Доленосне рішення: "Прийшов час кожному вірному УПЦ (МП) чесно зробити вибір: Путін або Христос?" - активіст

Синод РПЦ загрожує Константинополю «діями» відразу після надання томосу про автокефалію УПЦ.

Звідси виникає питання, якими такими діями загрожують в РПЦ? Патріарх Кирило призначить свого екзарха в Афон? Видасть томос про автокефалію Криту? Буде підбурювати до розколу світового православ'я? Про це у своєму блозі пише громадський активіст Андрій Рибалко, передають Патріоти України.

Він зазначає, що Росія зазнає поразки за поразкою на церковному фронті, бо живе у вигаданій реальності. Вони довго говорили, що українська автокефалія не потрібна, що мільйони парафіян УПЦ КП - це просто «філаретівська секта», а єдиний канонічний образ життя української церкви - це єдність з Москвою. І в це повірили самі.

Андрій Рибалко відзначає, що в 2014 році Путін вважав, що російськомовні українці зустрічатимуть його танки з хлібом-сіллю, а ці українці пішли в ДУК, «Азов» і ЗСУ. Цю ж помилку зараз демонструють митрополит Онуфрій і патріарх Кирило.
Те, що РПЦ протрималася в Україні до 2018 року - це вже історичний феномен. З 1991 року українські православні просять автокефалії, про що є відповідне рішення Собору, яке до сих пір не скасовано. З тих пір незалежна від Москви УПЦ КП стала більш масовою, ніж УПЦ (МП). І навіть в УПЦ (МП) значна частина віруючих, якщо не переважна більшість, хоче самостійності своєї церкви і чекає, щоб це питання було вирішене в канонічний спосіб. Протягом 25 років в Україні всі спроби подолати церковне розділення розбивалися об тезу «канонічність дорівнює єдність з Москвою». І ось, виявляється, що «сама канонічна» в Україні церква живе не за канонами, що Константинопольський патріарх не передавав Київську Митрополію Москві, а лише надав право призначати митрополита, і що Онуфрій сам надає неканонічність, адже не згадує Варфоломія під час Літургії.
За словами блогера, смішно виглядають спроби Москви маніпулювати канонами, адже ці канони були написані тоді, коли Москви ще не було. І написані вони на грецькому і переважно греками. І, якщо в Україні реальність виглядає так, що ми дозріли до утворення помісної церкви, то відповідне канонічне обгрунтування можна знайти. Більш того, говорять, воно вже є.

І ось настає момент істини, коли кожному вірному УПЦ (МП) треба чесно перед собою зробити вибір «Путін чи Христос»? Ті, хто дійсно хочуть для української церкви єдності і канонічного спілкування зі світовим православ'ям, повинні про це заявити вголос. Мовчання - злочин. Адже це мовчання може дати привід Москві грати на розкол Церкви, тому що виглядає так, що в РПЦ на дилему «Путін чи Христос» свою відповідь вже дали.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...