"Діти Божі, мать в інфаркті, ви що": Ірена Карпа про "реанімування" української мови

Щоб досконало знати українську мову, потрібно використовувати її на практиці.

Ірена Карпа

На таку думку письменницю, співачку, журналістку і телеведучу Ірену Карпу наштовхнув випадок із власного життя. Про нього вона розповіла на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, повідомляють Патріоти України.

За словами Карпи, 10 днів її діти спілкувалися з батьком англійською, а в школі – французькою. Після цього їхня українська "змішалася" з іншомовними словами.

"Така дивна штука – мова. Лише десять днів мої діти побули з татом, говорячи англійською, в школі французькою, між собою – не знаю як, але, ймовірно, усіма трьома. А коли я повернулася, їхня українська чорті-яка тепер. Через слово англо-франузькі замінники. Типу "Вчора" коли було, hier?" "Ти мені можеш pousser ці petites камінчики? А ми вам покажемо свій dance!" – написала Карпа.

На думку письменниці, такий випадок підтверджує те, що українська мова без практики не може бути досконалою.

"Діти Божі, мать в інфаркті, ви що. Реанімуємо, звісно, але це такий крутий емпіричний доказ потрібності практики живої мови. Як мовно виживають люди, що народилися за кордоном, це просто диво. Тепер ніколи не сміятимуся з діаспорних слів "мармуляда" і "кляса", – зазначила Карпа.

Українців розсмішила ця історія. У своїх коментарях під постом вони поділилися власними подібними випадками та пожартували на мовну тему.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...