Дорожні замітки: "Вашингтон - легке, приємне і зрозуміле місто", - український вчений

Мешканці самої столиці не мають жодного впливу на політику – їхні представники не мають права голосу у Конгресі, бо Вашингтон не належить жодному штату.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише український вчений-фізик Антон Сененко, передають Патріоти України.

"Сполучені Штати Америки – це абсолютно інший світ. Навіть у такій "дрібниці", як оця вивіска: безпечне укриття від чогось на кшталт торнадо. Вона висить в аеропорту Чикаго і, в принципі, її можна сприймати, як просто цікавий факт.

Взагалі, коли ти мешкаєш в Україні, тебе особливо не обходить ураган у далекій Америці, що стер з обличчя землі ціле місто, або потужна лісова пожежа, чи повінь тощо.

Це, в принципі, нормально.

Ми маємо непокоїтись щодо зрозумілих і близьких нам проблем – війни, корупції, економічних негараздів тощо. (Навпаки – те саме: чому пересічний американець має замислюватись над виділенням далекій незрозумілій Україні коштів на військову допомогу, еге? Але ж вони це роблять).

Однак наскільки ж все змінюється, коли після цієї вивіски в Чикаго ти прилітаєш до Спрингфілда, штат Іллінойс, і одного вечора потилицею відчуваєш, що вітер на вулиці – дивний, м'яко кажучи.

Потім ти чуєш дзеленчання якогось декоративного залізяччя біля сусідського будинку і згадуєш неперевершене кіно "Twister" з Біллом Пекстоном та Хелен Хант про команду науковців, що полювали на торнадо.

Зрештою, минає день, і під час подорожей безкраїми просторами американських хайвеїв ти лише звертаєш увагу, як від шаленого вітру напружено майорять американські прапори, а світлофори розхитуються на товстелезних металевих стовпах.

Розхитуються. Світлофори. Разом із стовпами. Товстими.

Ввечері відкриваєш новини і... дійсно, потужне торнадо за цю добу винищило (буквально) містечко Колумбус у штаті Міссісіпі, а зимовий ураган прокотився усіма сусідніми з Іллінойсом штатами, обійшовши Спрингфілд з обох боків, і почимчикував до Великих Озер, знищуючи та нівечачи усе на своєму шляху.

Ти гортаєш світлини залишків фундаментів від будинків, зруйнованих ангарів, розтрощених автівок і раптово в голові минає лише одна думка: "Фуф".

Звісно, цікаво дізнатись якомога більше про життя звичайних американців, але лайт-версія з опису освітньо-наукової системи, громадянських активностей, волонтерства і кави зі старбаксу мене цілком влаштує.

В такі моменти усвідомлюєш, що життя прекрасне і тому давайте поговоримо про приємні речі.

Я обіцяв Вам ще трохи розповісти про Вашингтон.

Вашінгтон – це надзвичайно прекрасне місто для туристичних відвідин.

Зазвичай, всі захоплюються Сан-Фанциско, Лос-Анджелесом, Нью-Йорком, одначе на Вашингтон теж варто звернути увагу.

Не те що навіть варто, але ю маст.

І справа не в тому, що тут повітря просякнуте політикою, як написала Ольга Криворучко, не в тому, що жодна подія світового рівня не минає кабінетів на Капітолійському пагорбі, не тому, що тут Пентагон чи Федеральний Резерв, який друкує ті папірці, які лишаються в українців, коли вже "грошей зовсім немає".

По-перше, Вашингтон – легке, приємне і зрозуміле місто, незважаючи на те, що це столиця найпотужнішої країни на планеті.

Населення у десь 700 тисяч душ сприяє цьому (варто зауважити, що на роботу сюди щодня приїздить ще півмільйона людей з усіх-усюд).

До речі, цікавий факт, мешканці самого міста не мають жодного впливу на політику – їхні представники не мають права голосу у Конгресі, бо Вашингтон не належить жодному штату.

Наскільки я зрозумів, це сталося тому, що при плануванні створення міста вважалося, що сюди приїздитимуть на роботу в урядові будівлі мешканці з інших міст.

Тепер тут є навіть такий саркастичний вислів "Taxation without representation". Тобто громадяни сплачують податки, але не мають своїх представників в органах влади.

По-друге, місто візуально привабливе. У Вашингтоні зовсім немає висотних будівель: кількість поверхів має відповідати ширині вулиці, на якій будівля розташована. Тому все гармонійно і відносно затишно.

Також немає стовпів з написами "Куплю волосся", "Куплю авто в будь-якому стані", адрес в телеграмі, де можна придбати наркотики, немає шаурми та жіночих трусів з чоловічими шкарпетками біля станцій метро, я не бачив підземних недолугих переходів, космолотів на кожному кроці, біллбордів і неправильно запаркованих автівок.

Зрештою, це той випадок, коли місто нагадує комп'ютерний процесор – ефективний, чіткий, правильний.

По-третє, річка Потомак. Наголос на друге О. Ні, не на А. Вона прекрасна. Її назва означає щось типу "Місце для торгівлі", бо сюди сплавляли товари з усіх тодішніх місцин колонії для транспортування у метрополію.

По-четверте, Вашингтон – це місто музеїв.

Головні з них зібрані в одній місцині – на Національній алеї:

1. Національний музей американської історії

2. Національний музей природознавства

3. Національна галерея мистецтв

4. Національний музей африканського мистецтва

5. Національний музей американських індіанців

... і т.д., бо тут загалом розташований Смітсонівський інститут, в підрозділах якого налічується близько 150 млн. експонатів.

Америка пишається своїми здобутками і ладна демонструвати їх усім охочим. А демонструвати є що.

Тим більше, вхід у ці прекрасні музеї – абсолютно вільний.

По-п'яте, в Вашингтоні розташовується найкращий у світі Музей авіації та космонавтики з наймасштабнішою у Галактиці колекцією літальних апаратів.

Тут нема чого додати. (До речі, у цій поїздці через брак часу я не відвідав жодного музею. Спробуйте відчути мою невгамовну бентегу та біль).

По-шосте, усі головні принади міста – Меморіал Лінкольна, монумент Вашингтона, Капітолій та Білий дім розташовуються на прямих і чітких лініях. Не заблукаєте.

І вони вражають. Дійсно вражають.

По-сьоме, Бібліотека Конгресу США зі 160 млн. книг. Існує думка, що у світі немає книги, примірника якої б не було у цій бібліотеці.

Це очевидна помилка, бо наші "науковці"-педагоги продукують таку кількість монографій з космічної педагогіки та лептоннобожого осяяння, що жодні ресурси поштових систем не здатні перемістити таку кількість макулатури на бібліотечні полиці.

А от Біблія Гуттенберга – тут є.

Якщо серйозно, це настільки красива будівля, що відбирає мову.

По-восьме, тут є джунглі біля Капітолію – ботанічний сад. (Наш Національний ботсад, той що Гришка НАН України, взагалі нічим не гірший. Абсолютно. Тільки про це – нікому. І зверніть увагу сюди. Таке відбувається там райт нау. Поспішіть).

По-дев'яте, меморіал Рузвельта... Того, що Франклін (так, їх було двоє).

Грець із геніальністю архітектурного задуму та витонченістю виконання, точністю підсвітки.

Те, що вражає, це цитати.

Наприклад, ця: "I never forget that I live in a house owned by all the American people and that I have been given their trust." (Я ніколи не забуваю, що дім, в якому я мешкаю, належить усьому американському народу, і що я отримав їхню довіру).

Або ця: "The only thing we have to fear is fear itself" (Єдина річ, яку ми маємо боятись — це власне самого страху).

По-десяте, тут повно усього іншого – меморіал Джефферсона, Мартіна Лютера Кінга, в'єтнамським солдатам тощо. Не на один день вражень.

Загалом, анбілівіблє. Інджой.

P.S. Думки, висловлені в пості, є суто моєю особистою думкою, не є істиною в останній інстанції і необов’язково співпадають з офіційною точкою зору Центру лідерства “Відкритий Світ” та організації American Councils."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...