Два фактори: Генерал пояснив, для чого Путін розпалює війну на Донбасі

Загострення війни на Донбасі з боку бойовиків пов'язане з двома причинами - переговорами щодо миротворців на Сході України, які тривають, і переформатуванням АТО в Операцію Об'єднаних сил.

Ігор Романенко

При цьому якихось різких дій з боку Володимира Путіна можна чекати тільки після чемпіонату світу з футболу. Про це "Апострофу" розповів екс-заступник голови Генштабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко, передають Патріоти України.

"Є два чинники, що пояснюють нинішню ситуацію на Донбасі.

Перше - це зовнішній міжнародний фактор. Зараз вирішується питання щодо можливості введення на Донбас миротворчих підрозділів ООН. Якщо це питання вирішується в принципі, то буде підніматися питання - з яким мандатом сили ООН зайдуть на Донбас? Як ми бачимо, зараз проводяться консультації між керівництвом нашої держави, Франції, Німеччини, [спецпредставником Держдепу США з питань України Куртом] Волкером і Володимиром Путіним. Те, що запропонував Кремль, не влаштовує як Україну, так і союзників. І поки йдуть переговори, росіяни застосовують старий підхід: треба чинити тиск.

А чим вони можуть тиснути? Економічні чинники з боку Росії ослабнули, тому вони діють військово-політичним шляхом. Також вони використовують дипломатичні підходи, де це можливо, не кажучи вже про пропагандистський підхід.

Другий бік - внутрішній фактор. Ми бачимо, що відбулося переформатування з АТО в ООС, завданнями якої є відновлення суверенітету України на окупованій території. Тому в рамках кордонів, визначених Мінськими угодами, включаючи сірі зони, підрозділи ООС знаходять себе в новій ролі.

Що змінилося на практиці? Йде жорсткіша відповідь на порушення з боку противника: якщо ведеться серйозний обстріл, ми відповідаємо на це. Тобто йде становлення структур, відпрацьовується система управління. Все це переростає в такого роду бої, як у районі Горлівки тощо.

В результаті цих двох факторів ми й бачимо бої підвищеної інтенсивності з втратами з нашого боку. Але при цьому ворог зазнає значно більших втрат.

А для того, щоб нагнітати ситуацію, терористи використовують старі прийоми: артилерія заводиться в житлові райони, звідти ведеться вогонь в бік наших позицій. І коли ми у відповідь придушуємо точки супротивника, звичайно, можемо кудись влучити. І тут же включається їхня пропаганда, де вони щосили сурмлять, що українські сили ведуть вогонь по мирному населенню. Тобто вони показують, що з нашого боку йде загострення, зокрема обстріли мирних жителів, житлових кварталів. Звичайно, наші сили намагаються діяти дуже акуратно. Але на війні не можна повністю виключити такі варіанти, щоб щось кудись не залетіло. Це в принципі неможливо.

Чого чекати далі? До проведення чемпіонату світу з футболу (до середини липня, - ред.) їм не треба, щоб ситуація переросла у щось більш серйозне. При цьому з того боку постійно говорять, що ми хочемо використовувати цей час для того, щоб почати повномасштабну операцію або якісь більш серйозні дії.

Тобто до кінця чемпіонату ситуація буде утримуватися Москвою, а після чемпіонату можуть бути різного роду зміни. І це залежатиме від того, що за цей час напрацюють з питань миротворців."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...