"Даешь российские микросхемы - самые большие в мире!": Проект випуску мікропроцесорів у РФ провалився - завод безнадійно застарів ще до відкриття

Один з найбільших проектів з розвитку високих технологій в Росії, ініційований урядом і Радою Безпеки, буде визнаний банкротом.

Внешекономбанк має намір звернутися в Арбітражний суд Москви із заявою про визнання неплатоспроможною компанії «Ангстрем-Т» - заводу з виробництва мікрочіпів, який належить колишньому міністру зв'язку Леоніду Рейману і отримав державне фінансування на 1 млрд доларів, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

Компанія, яка в 2008 році залучила кредитну лінію ВЕБа в розмірі 815 млн євро на будівництво підприємства в Зеленограді, так і не приступила до погашення кредиту.
Банкрутство підприємства не вплине на його операційну діяльність, повідомив представник ВЕБа. За його словами, мова йде про «технічний захід в рамках процедури щодо стягнення прострочених заборгованостей».
Нездатність заводу повернути гроші частково пов'язана з санкціями, пояснював сам Рейман: в 2014 році США обмежили експорт в Росію технологій подвійного призначення через анексії Криму та підтримки сепаратистів на сході України, а у вересні 2016 року «Ангстрем-Т» та ряд інших мікроелектронних компаній з РФ потрапили до списку санкцій Вашингтона.
Проект, який був ініційований президентом Росії Володимиром Путіним, отримав підтримку Радбезу і Уряду і повинен був робити чіпи для процесорів, смарт-карт, електронних паспортів та віз, створювався переважно на американських технологіях. «Ангстрем-Т» купував обладнання у Advanced Micro Devices і ліцензію на виробництво чіпів у IBM, але загострення відносин з США поставило хрест на можливості співпрацювати з американськими компаніями.
За підсумками 2017 року сумарний борг заводу досяг 87,4 мільярда рублів. При цьому виручка склала лише 101 млн рублів, а чистий збиток перевищив 10 млрд.
Проблема з заводом не тільки в санкціях - він будувався майже 10 років і застарів вже до моменту запуску, сказало джерело на ринку мікроелектроніки. «Ринок чіпів 90-130 нанометрів, які виробляє «Ангстрем-Т», за останні роки значно скоротився, тому завод і не можуть завантажити - попиту на дані чіпи в такому обсязі немає. Всі світові виробники мікросхем вже виробляють чіпи в 45-65 нанометрів і ще нижче», - сказав він.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...