Держсекретарю США подарували в Києві "Огонек"

Після офіційної зустрічі в Києві держсекретар США Рекс Тіллерсон отримав символічний подарунок від нардепа Мустафи Найєма - тринадцятий випуск журналу "Огонек", що вийшов у друк на день народження шефа американської дипломатії - 23 березня 1952 року.

"Напередодні обійшов усі букіністичні магазини в пошуках якогось старого українського видання, але з огляду на безліч по-справжньому дивовижних збігів зупинився на цьому", - написав парламентарій у своєму Facebook, передають Патріоти України.

За словами Найєма, також дивно, що саме в цьому номері опублікована стаття, присвячена художній спадщині українського поета Тараса Шевченка.

"В окремому вкладиші - кілька репродукцій картин Тараса Григоровича. По-третє, свого розквіту "Огонек" досяг у пізні 80-ті під керівництвом відомого українського письменника і публіциста Віталія Коротича. Саме тоді "Огонек" став одним із символів гласності і змін", - розповів народний обранець.

Крім того, саме в березні 1952 року Йосип Сталін направив США, Франції і Великобританії ноту, в якій пропонував розпочати об'єднання тоді ще розділених НДР і ФРН, відзначає нардеп.

"В обмін СРСР вимагав для Німеччини... повного політичного і військового нейтралітету. Західні країни відповіли Москві через три дні після народження Рекса Тіллерсона - 25 березня 1952 року. Категоричною відмовою. Наголосивши, що Німеччина сама має право обирати, в які союзи і з ким вступати.

Пізніше Конрад Аденауер зробив знамениту заяву: "... є три можливості для Німеччини: приєднання до Заходу, приєднання до Сходу і нейтралітет. Але нейтралітет означає для нас оголошення країною - ніщо. Ми перетворимося в об'єкт і ніколи вже не станемо суб'єктом. Об'єднання зі Сходом через повну відмінність у світогляді не може ставитися під сумнів...", - пише Найєм.

Він порівнює ситуацію у випадку з Німеччиною зі спробами змусити Україну прийняти т.зв. політику нейтралітету і відмовитися навіть від планів щодо вступу в НАТО.

"Очевидно, всі ці спроби так чи інакше продиктовані і надихаються з Москви. Так ось, я дуже сподіваюся, що відповідь західного світу буде такою ж, як і 75 років тому - Україна сама в змозі зробити вибір своїх союзників. Упевнений, Рекс Тіллерсон, добре пам'ятає радянські реалії і дух тих часів. Держсекретар явно був зворушений подарунком. "Це скарб. І я його заберу з собою", - пообіцяв пан Тіллерсон", - написав Найєм.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...