"Чи зможе Москва завадити наданню автокефалії Єдиній помісній церкві в Україні", - політолог

Російська православна церква в ситуації з можливістю надання автокефалії Українській єдиній православній церкві безпорадна. РПЦ не може вплинути на Вселенський патріархат.

Таку думку висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, передають Патріоти України.

"В РПЦ роблять нерозумні заяви про те, що розірвуть стосунки з Константинополем, якщо Українська єдина православна церква отримає автокефалію. Це все говорить про те, що питання надання томосу фактично вирішено. Головне, щоб у цій ситуації в Україні не відбулося якихось провокацій, щоб нас звинуватити. Це основне завдання правоохоронних органів – запобігти цьому", – наголошує Віталій Бала.

За словами експерта, за різними оцінками, якщо нададуть томос, то від половини до двох третин священнослужителів УПЦ МП перейдуть до Єдиної помісної церкви. Тому треба спокійно і виважено готуватися і зробити все, щоб уникнути провокацій. І ми об’єднуємося саме тому, що зараз є розкол між православними. "Москва безпорадна, і її представники намагаються нас залякати. Християнство виникло задовго до появи РПЦ, яка, до речі, теж, з’явилася не зовсім законно. Навіть уже є жарт, що після того, як Українська церква отримає автокефалію, Росія повернеться від християнства до старообрядництва", – зазначив Бала.

Нагадаємо, 14 вересня в Москві пройшло позачергове засідання синоду Російської православної церкви. Основною темою обговорення стало надання томосу про автокефалію Українській православній церкві. 7 вересня стало відомо про те, що Вселенський патріархат у межах підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні призначив своїх екзархів (повірених) у Києві. Цю подію панічно розкритикували в РПЦ, назвавши відповідний крок "вторгненням на канонічну територію Московського патріархату".

Джерело: 24 канал
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...