Допінговий скандал: Родченков заявив, що на Олімпіаді-80 у СРСР теж була "допінг-програма"

За словами екс-керівника Московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова, у часи СРСР спортсмени найчастіше вживали препарати станазолол, орал туринабол і тестостерон.

Григорій Родченков

На Олімпіаді 1980 року в Москві діяла допінгова система, схожа на ту, яку використовувала Росія у 2014 році на Олімпійських іграх у Сочі. Про це повідомив колишній керівник Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков данським журналістам, передають Патріоти України з посиланням на Play the Game.

Журналісти, що працюють над темою допінгу в російському спорті, взяли інтерв'ю у Родченкова через його адвоката Джима Волдена. За словами Родченкова, головну роль у радянській допінговій програмі відіграли колишній співробітник Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) і член медичної комісії Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Віталій Семенов (пізніше він став інформатором ВАДА), начальник Держкомспорту зі спортивної медицини та допінг-контролю Анатолій Коврижних та його заступник Геннадій Марков.

Семенов очолював антидопінгову лабораторію у Москві, а Марков відповідав за допінг-контроль. Родченков стверджує, що людина на прізвище Коробочин підміняла зразки сечі і відповідала за придбання допінг-препаратів. За даними видання, Коробочин уже помер.

Родченков розповів, що у 80-ті роки найчастіше спортсмени вживали препарати станазолол, орал туринабол і тестостерон. Він уточнив, що не працював у лабораторії під час Олімпіади-80.

"Коли я прийшов у лабораторію у 1985 році, існувала система подання неправильних відомостей про позитивні тести для захисту спортсменів, які застосовували допінг. КДБ часто бував у лабораторії, щоб допомагати під час великих змагань. КДБ допомагав міняти брудні проби на чисті", – розповів він.

За словами Родченкова, на Іграх 1988 року в Сеулі лабораторія проводила попередні тести, щоб переконатися, що екзогенний тестостерон не фіксується в організмі спортсменів. Він додав, що після Ігор у Сеулі Марков і Коврижних померли за загадкових обставин.

Версію про існування допінгової програми на Олімпіаді-80 данським журналістам підтвердив також колишній агент КДБ Володимир Попов, із яким журналісти зустрілися в Канаді. За словами Попова, програму було запущено у 1978 році під час чемпіонату Європи зі стрільби в Копенгагені. Попов завербував Маркова як агента КДБ. Ще один співробітник КДБ, Борис Паркін, під час Олімпіади-80 був антидопінговим інспектором. Паркін займався підміною проб. Після завершення змагань він здобув орден Червоної Зірки.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...