"Дешево і сердито": Гірськолижні курорти Карпат для бюджетної подорожі в останню мить

Місця, де можна і на лижах позїжджати, і щось цікаве побачити.

ТСН підготувала добірку маловідомих гірськолижних курортів, де можна бюджетно відпочити, при цьому не замовляючи собі житло за кілька місяців до приїзду, передають Патріоти України.

Косів

Місто Косів славиться Гуцульським сувенірним базаром, який вважається одним з найбільших на Прикарпатті. Тут продаються рушники, кераміка, різьблені та плетені вироби. Крім того, місто розташоване біля підніжжя Карпат, неподалік від природного парку "Гуцульщина" та гори Михайлівки. Саме на її схилах облаштований лижний спуск протяжністю близько 1200 метрів. Тут є підйомники, прокат лижного спорядження, кафе та медпункт.

Варто додати, що сніг тут лише природній та працюють бугельні підйомники. На трасі трапляються пагорби та нерівності, а тому з'їжджати цікаво буде тим, хто вже впевнено стоїть на лижах чи сноуборді. Початківці можуть тренуватись у більш пологій нижній частині спуску.

Шешори

Шешори розташовані за 13 кілометрів від Косова, також на околиці національного парку "Гуцульщина". Тут вже більший вибір спусків, довжина яких коливається від 700 до 1500 метрів. Сніг на спусках лише природній, немає снігових гармат та суперсучасного освітлення, але працює бугельний підйомник. При цьому, спуски для катання тут підготовлює ратрак. Траси переважно пологі, але з трамплінами.

Інфраструктура в Шешорах розвинута добре, є де заночувати та почастуватись, але за житло варто домовлятись заздалегідь.

Однією з візитівок містечка служать сріблясті водоспади на річці Пістинь.

Тюдів

Село Тюдів розташовано на березі річки Черемош, за 15 кілометрів від Косова. Неподалік від Черемоша височіє стометрова скеля, що вважається місцевою пам’яткою природи. Саме тут розташовується одна з баз відпочинку, де можна й панорамами помилуватись, й на лижах покататись. Поряд є два спуски, що розгалужуються в формі літери V: менший має довжину близько 800 метрів та призначений для новачків та обслуговується бугельним підйомником, більший – 1500 метрів – для досвідчених лижників та обслуговується крісельним підйомником.

Ось деякі місцеві розцінки: безлімітний Ski-pass на день коштуватиме 200 грн, проживання в готелі для одного – від 525 грн. При цьому, винайняти можна, як окремі номери так і котеджі, а також житло у місцевих жителів.

Верховина

Серед карпатських гір, на березі річки Чорний Черемош є ще один гірськолижний курорт – Верховина. Дістатись сюди можна дорогою з Косова. Верховина розташовується на висоті 630 метрів над рівнем моря. Над нею височіють гори: Мазурка (1025 метрів), Синиця (1186 метрів), Біла Кобила (1473 метри) та Піп Іван (2020 метрів). На вершині останньої є руїни старої обсерваторії, яку планують відреставрувати найближчими роками.

Неподалік від селища, на горі Пушкар, є лижний спуск протяжністю близько 380 метрів. Тут працює бугельний підйомник. А більш досвідченим лижникам варто відвідати сусіднє село Ільці. Довжина спуску там близько 700 метрів, при цьому він більш крутий.

Крім того, до Верховини відпочивальники їдуть, щоб оздоровитись - тут є близько ста мінеральних лікувальних джерел. А розташування серед гір та смерекових лісів приваблює ще й шанувальників затишку та недоторканої природи. Разом з тим, в селищі є збережені старовинні будівлі, поряд з якими можна зробити знакові фотографії.

Ворохта

Цьогоріч у Ворохті працюватиме як мінімум одна траса для спусків на горі Пушкар. Її протяжність близько 500 метрів. При цьому, тут є бугельний підйомник, снігова гармата та ратрак.

Крім цього, селище відоме австрійськими кам’яними мостами, що були закладені в XIX столітті. Довжина їх 100 та 130 метрів. Вони вважаються своєрідною візитівкою Ворохти, а меньший з них ще й досі використовується. У селищі також є церква Різдва Пресвятої Богородиці XVII століття.

Яблуниця

Яблуниця один із найпопулярніших курортів Івано-Франківщини. Але, все ж тут менше туристів ніж в Яремчому чи сусідній Поляниці. При цьому, в селі працює низка спусків, які обслуговуються бугельними підйомниками:

1. "Чешка" - протяжність 900 метрів, перепад висоти 280 метрів

2. "Динамо-1" - протяжність 900 метрів, перепад висоти 280 метрів

3. "Кооперативна" - протяжність 860 метрів, перепад 250 метрів

4. "Млинці" - протяжність 400 метрів, перепад висоти 150 метрів

5. "Корова" - протяжність 200 метрів

6. "Коза" - протяжність 650 метрів.

Вишків

Село розташоване серед гір в Івано-Франківській області. Дістатись сюди можна дорогою Долина-Хуст, що веде до селища через Вишівський перевал. Саме у Вишкові розпочинається низка туристичних маршрутів, що ведуть на гору Вишківський Горган та до озера Синевир.

Біля села є два лижні спуски: з гори Залом протяжністю тисяча метрів та з гори Черемшина – 400 метрів. Останній обладнаний підйомником.

Вартість прокату лиж чи сновборду в селі – 60 гривень на день, але кількість інвентарю обмежена. Разове використання підйомника – 8 грн.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...