До 10 відсотків: Експерти розповіли, як без зайвих клопотів зекономити на комуналці

Рахунки за комунальні послуги "з'їдають" левову частку сімейного бюджету українців, незважаючи на субсидії.

Експерти з питань енергетики та житлово-комунальних послуг єдині в тому, що перша умова економії на комуналці - це установка всіх лічильників: газового, теплового та електричного. Тоді ви зможете платити тільки за те, що дійсно споживаєте, передають Патріоти України з посиланням на "Обозреватель".

Але не у всіх будинках такі лічильники можна встановити. Тому єдиного правила і загальної панацеї - немає. Хоча деякі поради все ж допоможуть зберегти тепло в будинку і знизити рахунки на 5-10%.

Гасіть світло!

Представники енергетичних компаній-монополістів часто закликають громадян встановлювати двозонні лічильники електроенергії. І перерозподілити своє споживання таким чином, щоб значна його частина припадала на час з 23:00 до 7:00. Електроенергія, спожита вночі, коштує в два рази дешевше. Практика нібито показує, що таким чином можна зменшити щомісячне споживання електрики на 25%. Але директор Інституту міста Олександр Сергієнко впевнений, що це не так.

"Плюньте в очі тому, хто це каже! Якщо в квартирі ви почнете прати вночі, сусіди вам влаштують такий скандал, що прати взагалі перехочется. Плюс - не варто вірити в рекламу про світлодіодні лампочки. Адже вони коштують дорого, проте не лампочки найбільше "з'їдають" електрики. А холодильник, СВЧ, праска, пральна машина І двозонний лічильник тут теж не врятує! По-перше, він коштує від 1,5-3 тис. гривень. Це ж скільки потрібно відбивати його вартість, прати і прасувати вночі, щоб він окупився", - розповів експерт.

З його слів, двозонні лічильники мають сенс тільки, якщо у вас встановлені електричні батареї. Тоді опалення можна включати на ніч, а вранці переводити на мінімум. "Чи можна взагалі заощадити на електриці? Це дуже складне і спірне питання. Адже електроенергію все більше і більше споживають у всьому світі. Чесно кажучи, я не бачу таких реальних і кардинальних можливостей в Україні", - сказав Сергієнко.

Хоча можна привчити себе дотримуватися деяких правил. Вимикаєте за собою світло, монітор - це 70% електрики, яку споживає ваш комп'ютер. Не залишайте зарядні пристрої в розетці - вони теж споживають електроенергію. Регулярно чистіть пилосос. З наповненим контейнером він "тягне" на 40% електрики більше, ніж з порожнім. Вимикайте праску в перервах між прасуванням - вона "їсть" електрики стільки ж, скільки 20 стоваттних ламп. Витягніть з розетки телевізор й інші пристрої. Деякі рекомендують позбутися електрочайника, гріти тільки необхідну кількість води, а весь посуд під час приготування закривати кришками.

Холодильник радять не тримати поруч з плитою: так холодильній установці доведеться споживати більше енергії, щоб охолоджуватися. А від стіни він повинен стояти не ближче, ніж на 5 сантиметрів. Продукти з морозилки краще розморожувати теж в холодильнику, мовляв, так ви заощадите на роботі компресора.

Але навіть, щоб виконувати всі ці приписи, в кращому випадку, за оцінками експерта, це сумарно дасть 5-10% економії щомісяця. Крім головного болю і розхитаної психіки, коли постійно потрібно "гасити світло".

"Одягаємо" батареї та стежимо за газом

Для збереження тепла батарей можна знайти безліч рецептів. По-перше, алюмінієві і біметалічні радіатори дають тепла на 40-50% більше, ніж чавунні. Якщо немає можливості замінити батареї, їх можна почистити: тепловіддача побільшає. Встановіть за батареєю "екран" з фольги. Це підвищить тепловіддачу на 10-15%. Чи не закривайте їх шторами, вони поглинають до 20% їх тепла. Установка склопакетів теж зменшить втрату тепла на 50%. А використання жалюзі на 8-15%.

Але всі ці нехитрі поради, на думку екс-міністра ЖКГ 2007-2010, голови "Спілки власників житла України" Олексія Кучеренка, працюватимуть просто на збереження тепла, але не на економію, якщо у вас не приватний будинок або не встановлений індивідуальний лічильник.

"Потрібно зрозуміти: за яким показником вам взагалі розраховують цю платіжку? Якщо у вас є лічильник на тепло в квартирі, якщо у вас приватний будинок і стоїть газовий окремий котел - це одне питання. Тут я б рекомендував вибирати такий котел, який споживає менше газу. Якщо у вас стоїть лічильник на батареї, то встановлюйте в першу чергу гарні вікна. Саме погані старі рами - основне джерело тепловтрат. Потім - знижуйте температуру в разі підвищення температури повітря, плюс - наведіть порядок з вентиляцією", - пояснив він" Обозревателю ".

Але що стосується квартир, де не можна встановити індивідуальні лічильники, все набагато складніше. "Щоб ви не робили в своїй квартирі, це може бути направлено тільки на збереження тепла далеко не гарячих батарей. Так, можна взагалі не відкривати вікна, заліпити все поролоном, але як тоді взагалі жити і дихати", - нарікає Кучеренко.

Експерт нагадав, що наші тепломережі знаходяться в такому жалюгідному стані, що тепло хоч і поставляють, а батареї все одно "ледь живі". І тут самому проблему точно не вирішити. Тільки після вирішення проблеми з трубами на рівні як мінімум будинку, доцільно вирішувати питання з утепленням самих будівель. Оскільки як не утеплюю будинок, якщо труби і мережі гнилі, це не принесе користі.

Що ж стосується економії газу, то в приватному будинку панацеєю може стати знову ж тільки заміна котла. А ось в квартирі з плитою і колонкою - це проблематичніше. Можна стежити за газом, щоб він не виходив за межі дна посуду, це зайві витрати, можна купити посуд з нержавіючої сталі - вона менш енергозатратна. Але економія знову ж, не перевищить 5-10%.

До останньої краплі

З економією води - трохи простіше. З установкою лічильників на воду практично немає проблем навіть в старих будинках, де неможливий індивідуальний облік тепла. А вартість води, особливо гарячої, зросла на порядок тільки за останній рік. Тому експерти для економії рекомендують одне - берегти воду. Тобто, коли ви банально чистите зуби, закривайте кран, адже за хвилину з нього витікає близько 10 літрів води. Якщо кран протікає, втрачається до 500 літрів води на добу. А протікання гарячого крана витрачає і газ, який йде на підігрів. Отже - лагодити або міняти. Адже в підсумку буде дешевше.

Якщо у вас велика сім'я, хороший спосіб економити воду на миття посуду - це посудомийна машина. У рік вона економить близько 12 тонн. Але в той же час електричний лічильник буде "тікати".

Заощадити можна і на туалеті! Адже несправний туалетний бачок втрачає до 2 тонн води! А економний зливний бачок з двома клавішами використовує всього 3-6 літрів води замість 10-12 за один слив. Експерти також рекомендують встановлювати важелі змішувачі - вони змішують воду швидше, ніж традиційний (з двома кранами) і економлять воду.

Проблема установки бойлерів для підігріву води стає крані актуальною в літню пору, коли в процесі профілактик масово і на кілька місяців просто вирубують гарячу воду. Тому тут питання не стільки в економії, скільки в комфорті і то на час. Адже бойлер коштує не менше кількох тисяч гривень, і споживає електроенергію, що буде не пропорційно вартості централізованого гарячого водопостачання при постійному використанні.

Енергоаудит

Для ОСББ реальним способом економії все частіше стає енергоаудит. Тут працює принцип: краще для початку витратити і вкласти, щоб потім заощадити. Як розповів "Обозревателю" член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат від фракції "Батьківщина" Олексій Рябчин, з послугою енергоаудиту можна провести аналогію: у вас заболіло горло, підвищилася температура. Але ви не знаєте: у вас грип, інфекція або просто застуда. При цьому у вас є на вибір 50 тис. таблеток. Щоб не витратити гроші на вітер в лікуванні, ви йдете до лікаря.

"Точно так з вашими квартирами і будинками, щоб знизити енергоспоживання, а значить і рахунки за комуналку, варто йти до енергоаудиторів", - сказав нардеп.

Він упевнений, що якраз енергоаудит - єдино вірний спосіб економії на комуналці. Для приватних будинків послугу можна замовити за особистою ініціативою і, природно, за свій рахунок. Для багатоповерхівок - через об'єднання мешканців, що в перспективі може компенсувати Фонд енергоефективності.

Зараз це комерційна послуга, і сам ринок енергоаудиту поки не настільки розвинений в Україні. Тут право вибору за кожним. Хтось пропонує зробити аудит за 10 тис. грн, хтось - за 5 тис. гривень.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...