Чубаров повідомив про трагедію в родині Ахтема Чийгоза

В анексованому Росією Криму померла мати заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, якого вже 2,5 року окупанти тримають у СІЗО.

Аліє абла Чийгоз / Фото: Facebook-сторінка Рефата Чубарова

Про це повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на своїй сторінці в соцмережі Facebook, передають Патріоти України.

"Із Криму прийшла важка звістка - померла Аліє абла Чийгоз, мама Ахтема Чийгоза, заступника Голови Меджлісу кримськотатарського народу, який був незаконно заарештований російськими окупантами 2,5 роки тому і до теперішнього часу перебуває в СІЗО. Згідно з мусульманськими звичаями, покійна Аліє абла повинна бути похована уже сьогодні до заходу сонця. Про місце і час дженазе (похорону) буде повідомлено в найближчі години..." - написав він.

Аліє абла народилася в 1941 році в селі Корбек поблизу Алушти. У травні 1944 року була депортована з Криму. У спільному шлюбі з Зейтулла аг'а Чийгозом виростили і виховали чотирьох дітей, мають 10 онуків.

Кілька місяців тому лікарі встановили в Аліє абла Чийгоз важку хворобу в стадії, яка не піддається лікуванню. Внаслідок міжнародного тиску і зусиль, зроблених правозахисними організаціями, російська окупаційна влада, після деяких відмов і сперечань, була змушена організувати Ахтему Чийгозу зустріч з умираючою матір'ю.

20 червня 2017 року під час перерви в судовому засіданні Ахтема Чийгоза таємно вивезли під посиленим конвоєм із Сімферопольського СІЗО в Бахчисарай попрощатися з мамою. Зустріч тривала 10 хвилин. Як повідомляли згодом рідні, прощання Ахтема з матір'ю відбулося без зняття наручників.

Водночас із метою забезпечення можливості Ахтему Чийгозу провести маму в останню путь і брати участь в дженазе (похоронах), адвокати не виключають звернення до Європейського суду з прав людини відповідно до Правила 39 Регламенту.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...