Чи заберуть роботи твою роботу: "Декого поки вигідно тримати живими", - експерт про роботизацію виробництва в Україні (відео)

Низька заробітна плата в Україні сприяє тому, що українські бізнесмени не поспішають переходити на роботизацію виробництва.

робот Софія

Про це в ефірі ObozTV заявила експерт з питань працевлаштування Тетяна Пашкіна, передають Патріоти України.

"Є два аспекти. Загальносвітовий, коли роботи замінюють найбільш рутинну, механічну роботу. Це можуть бути листоноші, водії, оператори контакт-центрів, люди, які виконують досить одноманітну фізичну роботу. На виробництві дуже багато операцій можна автоматизувати. І замість людей крутити якісь гайки можуть роботи. Чим більше креативна робота, тим менше ймовірність того, що вас замінять роботи", - вважає експерт.

За її словами, на ситуацію в Україні впливає безпрецедентна дешевизна робочої сили. "Але є проблема суто українська - в Україні найнижча по Європі середня заробітна плата. У нас приблизно 130 євро середня зарплата. Щось мені підказує, що робот Софія коштує дорожче. Тоді можлива ситуація, коли тих же водіїв і операторів на виробництві поки вигідно тримати живими. Хоча деяких таксистів наших я б із задоволенням замінила на роботів. Це все-таки більш безпечно, ніж наші нинішні "автоджигіти", - переконана Пашкіна.

Крім того, зараз практично неможливо вгадати з вибором майбутньої професії і підростаючому поколінню. "У нас швидкість змін на ринку праці така, що він прискорюється щороку. Я зараз працюю у відділі маркетингу, а коли я вступала до вузу, то маркетингу в спеціалізації вузів не було. Зараз це значно прискорюється і людині дуже важко займати одну посаду. Навіть коли ви приходите лікарем або юристом, у вас постійно змінюється той інструментарій, з яким ви працюєте. Людині потрібно розуміти, що їй потрібні нові функціональні знання на стиках багатьох наук. Вона має перекваліфікуватися, щоб перетікати як крапля води", - наголосила вона.

При цьому Пашкіна припустила, що більш стабільні перспективи є у професій, які пов'язані з виробництвом. "Якщо говорити про Україну, то мені здається, що мало хто програє з тих, хто йде на виробництво. Навіть якщо там з'являться роботи, то потрібні будуть люди, які контролюють роботів, які їх виробляють і т.д", - підсумувала експерт.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...