніколи в очі не бачив".

Після того, як студенти КНУ, об'єднавшись у групу із боротьби з корупцією Шевапол, підняли шум навколо цих закупівель, Стелла-2 була перейменована на Ранок-К, яка продовжувала постачати університету продукти харчування. Ранок-К, на відміну від Стелли-2, вирішувала брати участь у тендерах, де вже була конкуренція. Її частим конкурентом була компанія Орхідея України. Її засновником значився Гавриїл Лохмітко, прописаний в одній будівлі зі Стелою-2, та ще й студент хімічного факультету КНУ.

Конкуруючи тільки між собою, за 2015 рік Ранок-К отримав від КНУ контрактів на 2,6 млн грн, а Орхідея України - на 1,5 млн грн.

Крім цього зі Стелою-2 пов'язані і більші махінації. Засновником Стелли-2 до 2007 року значилася Алла Ляшук, прописана в одній квартирі з Володимиром Ляшуком. А той є засновником будівельно-проектної фірми "Україна", яка виграла тендери на ремонтні послуги КНУ на 61,1 млн грн. Фірми, що брали участь у тендерах разом з Україною, неодноразово пропонували дешевші ціни за свої послуги, але все одно програвали.

"Схема зв'язків триває далі. Син Володимира Ляшука володіємо будинком у Києві по вулиці Шкільній. Цей будинок як свою юридичну адресу вказав підприємець Григорій Стахов, який отримав від КНУ контрактів на 1,5 млн грн. Щоб мати можливість укладати контракти за договірною процедурою, пропозиції зазначених компаній були розбиті на допорогові суми - 200 тис. грн для товарів і 1,5 млн грн для послуг. "Навряд чи Губерський може не знати про корупцію в КНУ", - говорить студент-активіст і менеджер антикорупційних програм Реанімаційного пакету реформ Антон Марчук", - йдеться в розслідуванні.

Абсурдність ситуації полягає в тому, що перевіряти тендерні процедури в університетах, які належать державі, повинна Державна аудиторська служба. Але Губерський і там при справах - він є в цій службі головою громадської ради.

Платні дисертації

Журналісти, крім іншого, згадали ще одну історію про корупцію в КНУ, яка розбурхала навіть європейську пресу.

Так, аспірантка Інституту філології КНУ Юлія Мендель написала 2016 році для видання politico.eu статтю про те, як заплатила $200 своєму науковому керівнику Юрію Коваліву, який відмовлявся навіть читати її дисертацію про новітню українську літературу.

"Одна моя знайома з Інституту філології, яка теж захищалася у Коваліва, заплатила йому 1000 грн за прочитання автореферату. Інша людина заплатила $100 за захист. Це не наука, а профанація", - заявила тоді Мендель.

Ковалів подав на Мендель в один із районних судів Херсона позов про захист репутації, вимагаючи компенсації розміром $40, однак суд поки що так і не виніс остаточне рішення.

Боротьба з інакомисленням

Активісти серед студентів КНУ намагалися боротися з розгулом корупції в їхньому рідному університеті. Однак у відповідь адміністрація їх відраховувала. Найбільший удар припав на філософський факультет, чиї студенти-політологи вирішили не закривати очі на те, що відбувається в їхньому навчальному закладі, об'єднавшись в ініціативи Шевапол і КНУ Протест. За результатами зимової сесії 2016-2017 навчального року з філософського факультету за активізм були відраховані 22 людини.

Одним із відрахованих виявився студент 3-го курсу Микола Третьяков.

"Губерському сказали, що ми проплачені нашим деканом Анатолієм Конверским, який конкурував із ним за посаду ректора на виборах 2015-го. Щоб не викликати на себе гнів ректора, Конверский вирішив нас відрахувати", - розповів він.

Формальним приводом для відрахування були незадовільні оцінки на іспитах, однак той же Третьяков до своєї останньої сесії навчався майже на одні п'ятірки.

"При цьому діти суддів і прокурорів, які ніколи не з'являлися на лекціях, успішно здали всі іспити", - скаржиться колишній студент.

Ще один студент-політолог другого курсу Володимир Коваль був відрахований, як він каже, за те, що привернув увагу громадськості до процесу поселення студентів в університетські гуртожитки. Він зібрав свідчення того, що за поселення вимагають гроші, які треба було платити аспіранту економічного факультету, пов'язаному з заступником декана цього факультету Наталією Бутенко. Аспіранта відрахували, Бутенко пішла у відпустку писати дисертацію, а Коваля відрахували.

"Ректору наші розслідування дуже заважали", - говорить відрахований студент. Перед самим відрахуванням йому запропонували залишитися в університеті, але припинити антикорупційну діяльність. Він відмовився.

Запит журналістів у КНУ залишили без відповіді. Не відповіли в університеті і на депутатський запит, відправлений на прохання НВ. Поспілкуватися з журналістом через мережу Facebook погодився проректор Володимир Бугров. Він каже, що боротися з корупцією в університеті повинна не його адміністрація, а правоохоронні органи. Університет же робить ті кроки, які здаються йому ефективними: організація гарячої лінії для скарг і участь двох екзаменаторів у прийомі кожного з іспитів під час сесій.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...