Дипломат розповів, як змінилася готовність Європи і США до продовження санкцій проти Росії через її дії в Україні

Західні санкції проти Росії діють, але їх результати будуть помітними тільки в довгостроковій перспективі.

Про це директор департаменту міжнародних багатосторонніх відносин Фонду "Майдан закордонних справ" Олександр Хара розповів у чаті на "Главреді", передають Патріоти України.

За його словами, незважаючи на санкції, Росія все одно була б у важкій економічній ситуації, починаючи з 2014 року ..
"У січні-лютому ми побачимо розширені списки причетних до агресії і корупції російських чиновників, а також компанії, які потраплять під нові американські санкції. Це може бути ще більш болючим ударом", - говорить Хара.
"Вони (санкції - ред.) стали каталізатором погіршення ситуації, стримуванням економічного і технологічного розвитку. Вони боляче б'ють по можливостям Росії модернізувати збройні сили, розвивати високотехнологічні галузі, адже Росія є відсталою в технологічному сенсі країною.
Найболючішими є технологічні обмеження, а також обмеження доступу до фінансових ринків. Так, до війни понад чверть запозичень нафтогазової галузі для своєї операційної діяльності, Росія здійснювала на європейських ринках. Зараз, якщо це взагалі можливо, то, з огляду на ризики, ціна таких запозичень значно зросла. І це на тлі низьких цін на енергоносії", - сказав експерт.
Хара також зазначив, що в санкційного режиму є два моноліти: Вашингтон і Берлін.

"З огляду на те, що Ангела Меркель залишиться канцлером, її позиція, яка полягає в тому, що санкції у зв'язку "з агресією на Донбасі" халишаються в силі, поки не буде прогресу в реалізації Мінських домовленостей, навряд чи зміниться.

Вашингтон докладав зусиль для створення цієї архітектури санкцій, а значить продовжить стимулювати європейців не руйнувати її", - говорить Хара, додаючи, що в "наступному році на путінський режим очікує нова хвиля американських санкцій за втручання в американські вибори, а також порушення Договору про ракети малої і середньої дальності".

Експерт таже нагадав, що, крім санкцій, "пов'язаних з Кримом і Донбасом, останнім часом були впроваджені заходи в зв'язку "з неконструктивною роллю Росії в північнокорейському питанні, з утисками прав людини і корупцією (глобальний Акт Магнітського)".

"Ще чотири країни ввели обмеження щодо російських громадян і компаній, подібні Акту Магнітського. Сподіваюся, що недавно внесений до Верховної Ради України проект закону, який передбачає санкції, подібні Акту Магнітського, буде проголосований. Цим Україна покаже, що вона стоїть на боці західної цивілізації" , - вважає Хара.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...