"Дороге задоволення": Скільки заплатять українці за неправильне сортування сміття

З 1 січня 2018 роки українці зобов'язані сортувати побутове сміття за видами відповідно до норми закону «Про відходи».

Як говориться в законі, великогабаритні, ремонтні та небезпечні відходи у складі побутових повинні збиратися окремо від інших видів, передають Патріоти України.

За невідсортоване сміття українцям доведеться заплатити від 340 до 1360 грн, для юридичних осіб - від 850 до 1700 грн, заявив начальник управління благоустрою територій Максим Барінов.

Небезпечні відходи повинні відділятися на етапі збирання чи сортування і передаватися спеціалізованим підприємствам, що одержали ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами, пише 112.ua.

Перевезення побутових відходів повинні здійснюватися спеціально обладнаними транспортними засобами. Орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах визначатиме виконавця послуг з перевезення побутових відходів з певної території населеного пункту. Захоронення побутових відходів законом дозволяється тільки на спеціально обладнаних для цього полігонах / звалищах.

Під час обрання органами місцевого самоврядування або місцевими державними адміністраціями схеми санітарного очищення перевага надається пропозиціям, що передбачають більший ступінь переробки або утилізації побутових відходів.

Термічна обробка (спалювання) побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об'єктах. Спалювання побутових відходів дозволяється тільки для енергетичних цілей - для отримання теплової та / або електричної енергії.

Забороняється проектування, будівництво і експлуатація полігонів побутових відходів без оснащення системами захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату.

Міністр екології та природних ресурсів Семерак вважає, що відповідальність за деякими порушень потрібно перекваліфікувати в кримінальну відповідальність. «Будемо просити парламент суттєво переглянути ті норми, які передбачені в адміністративному кодексі», - зазначив він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...