"Дуля у бік Москви": На Харківщині патріоти відкрили пам'ятник гетьману Мазепі

330 років тому Мазепа став тут гетьманом.

Фото: Віктор Козоріз

22 липня в селищі Коломак Харківської області під час фестивалю "Гетьманська слава" відкрили пам'ятник Івану Мазепі з нагоди 330-ї річниці обрання його гетьманом. Як повідомляє прес-служба місцевої поліції, на заході були присутні близько 10 тисяч осіб, передають Патріоти України.

Автор пам'ятника - скульптор Сейфаддін Гурбанов. Висота постаменту - 2,5 м, висота постаті гетьмана - теж 2,5 м.

Нагадаємо, що в цьому році виповнюється 330 років з часу обрання Івана Мазепи гетьманом війська Запорізького. Сталося це в Коломаці, коли був зміщений гетьман Іван Самойлович. Тут ж 25 липня 1687 новообраний гетьман Іван Мазепа уклав міждержавний договір - Коломацькі статті - з московськими царями Іваном і Петром та їх регентшею царицею Софією.

Верховна Рада України прийняла постанову, згідно з яким 330-я річниця гетьманства Мазепи занесена в календар пам'ятних дат і ювілеїв, святкування яких рекомендується проводити на державному рівні.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...