"Чорний берет - значно більше, ніж форма", - військовий капелан

Чорний берет у підрозділах морської піхоти України давно втратив свою ідеологічну значимість і набув виключно ціннісної.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав капелан 36-ї Окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Андрій Зелінський, передають Патріоти України.

"Хіба у кольорі справа? Звичайно ж, ні. Чорний берет морпіха - значно більше, аніж складова військової форми. Він - символ військової доблесті, моральної стійкості, волі до перемоги, відданості побратимам. Він - символ, який надихає. Чи не може надихнути ультрамарин? Звичайно ж, може. Через кілька десятків років щонайменше. Коли набуде рівнозначної чорному символічної валентності, коли обросте онтологією. Питання в тому, чи є у нас стільки часу?" - запитує він.

На його думку, сучасна Морська піхота України дуже молода, але в її основі перевірена вірність тих, хто не зрадив.

"Коли після тривалого "допиту" в комендатурі окупанти позбавили командира морпіхів всього, що при ньому було, єдиним проханням, з яким той звернувся, було повернути його чорний берет. Прохання, яке здивувало і викликало повагу навіть у ворога. Чи доречно позбавляти власну армію того, що в ній поважає навіть ворог?" - написав Зелінський.

Крім того, він вважає, що не варто звертати уваги на дзявкання російських пропагандистів, що чорний берет - один із символів "спільної історії".

"Вона таки була. І зміною кольору чорного берета її не скасувати. Щоправда, сама логіка тотального викорчовування згадок про неї за своєю суттю досить небезпечна, адже так доведеться позбутися не тільки чорних беретів, але і БМП, БТР, АКМС", - стверджує капелан.

Він додає, що представники молодого покоління народилися і виросли в незалежній Україні, і для них чорний берет не несе жодних асоціацій з радянською військовою культурою. Для них він - символ, який надихає на подвиг, вимагає самопожертви... Жоден ультрамарин сьогодні не зможе впоратися з цією надважливою для сучасного українського війська соціальною функцією, стверджує Зелінський.

"Нещодавно важко пораненому морському піхотинцю, якого доставили в госпіталь, запропонували блокнотик і олівець, щоб міг написати свої потреби і побажання. Хлопець все ще перебував між життям і смертю, коли його рука на маленькому аркуші паперу з труднощами вивела слова: "За традицією берет має бути зі мною", - написав капелан.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...