Чому Тимошенко не слід радіти соцопитуванням: Дискусія фахівців

Якби вибори президента України провели у середіні квітня, то в першому турі найбільше голосів здобула б лідер партии «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

Такими є результати свіжого опитування, здійсненого Київським міжнародним інститутом соціології, передають Патріоти України. За даними цього опитування, Тимошенко готові підтримати понад 16% тих, хто збирається голосувати і визначився зі своїм вибором. Подальші місця в опитуванні посіли Анатолій Гриценко, Олег Ляшко та чинний президент України Петро Порошенко – у них близько 12%. Наступні в електоральних уподобаннях – шоумен Володимир Зеленський (близько 11 %) і співак Святослав Вакарчук (близько 10%). Щодо виборів до Верховної Ради, то серед партій, які долають прохідний бар'єр, за результатами соцдослідження, є «Блок Святослава Вакарчука» та партія «Слуга народу» Зеленського. Водночас, якими б несподіваними чи очікуваними були такі дані, 9 із 10 виборців не визначились, за кого голосувати на президентських виборах.

Електоральні вподобання українців обговорили в програмі «Ваша Свобода» народний депутат України Григорій Шверк, політтехнолог Сергій Гайдай і заступник директора КМІС Антон Грушецький.

Олександр Лащенко: Пане Грушецький, які ж електоральні вподобання на президентських виборах?

Антон Грушецький: Опитано 2 тисячі респондентів. Терміни – перша половина квітня. Дійсно, на першому місці «Батьківщина» і Юлія Тимошенко. Хоча відрив від найближчого конкурента невеликий. І далі йдуть 5-7 партій, які мають підтримку в рамках статистичної похибки. Тому говорити, що Петро Порошенко на четвертому місці чи на п’ятому – це некоректно. Коректно говорити, що є низка партій або претендентів, які ділять між собою друге місце. Враховуючи динаміку виборчої кампанії, все може кардинально змінитися.

Різні сценарії другого туру. Насправді вона (Тимошенко – ред.) набирає менше, ніж Анатолій Гриценко, теоретично, і трохи менше, ніж Святослав Вакарчук, якби він брав участь у виборах. Але, наприклад, у випадку того ж Гриценка – на початку у всіх виборах, особливо на останніх, починає з дуже високої підтримки, яка потім швидко скочується вниз. Все насправді залежатиме від динаміки виборчої кампанії, особливо від підтримки провідних ЗМІ різних кандидатів. 80% населення отримують інформацію з центральних телеканалів України.

Поки немає офіційної реєстрації, будь-який список гіпотетично можливий. Цілком можливо буде якесь широке об’єднання кандидатів або партій. Наприклад, широкий націоналістичний фронт, куди увійшли б партії «Свобода», «Національний корпус», «Правий сектор» та інші сили.

Є запит на нові обличчя. Серед потенційних нових облич більшість громадян України просто не знають ці обличчя, крім Вакарчука і Зеленського, які є загальновідомими за своєю іншою діяльністю. Хоча як тільки вони заявлять, що вже є політиками, а не просто шоуменами і громадськими діячами, відразу ставлення до них погіршується. Зараз мають високу підтримку, тому що сприймаються, як люди з-поза системи і, можливо, більш чесні, ніж нинішні політики.

Ідеологічна складова, звісно, присутня. Є регіональний розподіл. У центрі і на заході, як завжди, більша підтримка прозахідних політиків або національно-демократичних, а на півдні і сході, умовно, біло-блакитний табір того ж Бойка і Рабиновича.

Якби був сформований єдиний кандидат, єдина коаліція від біло-блакитних сил, то теж має всі шанси претендувати на вихід у другий тур. На зараз Порошенко в другому турі з тими ж Бойком і Рабиновичем набирає на пару відсотків, але менше голосів. Тенденція до якогось реваншу може існувати в українському суспільстві.

– Пане Шверк, про що свідчать ці результати? Чи не варто перебільшувати їхнє значення?

Григорій Шверк: Якогось наразі однозначного лідера перегонів немає. До цього треба ставитися не як до конкретних цифр, а до тенденції. Якщо нічого кардинально не зміниться за цей рік, то це має бути дуже цікаво.

Я ще звернув би увагу не лише на опитування, а й на фактичну дію. У квітні були вибори в об’єднані територіальні громади. Це трохи інші вибори, але там дві сили заявили про перемогу – «Батьківщина» і БПП. «Батьківщина» рахувала кількість депутатів у територіальних об’єднаних громадах – 277 людей, а БПП – 212, друге місце. БПП переміг, як то кажуть, «в одну хвіртку», якщо рахувати голів громадян – з 40-а отримали 26 (65%).

Влада завжди стартує з гірших позицій в українській електоральній ситуації. Я очікую, що такого розриву не буде через рік. Ймовірність того, що Петро Порошенко буде в другому турі виборів, значно більша, ніж у будь-якого третього кандидата. З найбільшою ймовірністю буде другий тур Порошенко-Тимошенко.

– Пане Гайдай, яка Ваша оцінка таких результатів соцопитувань?

Сергій Гайдай: Якщо аналізувати результати КМІСу не тільки сьогоднішні, а які були й два місяці тому, інші соціологічні компанії, які теж робили заміри, – є проблеми не лише з вибіркою, а й з методою, яку застосували. КМІС застосовує сто відсотків «фейс ту фейс». Це значить, що велика кількість міських мешканців, мешканців, які в принципі ніколи не пускають до себе в квартиру кореспондентів, випали.

Але бачимо просту тенденцію. Петро Порошенко, який колись дуже впевнено стояв на першому і другому місці, ми розуміли, що другий тур буде між ним і Тимошенко, сьогодні вже можна казати: вже не так впевнено він входить у другий тур. Тимошенко впевненіше входить у другий тур. А ось на друге місце претендують і Гриценко, і Ляшко, і Вакарчук, і інші кандидати. Це сигнал не стільки для Тимошенко, як для Гриценка. Якщо він входить до другого туру, то дійсно може поборотися з Тимошенко.

Тут не буде протистояння схід-захід. Будемо мати різних кандидатів з різними параметрами. Один – більше про зміст, інший – про емоції, один – більше в телевізорі, інший – більше у «Фейсбук». Україна буде ділитися перший раз не за місцем проживання, а за іншими вподобаннями, які можна назвати цінностями, політичною позицією.

У травні 2014 року Порошенко стартував з результатом у 54%. На осінь 2014-го, коли з ним конкурував «Народний фронт», виборці підтримали його блок – це було 21%. З того моменту ніколи в Петра Олексійовича рейтинг не піднімався. За цей рік відрив буде не вгору, а вниз. Шансів вийти у Порошенка в другий тур на сьогодні майже немає, якщо не замінити Петра Олексійовича на іншу людину під його портретом.

І на місці Юлії Тимошенко я так не радів би. Є рейтинг, а є антирейтинг. Він у неї дуже схожий на антирейтинг Порошенка. Вона, як і Порошенко, є представником тієї ж старої системи, яка вже так давно дратує всіх українців. Вона гарантовано входить у другий тур. Але з яким результатом з нього вийде, гарантій немає.

І скандали нікуди не діваються. Скандал з плівками Онищенка тільки розростатиметься.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...