Десятки мільйонів збитків: На Одещині невідомі випалили 6 тис. гектарів заповідного степу (фото, відео)

У заказнику «Тарутинський степ» - одному з найбільших збережених в Україні фрагментів степової екосистеми, об'єкті природно-заповідного фонду - сталася масштабна пожежа. Вигоріло близько шести тисяч гектарів як заповідної території, так і прилеглого степу

Про це в Facebook повідомив відомий еколог, доктор біологічних наук, екс-директор національного природного парку «Тузловські лимани» Іван Русєв, передають Патріоти України.

«Группа НПП «Тузловские лиманы» оперативно выехала на место, провела обследование, провела съемки квадрокоптером. Нами установлено, что пожары в заповедной степи проходили в несколько этапов. Всего сгорело около 6000 га, как заповедной территории ландшафтного заказника «Тарутинская степь», так и прилегающей к ней участков дикой степи, которая была нами предложена для включения в национальный природный парк «Тарутинская степь», — пише науковець.Він вказує, що збиток від пожеж для природних екосистем обчислюється десятками мільйонів.«Следует отметить, что тушить пожар в степи намного легче, чем в плавнях Днестра, где недавно выгорело в разных местах около 1000 га. Однако здесь никто и не предпринимал таких противопожарных действий по тушению пожара в степи. Сложилось впечатление, что пожары сделаны с умыслом подготовки для дальнейшей преступной распашки, как это уже было в августе 2016 года под эгидой нерадивых генералов, пожелавших обогатиться», — акцентує еколог.Характерно, що в лютому минулого року прес-служба Одеської обласної адміністрації повідомляла: «В Одеській області продовжаться роботи по створенню ландшафтного заказника загальнодержавного значення "Тарутинський степ" площею понад 12 000 га. Таке рішення було днями прийнято робочою групою, яка вивчала питання підвищення природоохоронного статусу ландшафтного заказника». Зазначалося, що основна проблема полягає в тому, що на території заказника здійснюються сільгоспроботи.

Так, «з дозволу Міноборони фермери розорали і таким чином знищили 1600 га заповідних земель. Згідно з даними Одеської екологічної інспекції, збиток від незаконної оранки Тарутинського степу склав 30 мільярдів гривень. Статус ландшафтного заказника не допоміг захистити степ. Якщо ж заказник стане частиною національного парку, такий розвиток подій стане неможливим».Вчені підкреслюють, що в Одеській області всього 6 відсотків земель належать заповідному фонду. При цьому значно більшу територію займають сміттєзвалища.

Степові комплекси, розташовані в Тарутинському районі, на півдні Одеської області, мають наукову і рекреаційну цінність. На їх базі можна розвивати зелений туризм.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...