Досвід України переконав: Агресивна політика Путіна призвела до того, що лояльні до Кремля країни-сусіди тікають від "братніх обіймів" - російський політолог

Навряд чи коли-небудь в новий час Росія опинялася в ізоляції, яка подібна сьогоднішній, коли від неї сахалися б навіть вірні союзники.

Лілія Шевцова

Агресивна політика президента РФ Володимира Путіна привела до того, що лояльні до Кремля країни-сусіди перестали співпрацювати. "Ще одне нововведення - відмова від принципу балансу сил в світовій політиці. Якщо дотримуватися цього принципу, то силовий та економічний потенціал Росії не дає їй право на роль великої держави і рівноправного члена світового "концерту". Не будучи готовою до зниження статусу, російська влада замінила принцип балансу сил на готовність до ескалації ризиків і шантажу загрозою бити вікна з метою отримання потрібного результату", - написала російський політолог Лілія Шевцова в статті для "Радіо Свобода", передають Патріоти України.

"Ця тактика може приносити короткочасні успіхи (як в Сирії), але загрожує оглушливою стратегічною поразкою. Навряд чи коли-небудь в новий час Росія опинялася в ізоляції, яка подібна сьогоднішній, коли від неї сахалися б навіть вірні союзники. Ще недавно надлояльний Нурсултан Назарбаєв поїхав налагоджувати діалог в Вашингтон - знайшов час! А Олександр Лукашенко давно дивиться в Європу і співпрацює з Києвом. Як претендувати на роль центру тяжіння, якщо розвалюється власна галактика?" - підкреслила вона.

Експерт зазначила дивну роль російської еліти. "Незрозуміло, проте, ось що: невже правляча корпорація сподівається, що еліта і суспільство погодяться грати із Заходом в "російську рулетку"? Або вважає, що Захід відступить і прийме простягнуту Путіним руку? Поки реальність говорить, що Кремль помилився, сподіваючись на слабохарактерність західних демократій. Стратегія залякування виявилася ефективним засобом пожвавлення згаслого тонусу Заходу і його консолідації на антиросійській основі. Нехай західна машина розгортається повільно, але вона вже наїжачилась", - додала Шевцова.

"Масова висилка російських дипломатів із західних країн в знак солідарності з Великобританією, яка звинувачує Москву в "газовій атаці" на своїй території, - попередження про те, що терпіння західних столиць вичерпано. Сподіватися, що Захід погодиться грати з Москвою в гру, яка буде підживлювати самолюбство її лідера і одночасно підгодовувати російську клептократію? Яка наївність!" - акцентувала політолог.

Вона констатувала, що путінська корпорація загнала себе в пастку. "Кремль не тільки вступив в конфлікт з найрозвиненішою цивілізацією і з частиною російського суспільства, що вимагає змін. Кремль почав підривати механізм виживання державної системи, який дозволяв російському класу рантьє виживати за рахунок його інтеграції на Заході, одночасно забезпечуючи Росії фінансовий і технологічний ресурс. Потрібно було дуже постаратися, щоб унеможливити - і зміни, і статус-кво!" - резюмувала Шевцова.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...