"Чому за злочини проти Майдану за п'ять років посадили тільки двох "тітушок", - адвокат

Треба бути готовими, що не вдасться встановити усіх, хто вчиняв злочини проти активістів Революції гідності.

Про це розповів адвокат родин Небесної сотні Павло Дикань, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

Викривальних показів з боку "беркутівців" майже немає. У них діє замкнена, корпоративна солідарність. Не здають своїх. "Беркут" на Майдані був у шоломах і без будь-яких розпізнавальних знаків. Встановити їх без допомоги зсередини спецпідрозділу дуже важко.

Днями генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що досудове розслідування вбивств на Майдані завершено. Найближчим часом справу передадуть до суду.

- Не розумію прагнення генпрокурора якнайшвидше передати матеріали до суду. Воно абсолютно невиправдане. У певних епізодах слідство дійсно можна назвати завершеним. Ідеться про встановлення виконавців. Наприклад, щодо подій 20 лютого 2014-го. Майже всі обставини визначені. А події 18 лютого недостатньо розслідувані. Вбивства Сергія Нігояна та Михайла Жизневського (загинули 22 січня 2014 року під час протистоянь на вулиці Грушевського. - ред.) теж погано опрацьовані. А це кричущі епізоди. Побиття активістів, перевищення службових повноважень правоохоронцями також треба розслідувати ретельніше.

Юрій Луценко під час передвиборчої кампанії дуже хоче показати, як ефективно працює. Але своїми заявами випереджає час.

Коли досудове розслідування завершиться насправді, припускати важко. Якби генпрокуратура належним чином забезпечувала слідство, це можна було б пришвидшити. Мова про технічне забезпечення, підтримку належних законодавчих ініціатив, ефективний електронний документообіг та ще багато робочих моментів.

Луценко сказав, що у справі про розстріли на Майдані на лаві підсудних перебуває 150 представників силових структур. Планує "заочно додати ще півтора десятка осіб на чолі з Януковичем та керівниками силових структур". На скільки ця цифра відповідає дійсності?

- Луценко перебільшив кількість звинувачених. Більше того, деякі продовжують працювати в Міністерстві внутрішніх справ, перебуваючи фактично на лаві підсудних.

Особи, які фальсифікували матеріали слідства проти затриманих майданівців, мають понести покарання. Ті, хто стріляв та бив людей, - також. Тож у підсумку має вийти в рази більша цифра за названу Луценком.

Хто на сьогоднішній день покараний за злочини проти активістів Майдану? Раніше повідомляли, що винесли 51 обвинувальний вирок.

- Зараз тільки двоє людей засуджені. І це обурює. Треба розуміти, що обвинувачуваний вирок - це далеко не завжди тюрма. Хтось отримав просто штраф або умовний термін. Таких вироків багато. Реальне покарання отримали тільки двоє "тітушок": громадянин Азербайджану Азіз Тагіров (звинувачений у хуліганських діях та викраденні людини в Києві 21 січня 2014-го. У 2015-му його посадили на 4 роки. - ред.) , та Юрій Крисін (звинувачений у вбивстві журналіста В'ячеслава Веремія. Минулого року суд дав йому 5 років тюрми. - ред). Жоден з тодішніх правоохоронців не сидить у тюрмі.

Хтось перешкоджав слідству?

- Не обов'язково, що був злий задум саботувати розслідування. Наше "чудове" процесуальне законодавство дозволяє затягувати справи до безкінечності. Вони можуть роками лежати в судах. Питання не лише в ефективності органів досудового розслідування. Погано працює вся система в цілому.

Владі часто закидають відсутність політичної волі в розслідуванні.

- Це стосується рядових виконавців. За п'ять років реальний термін отримали двоє "тітушок". Отже влада не зацікавлена у справедливому покаранні винних. А замовники всі втекли з України. Були випадки, коли не могли оголосити підозру людині, яка займає серйозну посаду, бо її не погоджував прокурор.

Які саме слідчі дії можна проводити зараз, коли вже минули п'ять років?

- Нові обставини злочинів встановлюються по сьогодні. З'являються нові відео й фото. Їх досліджують, проводяться експертизи. Свідки дають покази. Це нормальна практика. Справа дуже велика, матеріалів багато. Є епізоди, які неправильно розслідували. Потім вони потрапили у департамент, який спеціалізується на злочинах проти Майдану, і роботу довелося починати спочатку.

Скільки "беркутівців" залишилися працювати в МВС?

- Фактично усі представники "Беркуту", які лишилися у реорганізованому підрозділі "Корд", дотичні до злочинів. Були свідками або безпосередніми учасниками. Під час Революції гідності "Беркут" майже з усіх куточків країни привезли до Києва. Одна з головних проблем слідства - вони не дають показів.

Треба створювати нові спецпідрозділи. Мають працювати молоді, мотивовані, навчені хлопці. За п'ять років можна було паралельно побудувати нову структуру та з часом передати їй повноваження. Але новим професійним правоохоронцям треба платити гідну зарплатню. За ідею люди не можуть працювати все життя. Правоохоронну систему треба перебудовувати знизу. Раніше люди йшли туди, чітко розуміючи, що будуть брати хабарі. Отже потрібно підвищувати соціальний статус працівників МВС. Та посилювати відповідальність за корупцію.

Як ви оцінюєте реформу і люстрацію в поліції?

- Не можна сказати, що нічого не змінилось. Є позитивні моменти. Але система лишилась старою й неефективною. Розслідування затягуються, слідчі мають по двісті справ. Прокурори - ще більше. Прогрес від реформи є, але цього недостатньо.

Що саме треба зробити?

- Оновити кримінально-процесуальний кодекс, щоб можна було швидше та ефективніше розглядати справи. Дати більше повноважень суддям. Вони мають бути головними та керувати процесом. Треба перейти до суду присяжних. Сформувати законодавство про заочне розслідування. Такий принцип діє, та алгоритм не прописаний. Справа Януковича дуже яскраво це показала.

Потрібно змінити кримінальний кодекс. Є абсолютна невідповідність покарань. За зберігання наркотиків удома загрожує приблизно такий термін, як і тому, хто вчинив тяжкі злочини.

Ви часто спілкуєтеся з рідними загиблих на Майдані? Як вони сприймають розслідування, зміни в країні?

- Бачать, що спеціально створений для розслідування справ Майдану підрозділ дає певні плоди. Люди вірять, що винуватців покарають. Утім час іде й деякі родичі загиблих вже не з нами. Вони так і не дочекалися справедливого покарання для тих, хто вбив їхню дитину.

Що вважаєте головним досягненням Майдану на сьогодні?

- Ми повернулися до стану вільної країни. Наша держава помітна у світі. Але внутрішня ситуація змушує бажати кращого. Ще маємо багато роботи. Демократична країна в першу чергу спирається на засади законності.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...