Чому в Україні можуть знову постати пам'ятники сталінським генералам - історик

Якщо хочеш бачити Україну роз'єднаною, говори про Бандеру. Але якщо хочеш бачити Україну об'єднаною, говори про Сталіна.

Ярослав Грицак

Історик Ярослав Грицак в інтерв'ю НВ розповів, що невдача з суспільною реабілітацією чільних найвидніших діячів українського націоналізму Степана Бандери і Романа Шухевича свідчить про те, що українське суспільство досі не може прийти до згоди з питання Другої світової війни, передають Патріоти України.

На думку історика, це використовує Росія в нинішній війні проти України.

"У чому полягає пропаганда так званих ДНР, ЛНР і Кремля? Вони борються проти фашизму. А в українців не дивлячись на те, що Голодомор уже став однією зі складових національної ідентичності, немає об'єднуючого міфу Другої світової війни. Наскільки росіяни об'єднані в своїй пам'яті про війну, настільки українці розділені. Що не дивно: різні регіони України в цій війні мали різний досвід ", - сказав Грицак.

Він зазначив, що наскільки українці єдині щодо радянського диктатора Йосипа Сталіна, настільки ж різні їхні думки про Бандеру.

"Якщо хочеш бачити Україну роз'єднаною, говори про Бандеру. Але якщо хочеш бачити Україну об'єднаною, говори про Сталіна. Якщо для більшості росіян Сталін - це позитивний герой, який підняв "Росію з колін" і переміг у війні, для українців він в першу чергу організатор голоду. Тому в Україні неможливі пам'ятники Сталіну ", - сказав Грицак.

Історик вважає, що головні живучі радянські символи в Україні пов'язані з "Великою Вітчизняною війною". Тому він не виключив, що в українських містах навіть після декомунізації знову з'являться вулиці Жукова або Ватутіна. У той же час він переконаний, що організатор Жовтневої революції Володимир Ленін як символ в Україні давно помер і пам'ятники йому ставити вже не будуть.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...