Душили і били головою об стіну: В окупованому Донецьку жорстоко познущались із відомої російської художниці

Російська художниця та акціоністка Катрін Ненашева розповіла, як її затримали та катували в Україні на території, окупованій "ДНР".

Катрін Ненашева

Про це вона написала у Facebook, передають Патріоти України.

Незабаром після публікації вона приховала пост через "море образ". За словами Ненашевої, інцидент стався близько місяця тому. Їх із супутником, який побажав зберегти анонімність, затримали у центрі Донецька. Ненашева зазначила, що у поліцейських була її фотографія.

У них запитали, навіщо вони приїхали. "А приїхали ми, тому що частина родичів у мене з Горлівки, там похована бабуся, залишився будинок дідуся, з яким невідомо, що відбувається з початку війни. Це дуже важлива і особиста для мене історія. Але така версія нікого не влаштувала", - розповіла Ненашева.

За її словами, після допиту «люди в масках» наділи на них чорні мішки і наручники, посадили у вантажівку і відвезли в невідомому напрямку. Бити молодих людей почали у вантажівці. За словами Ненашевої, при кожному русі їх били по колінах і голові, а також погрожували смертю. Потім їх відвезли в будинок, де вже чекали п'яні чоловіки, які назвалися "контррозвідниками".

«Побиття ногами, руками і чим завгодно тривали близько трьох годин. Засовувати пальці в рот, змушувати їсти, коли нудить, робити вигляд, що пісяєш на людину, коли вона у мішку - порівняно з загрозою проведення струму до внутрішніх органів такі тортури здавалися легким приколом», - розповіла Ненашева. Вона зазначила, що в якийсь момент до неї приставили заряджений пістолет.

За словами Ненашевої, один із катівників представився "офіцером" і поскаржився, що його "не приймають" ні в Росії, ні в Україні. Після цього її відвели до столу з їжею і напоями, налили склянку коньяку і змусили пити. Тоді її запитали про Крим. "На даний момент перебуває на території Російської Федерації", - відповіла художниця, після чого її "почали душити і бити головою об стіну".

Потім вона зустрілася зі своїм супутником. "Це був не він - його обличчя під різного роду патьоками і синцями абсолютно змінило форму, весь одяг був брудним, кросівки стоптані", - розповіла Ненашева.

Після цього молодих людей знову допитували. За словами Ненашевої, це тривало близько восьми годин. З ними говорили про політика Олексія Навального, художника Петра Павленського і мистецтво. При цьому ті, хто вели допит, були впевнені, що Ненашева з супутником - «злочинці та терористи» і приїхали «робити акцію на інавгурацію президента».

У підсумку Ненашевій розповіли, що весь цей час її нібито рятували від підготовлюваного співробітниками СБУ вбивства. Її супутника контррозвідники вважали агентом СБУ і можливим вбивцею, тому так над ним знущалися, розповіла художниця. Після цього молодих людей відвезли на кордон з Росією і відпустили.

У зв'язку з інцидентом Ненашева зазнала посттравматичний стресовий розлад, впоратися з яким їй зараз допомагають психотерапевти. Гроші на них зібрав правозахисний центр «Меморіал». Художниця оголосила, що вирішила створити проект, заснований для допомоги людям, які пережили насильство. Акцент у ньому будуть робити на підтримку колишніх військових, зазначила вона.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...