До Дня пам'яті жертв голодомору в Україні: Історик розповів про головну загадку страшної трагедії

Досі невідома точна кількість жертв Голодомору в Україні 32-33 років минулого століття.

Український професор і історик Василь Марочко розповів, що головна загадка в питаннях Голодомору в Україні, яку ще належить розгадати історикам - це справжня кількість жертв цієї страшної трагедії, - передають Патріоти України з посиланням на "Обозреватель".

"Нам потрібно остаточно встановити кількість жертв Голодомору. Наші демографи оцінюють сьогодні втрати в 3,6 - 3,9 мільйона. Я ж можу з упевненістю стверджувати, що в Україні загинули більше семи мільйонів осіб. Які для цього підстави? Дві архівно-кримінальних справи проти демографів 30-х років - начальника ЦСУ Олександра Асадкіна і демографа Арсена Хоменко, яких їхні колеги називали одними з найбільш авторитетних експертів 20-30 х років", — сказав Марочко.

За словами історика, дані демографів того часу не зовсім точні. "Перепис населення 1936 року зафіксував лише 27,9 мільйонів. Куди поділися понад сім мільйонів населення?" — підсумував Марочко.

Нагадаємо, що за даними істориків від голоду в Україні померло, за уточненими даними, від 3 до 3,5 мільйонів людей. Число жертв у всьому Радянському Союзі оцінюють до семи мільйонів. 20 країн визнали голод в Україні 1932-33 років геноцидом українського народу.

Найбільше українців від голоду загинуло в Харківській, Київській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Дніпропетровській, Житомирській, Вінницькій, Чернігівській, Одеській областях і в Молдові, яка тоді входила до складу УРСР. Близько 81% загиблих від голоду в Україні були українцями, 4,5% - росіянами, 1,4% - євреями і 1,1% - поляками.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...