"Діабет на тарілці": Супрун розкрила секрети солодощів

Очільник Міністерства охорони здоров'я України Уляна Супрун попередила українців про шкоду солодощів і поділилася секретами здорового раціону.

"З'їсти щось солодке - досить поширена примха після вечері. І якщо таке бажання виникає у вас постійно - будьте обережні, адже надмірна кількість цукру в раціоні може спрацювати як бомба уповільненої дії і зашкодити вашому здоров'ю", - пише Супрун в своєму Facebook, передають Патріоти України.

За словами міністра, комбінації цукру, білого борошна, масла і транс-жирів можна назвати своєрідним "діабетом на тарілці". Крім того, зазначила вона, дослідження пов'язують ці інгредієнти з високими ризиками виникнення серцево-судинних хвороб, ожиріння, карієсу, хвороб печінки і деяких видів раку.

"Звичайно, ми споживаємо цукор у складі звичайних продуктів, які в основному містять вуглеводи. В натуральному вигляді цукор містять фрукти, овочі, зернові та молочні продукти... Велику небезпеку для здоров'я мають додані цукри, тобто ті, які штучно додають в продукти, щоб зробити їх смачніше. Наприклад, у солодких газованих напоях, ароматизованих йогуртах і більшості десертів - тістечках, тортах і печиві", - перерахувала Супрун.

"ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Для людей, які щодня витрачають в середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) - до 50 г на добу (10 чайних ложок)", - пише вона.

Також глава МОЗ зазначила, що цукор у смачних десертах - це в основному "порожні" калорії, які не принесуть ніякої користі.

Якщо вам все-таки важко відмовитися від солодкого, Супрун дала кілька порад:

- Готуйте власні десерти

Солодощі з магазину зазвичай перенасичені шкідливими додатковими цукрами та іншими домішками, тому при можливості готуйте десерт вдома. Таким чином ви зможете використовувати менше олії і цукру, або ж додати до десерту більш корисні продукти, наприклад сухофрукти або горіхи.

- Контролюйте порції і кількість солодкого

Часто обмеження на улюблені продукти породжують ще більше бажання їх отримати. Тому рекомендації їсти десерт всього один раз на тиждень або в особливих випадках дуже часто не спрацьовують. Замість цього краще контролюйте розмір порції.

- Одразу чітко визначайте порцію

Цей спосіб часто коштує великої кількості зусиль, адже здається, що важко залишити в спокої вже почату пачку печива. Відберіть невелику кількість і перед тим, як почати їсти, просто відкладіть подалі всі залишки.

"Пам'ятайте, найбезпечніший спосіб споживати солодке - вибрати найбільш корисні альтернативи. Чорний шоколад, горіхи, мед і сухофрукти можуть замінити шкідливі тістечка з кремом", - уклала глава МОЗ.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...