Декомунізація монумента "Батьківщина-Мати" , або Хто повинен захищати Київ (фото)

«Батьківщина-Мати» – монументальна скульптура в Києві, розташована на високому правому березі Дніпра на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Відкрита в 1981 році.

Згідно з вимогою закону, монумент «Батьківщина-Мати» підлягає декомунізації. Зі щита планують зрізати герб СРСР і нині обмірковують як це краще зробити та чим затулити новоутворену шестиметрову діру, пише у своєму блозі журналістка Ірина Костенко, передають Патріоти України.

Підрахували вже і приблизну вартість робіт – від 500 тисяч гривень і далі...

Герб СРСР на монументі «Батьківщина-Мати». Київ, 12 квітня 2018 року
Але дотепер без жодних варіантів відповіді лишається головне питання – а що з цього вийде? Що символізуватиме металева жінка з оголеним мечем і дірявим щитом на дніпровських кручах, поруч із найдревнішим українським монастирем – Києво-Печерською лаврою? (Нинішня московська залога в обителі, зрозуміло, є тимчасовою).
Зображення Києво-Печерської лаври, опубліковане в 1872 році у французькому туристичному тижневику «Le Tour du monde»
Доречно нагадати, що краєвид із величною дзвіницею й десятками золотоверхих церков обабіч впродовж віків був найпопулярнішою візиткою Києва. Через це комуністи саме тут вирішили встановити монумент 1981 року. І не прогадали – 100 метрова фігура кардинально змінила знамениті обриси «святих київських гір». І стала уособленням здоровенного стража тоталітарної системи.

Комуністичні часи минули і Верховна Рада ухвалила Закон, яким «від імені Українського народу засудила тоталітарні режими… та встановила порядок ліквідації символів комуністичного тоталітарного режиму».

І тому мегаскульптурі конче настав час змінювати імідж. Але робити це сьогодні належить з неодмінним урахуванням місця і міста.

Щодо останнього варто нагадати важливу річ: протягом багатьох віків аж до приходу комуністичної влади Київ називали «святим містом». Ця традиція іде ще від апостола Андрія – дві тисячі років тому він першим провістив сакральну природу Києва. У ХІ столітті у знаменитій промові «Слово про закон і благодать» перший руський митрополит Іларіон возвеличив Київ як «город святий всеславний».

Київ. Пам’ятник Київській княгині Ользі, яка у 957 році прийняла християнство, Святому Апостолу Андрію Первозванному і творцям слов'янської азбуки Кирилу і Мефодію
Ще пізніше середньовічний поет Себастіан Кленович закликав пам’ятати, що «Київ в Русі важить стільки, скільки для всіх християн Рим стародавній колись». І тому реконструкція монумента має обов’язково враховувати віковічну сутність «матері міст руських».

З огляду на це, яким може бути новий образ найвищої киянки? Підказку відповіді я знайшла у тому ж таки «Слові про закон і благодать». Митрополит Іларіон, величаючи «город святий і всеславний» повідомляє, що його «доручено Святій Богородиці». То чому б на цій підставі не створити проект реконструкції?

Після реконструкції монумент може виглядати так

Нинішній вигляд монумента з гербом СРСР, який підлягає декомунізаціїДо речі, за останні півстоліття у декількох містах світу було споруджено монументальні сакральні скульптури. Нещодавній приклад – 35-метрова статуя Ісуса Христа у Польщі. Її називають найвищою у Європі. Або, приміром, 45-метрова скульптура Діви Марії у столиці Еквадору, Кіто.

45-метрова скульптура Богоматері – Діви Марії – на пагорбі у столиці Еквадору – Кіто. Була створена в 1976 році

Столиця Еквадору, над якою височіє скульптура Божої МатеріНезаперечно, що всі ці проекти були досить коштовними. Але: «У світі такі скульптури поставали з нуля і, відповідно, були високо бюджетними. У Києві ситуація інакша, бо йдеться про реконструкцію, – стверджують фахівці інституту імені Патона, які 1981 року здійснювали монтаж і зварювання монумента. – Загалом втілення саме такого нового образу потребуватиме не надто великої кількості змін і коштів. Особливо, коли до останнього долучити громадський контроль».

Отже, з огляду на все це вимоги закону можна виконати не формально, а відповідно до споконвічного статусу «матері міст руських». І таким чином відновити пам’ять про божественну зверхність над Києвом та окрасити «святе місто» символом справжньої берегині.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...