Дехто народжує навіть двічі на рік: Як живуть багатодітні сім'ї на Рівненщині (відео)

Мати з десяток дітей, півсотні онуків та сотні правнуків для тамтешніх родин – буденність...

Вони не знають, як це бути не в декреті, народжують подекуди двох малят за рік і дивуються, що у когось дитя лише одне. Три тисячі триста багатодітних мам проживають лише в одному Рокитнівському районі, на Рівненщині, - йдеться у сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

В одній палаті Рокитнівського пологового Надія та Любов – двоє породіль із одного села Карпилівка. Тішаться своїми новонародженими донечками. Любові - 38. Доню ще не назвала. Каже, старші діти хочуть дати ім'я своїй маленькій сестричці. "Одинадцята, 10 вдома, старшому - 15 років", - ділиться породілля і запевняє, що зупинятися не збирається.

Надія народила на день пізніше. Жартує, доня ювілейна – десята дитина у сім'ї. Вже 17 років жінка у декреті. У неї шестеро хлопчиків та чотири дівчинки.

Цих мам не відлякують пелюшки, нічні недосипання через плач малят, чи приготування обіду на всіх. "8 літрів супу, вареників 120, пельменів то так 300-350", - розповідає про свої кулінарні звершення Надія.

Завідувачка районного пологового працює вже 23 роки, і хоч має тисячі пацієнток – більшість знає в обличчя, бо жінки народжують тут по 10, а то й 17 разів. Лише багатодітних сімей в районі – понад три тисячі. "Рекорд в нашому районі - 17-та дитина. Була щаслива мама, була щаслива вся родина", - каже завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення Рокитнівської лікарні Людмила Коцюрубська.

Дехто з жінок тут буває навіть двічі на рік. "В січні можуть народити, і в грудні місяці може народити іще одну дитинку", - ділиться медик.
У Карпилівці, звідки породіллі Надія та Любов, багатодітні сім'ї – не дивина. В Оксани Брички поки що найбільше в селі - 12 дітей. Каже, Бог дасть - ще буде. Наймолодшому Семенку два з половиною місяці. "Я просто подивлюсь на тих, у кого зовсім нема дітей, то мені їх шкода, навіть шкода тих, в кого одненьке, бо ж то виросте одненьке, піде десь сам", - каже Оксана.
Свекор Оксани – теж рекордсмен в селі. У свої 60 років має 51 онука. Навідують по черзі, бо за одним столом зібратися важко. Та ще певен - матиме сотні правнуків. На старості, каже, точно буде кому склянку води подати.
Багатодітні ж мами кажуть, свято Матері для них щодня. А головний подарунок - щоби всі були здорові та щасливі.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...