Десятки людей під загрозою: У Києві через "ремонтників" може завалитися історична будівля, чиновники "не бачать" (фото)

У Києві може обвалитися старовинний будинок по вулиці Шота Руставелі, 30 через прибудови до нього та ремонт із демонтажем несучих стін.

Мешканка будинку Оксана розповіла, що будівельні роботи йдуть уже приблизно місяць, - передають Патріоти України з посиланням на "Вести".

"Керівник робіт - виконроб - заявив нам, що на третьому поверсі з'явиться офіс. Дійсно, всередині там повністю знесли всі стіни, через що будинок став гірше опалюватися. Але найголовніше, що будівлею пішли тріщини. А величезний балкон, який прибудували, перекриває доступ до світла мешканцям нижніх поверхів", - зазначила вона.

За словами Оксани, власником квартири, де проходить ремонт, є Вадим Симонов, який працював заступником голови ветеринарної та фітосанітарної служби України. "Зустрітися з ним нам вдалося лише одного разу. Він запевняв, що всі дозвільні документи на ремонт у нього є, але нам він їх так і не показав. У ДАБІ та мерії ж мені та моїм сусідам сказали, що дозвільних документів у Симонова немає", - підкреслила мешканка.

Депутат Київради Алла Шлапак розповіла, що до неї неодноразово зверталися мешканці цього будинку. "16 січня ЖЕУ "Хрещатик" склав вимогу щодо термінової зупинки проведення ремонтних робіт, але вони продовжилися. Я звернулася до ДАБІ, Печерської РДА, департаменти будівництва, благоустрою та культури КМДА кілька тижнів тому, але ніякої реакції на звернення ще не було. Буду порушувати це питання на найближчому засіданні Київради", - уточнила вона.

На цей момент у будинку, побудованому в кінці XIX століття, тривають ремонтні роботи. Робочі виносять мішки з будівельним сміттям через салон краси на першому поверсі. Фасад будівлі у дворі знівечений металевими палями по всьому периметру другого поверху.

Як розповів архітектор Георгій Духовичний, який на початку 90-х реставрував цю квартиру, у ній раніше були приголомшливі ліпні стелі, а також чотири каміни. "Зараз Симонов це все знищив, але ж ця квартира була елементом пам'ятника архітектури. Руйнування цього пам'ятника є кримінальним злочином. З цього приводу я разом із мешканцями звернувся до органів державної та міської влади, до поліції. Реакції поки що жодної", - зазначив Духовичний.

За словами архітектора, ремонт може призвести до трагічних наслідків. "Робочі вже знесли несучі стіни. Будинок у будь-який момент може просто завалитися, поховавши під уламками його мешканців", - додав він.

Сам Симонов запевняє, що балкон демонтують. "Це все фантазії будівельників. Повірте, я сам не знав про цю прибудову. Але всі роботи законні, я отримував на них дозволи. Несучі конструкції я взагалі не чіпав. Тільки міняв старі перекриття. А ліпнин, вибачте, вже не було до мене. Тріщини теж з'явилися до мене", - підкреслив він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...