"Для реальних змін в економіці потрібна зміна влади", - експерт

Економіка за минулий рік суттєво не виросла. Паніка на валютному ринку та зростаючий курс долара чітко це доводить.

Україна невдало закінчує рік. Умови МВФ не виконані. Транш відкладено (виділення чергового траншу очікувалося у вересні. Проте Україна не виконала обов'язкові умови програми, що включають прийняття законів про пенсійну реформу і приватизацію. А також про антикорупційний суд. - Gazeta.ua). Економіка за рік суттєво не виросла. Паніка на валютному ринку та зростаючий курс долара чітко це доводить. Суттєвим фактором є війна. Вона навряд закінчиться наступного року. - розповів економічний експерт Владислав Загородній для Gazeta.ua, передають Патріоти України.

- Для реальних змін в економіці потрібна зміна влади. В наступному році ні парламентські, ні президентські вибори не відбудуться. Тож економічна ситуація буде в кращому випадку стабільно поганою. Або погіршиться ще більше.

У бюджет заклали ріст ВВП на три відсотки. Чи достатньо цього? Який потрібен?

- Це просто смішний показник. Особливо коли наша влада позиціонує себе як європейська, і мала б сприяти залученню іноземного капіталу. Ці три відсотки свідчать, що закордонні інвестори в Україну залучатися не будуть. Стало зрозуміло, що чинна влада на це не здатна. Вона не створює атмосферу, за якої іноземному капіталу було б вигідно іти в Україну.
МВФ є світлофором для західних інвестицій. Якщо він дає транш країні, стає зрозуміло, що в неї можна вкладати гроші. Якщо заморожує, як відбулося з Україною, отже в економіці щось відбувається не так. Європа й Америка зацікавленні в інвестуванні в Україну. Але вони не реалізовуватимуть цього, доки чиновники будуть розтягувати по кишенях гроші. Економіка завжди реагує тільки на справи, а не на слова. Якби було реальне прагнення, то ріст ВВП міг би досягти семи відсотків.

Сільське господарство залишатиметься провідною галуззю? Які ще можна назвати провідними?

- Зараз є три галузі господарства, які найбільше приносять доходів для України. Це сільське господарство, металургія та ІТ-технології. Третя - росте шаленими темпами. І найближчим часом має всі шанси стати передовою в українській економіці. Сільське господарство безперечно є і залишиться дуже впливовим. Але, якщо говорити про більш масштабні перспективи, то інформаційні технології - це те, що може стати обличчям нашої економіки.

Чи слід очікувати збільшення обороту торгівлі з ЄС? З Росією?

- Оборот торгівлі з ЄС збільшиться однозначно. Адже з 2018 року вже на цілий рік вступає угода про асоціацію з Європейським Союзом (у повному обсязі вона набула чинності лише 1 вересня 2017 року. - Gazeta.ua). Торгівля зросте незалежно від бажання нашої влади. З Росією буде зворотня ситуація. Якщо економіка України перекваліфікується на Захід, автоматично зменшаться зв'язки з РФ.

Чи зростуть комунальні послуги?

- Уряд закладає збільшення мінімальної зарплати з наступного року до 4100 гривень. Ніякого підґрунтя для такого кроку немає. Це робиться просто з метою заробити політичні бали перед виборами. Зроблять це за допомогою емісії. Тобто станком додрукують гроші. При цьому буде знецінюватися національна валюта і зростати долар. Паливні енергоносії Україна купує за валюту. Ціни на них зростатимуть. Відповідно зростатимуть і комунальні виплати.

Економіка за статистикою росте, але народ біднішає - зростають ціни ,тарифи на комунальні послуги, проїзд тощо. Як почуватиметься українець у 2018-му?

- Економіка зростає на словах і надто маленькими темпами аби це могли помітити на собі пересічні українці. Навіть на перший погляд позитивні ініціативи для народу, як підняття заробітної плати, мають негативні наслідки. Тож відсоток покращення, який ми зараз маємо, є недостатнім для реальних позитивних змін в житті українців.

Що буде із кредитами? На думку експертів - банки активізують кредитні програми. Що це значитиме для пересічного українця?

- Шторм в українській банківській системі закінчився. Банки, які його пережили, працюватимуть надалі. Збільшення кредитних програм співпадає з попитом на них. Отже люди потребують кредитів. Тенденція означає, що українцям недостатньо грошей, які вони отримують, для того рівня життя, якого прагнуть.

Україна продовжує експортувати сировину, а не готову продукцію. Чи може найближчим часом статися прорив у цьому напрямі?

- Ситуація з експортом - це ціла політика. Українська влада зараз не підтримує малий і середній бізнес, який міг би співпрацювати з Заходом. Вона не зацікавлена в налагодженні виготовлення продукції, яка могла б конкурувати з закордонною. Змінитися це може тільки згори, з ініціативи керівників держави.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...