''Долетять до Кремля'': Україна створює потужне ракетне озброєння (фото, відео)

Глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін припустив можливість виготовлення в Україні власних крилатих і балістичних ракет у зв'язку із призупиненням дії Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД).

У зв'язку з цим журналісти вирішили з'ясувати, чи має українська оборонна промисловість потенціал для розвитку ракетної галузі, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Головне:

  • Україна володіє повним циклом виробництва будь-якої ракети, яка сьогодні існує в світі.
  • Українська оборонна промисловість може почати виробляти ракети з дальністю пуску понад 500 км.
  • Зараз в Україні реалізуються три ракетних проекти.

Чим зараз може похвалитися Україна

Незважаючи на тривалий занепад української оборонної промисловості, за роки війни з Російською Федерацією наші підприємства почали створювати все більше новітнього озброєння, зокрема і ракетного.

"Перш за все треба говорити про наші технологічні можливості для виробництва такого типу озброєння. Ще п'ять років тому можна було ставити питання, а чи взагалі ми можемо виробляти окремі типи ракетної зброї? Але у нас вже є досвід, і на його підставі ми можемо сказати, що так, наша оборонна промисловість з такими завданнями впорається", — прокоментував слова Павла Клімкіна народний депутат від фракції "Народний Фронт" Дмитро Тимчук.

На сьогодні в Україні реалізується три подібні проекти:

"Вільха"

Ракетний комплекс залежно від завдань може застосовуватися для ураження як наземних, так і надводних цілей. Характеристики комплексу засекречені, але джерела дещо пролили світло на його можливості.

Випробування ракетного комплексу "Вільха"

"Вільха" використовує керовану ракету калібру 300 мм, яка запускається з бойової машини 9А52 реактивної системи залпового вогню "Смерч". Припускається, що в майбутньому будуть використовуватися й інші платформи з вертикальним стартом на базі КрАЗа і корабельного базування.

Комплекс здатний вражати цілі на відстані понад 100 км, також називалися цифри від 120 до 170 км.

"Нептун"

Крилата ракета наземного базування — повністю українська розробка державного підприємства КБ "Луч" у співпраці з "Мотор Січ".

Ракета здатна вражати наземні і морські цілі, але головне її призначення — знищення кораблів противника, тому "Нептун" слід вважати саме протикорабельною ракетою (ПКР).

Крилата ракета "Нептун"

Поки немає точних характеристик "Нептуна", але є припущення, що вони будуть схожі на російську Х-35: висота польоту 10-30 м, на кінцевій ділянці 4-5 м. Бойова частина — осколково-фугасна. За рахунок оснащення різними типами головок самонаведення можна вражати різні типи цілей. Як з відомими координатами, так і використовувати як протирадіолокаційну ракету. Дальність пуску не перевищуватиме 300 км, однак є можливість для її збільшення.

Планується, що цими ракетами будуть озброєні швидкохідні катери типу "Лань", закладка корпусу першого катера цього проекту була запланована на літо 2018 року. Також з'являлася інформація, що "Нептун" озброять і єдиний ракетний катер у складі ВМСУ — "Прилуки".

"Грім-2"

Оперативно-тактичний ракетний комплекс на базі твердопаливної балістичної ракети, який розробляється конструкторським бюро "Південне". Характеристики ракети дозволяють вражати наземні, морські та повітряні цілі залежно від встановленої бойової і системи наведення.

ОТРК "Грім"

Дальність дії — 280 км, однак це формальна цифра. За необхідності конструктори можуть підтягнути цей показник і до 450.

ОТРК зможе нести дві ракети з боєголовками масою 480 кг. При цьому боєголовки можуть бути двох типів: осколково-фугасними або проникними. Розрахункова площа ураження ракети з касетною частиною — понад 10 тис. кв. метрів.

За словами військового експерта і головного редактора журналу Defense Express Антона Міхненка, зараз "Грім-2" реалізується українськими оборонними підприємствами в інтересах іноземного замовника, проте надалі буде реалізовуватися зокрема і для інтересів України.

Українські ракети дістануть до Москви?

Народний депутат, член комітету з питань національної безпеки і оборони Юрій Береза заявив, що Україна має всі можливості для розвитку ракетної галузі.

"Я вам гарантую, що на сьогодні Україна має повний цикл виробництва будь-якої ракети, яка існує у світі. Також у нас є науково-технічний персонал, який може це зробити. І найголовніше, ми зберегли ті заводи, на яких це можна реалізувати", — сказав він.

За його словами, наразі на українському підприємстві "Південмаш" вже запущена модернізація 12 видів ракетного озброєння, яке у нас залишилося в спадок від СРСР.

Юрій Береза

"На сьогодні у нас вистачає зразків, які ми можемо використовувати. І абсолютна правда, що наші ракети можуть дістати і до Москви, і до європейської частини Росії", — заявив Береза.

Більше того, керівник групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук заявив, що в разі припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності в українських конструкторів будуть "розв'язані руки" для проектування ракет із дальністю пуску понад 500 км.

"Є державне оборонне замовлення, за яким власне відбуваються такі розробки. Очевидно, якщо ракетний договір буде зруйнований, нам треба буде переглядати державне оборонне замовлення, бо воно зараз затверджене на кілька років. У разі необхідності ми знайдемо додаткові кошти для того, щоб проводити першочергові конструкторські роботи за цими напрямками, і відповідно далі запускати їх у виробництво", — повідомив нардеп.

Дмитро Тимчук

Тимчук наголосив, що Україна використовуватиме ці ракети не для нападу, а як фактор стримування для Росії у разі плануванні нею відкритого наступу.

У можливостях української оборонної промисловості впевнений і Антон Міхненко — за його словами, в України достатньо коштів для реалізації трьох ракетних проектів, якими вона зараз займається.

"Я прихильник того, щоб Україна реалізувала ті проекти, які на сьогодні створюються. На проект "Вільха" і "Нептун" коштів вистачає. А щодо проекту "Грім-2" все залежатиме від успішності її реалізації для зарубіжних країн", — сказав військовий експерт.

На його думку, поки цих ракетних проектів буде достатньо, більше вже потребуватимуть додаткових коштів, яких в Україні поки немає.

"Крім виготовлення ракетного озброєння, його потрібно обслуговувати, створювати матеріально-технічне базове забезпечення, це величезні фінансові ресурси. Зараз Україна не потягне такі витрати", — додав він.

Новий етап гонки озброєнь на порозі?

Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності був підписаний 8 грудня 1987 генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом у Вашингтоні, у зв'язку із занепокоєнням Заходу з приводу зусиль СРСР щодо модернізації свого ядерного потенціалу. Договір набув чинності 1 червня 1988 року.

Згідно з документом, учасники-підписанти зобов'язалися знищити всі балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) та малої (від 500 до 1000 км) дальності. Також сторони домовилися не виробляти і не випробовувати нові РСМД.

Питання про вихід США з ДРСМД порушив американський президент Дональд Трамп у жовтні 2018 року, звинувативши РФ у систематичному порушенні договору.

4 грудня держсекретар Майк Помпео дав Росії 60 днів для повернення до дотримання договору, встановивши крайній термін 2 лютого, після чого США відмовляться від своїх зобов'язань за угодою, якщо Росія не повернеться до її дотримання. Після завершення двомісячного терміну в США визнали, що РФ не виконала своїх зобов'язань і з 2 лютого Вашингтон вийшов з ДРСМД.

Зі свого боку президент РФ Володимир Путін заявив про дзеркальну відповідь на дії Америки.

Володимир Путін

Коментуючи дану подію, військові та міжнародні експерти прийшли до висновку, що припинення дії договору неодмінно призведе до нового етапу гонки озброєнь не тільки між РФ і США, до неї також підключаються й інші країни, які почнуть виробляти і ставити на озброєння крилаті і балістичні ракети середньої та малої дальності.

Саме про це і говорив український міністр, заявивши про можливість і потенціал України для виготовлення ракетного озброєння.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...