Чиновникам на місцях це занадто складно: У багатьох сільських школах запровадити програму "теплих туалетів" виявилося проблемою (відео)

Приміщення просто не прилаштовані для внутрішніх розбудов, а на реконструкцію потрібні більші гроші.

Чиновники Міносвіти хочуть, щоб у всіх школах туалети були в приміщенні. На програму з назвою "Гідність дитини" планують виділити сотні мільйонів гривень, але урядовці не врахували, що у деяких приміщеннях немає місця для вбиралень, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

У селі Старий Тараж на Тернопільщині діти бігають на вулицю і в сніг, і в дощ. Облуплений старий туалет із діркою у підлозі страшено смердить, двері не зачиняються. Щоб зайти, треба про всяк випадок постукати – діти до цього звикли.

Усередині треба усе робити хутко, аби не замерзнути. Туалетного паперу в кабінках немає – носять з собою. Від школи до вбиральні швидким кроком треба йти хвилину. Батьки кажуть, що через такі умови діти хворіють застудами, запаленням сечового міхура тощо. Приміщення цієї школи розраховане на удвічі меншу кількість учнів і місця для вбиральні там просто немає.

"Діти навчаються в дві зміни. Тобто приміщення не вистачає навіть для навчального процесу, навіть для класів. Якщо виділяти якесь приміщення постає питання водопостачання", - каже житель села Старий Тараж Тарас Паляниця.

На програму з назвою Гідність дитини планують виділити сотні мільйонів гривень. Але урядовці не врахували дечого важливого, каже журналістка. Вона побувала у віддаленому селі Старий Тараж. У цій та інших маленьких сільських школах місця для внутрішніх туалетів просто немає.

Імпровізований рукомийник теж на дворі на іншому від убиральні боці подвір'я. Мило також треба носити з собою, як і туалетний папір. У самій школі вода лише для пиття - у 40-літровому бідоні, під яким на табуретці старий тазик. Діти п'ють не з посуду, а просто з краника, по черзі пхаючи його до рота.

У приміщенні, яке зовні більше схоже на сільську хатину, відбуваються уроки фізкультури. Замість дверей - гаражні ворота, замість спортзали - крихітна кімната без спортивного приладдя.

"Розрахована як семирічка, вона в 1938 році побудована, але зараз в нас навчається 168 дітей", -пояснює директор Старотаразької школи Станіслав Курач.

Люди роками домагаються реконструкції школи. Уже навіть підготували проект добудови — із вбиральнями, роздягальнями та спортзалом.

"Немає сенсу робити просто туалети, ми розробили комплексний проект для того, щоб позбутися проблеми шкільної у селі Старий Тараж раз і назавжди", - запевняє заступник Почаївського міського голови Андрій Чубик.

Та вартість добудови для місцевого бюджету космічна — вісім мільйонів гривень. Тим часом Міносвіти почало домовлятися з Мінрегіоном про розробку типових проектів дооблаштування шкіл внутрішніми вбиральнями. Бо школи, в яких не можна реалізувати програму “Теплі туалети”, є не лише у Старому Таражі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...