"Диски не вилітають": Супрун розвінчала популярний міф про проблеми з спиною

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла українцям, як зберегти здоров'я в спині.

Уляна Супрун

Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

Супрун розвінчала поширений міф про те, що так звані спинні диски можуть "вилітати", а потім їх можна "поставити" на місце. "Можливо ви чули про "вилітаючий" або "зміщений диск" в хребті. Та чи можуть диски вилітати, а найголовніше, чи можна їх потім поставити на місце? Будова нашого хребта повністю виключає таку можливість", - зазначила глава МОЗ.

За її словами, якщо вам пропонували або пропонують поставити диск на місце, варто бути обачливими, адже діагнозу "вилітаючий диск" не існує.

Супрун додала, що міжхребцеві диски не просто вставлені в хребет, на зразок шайб, вони дуже міцно пов'язані з хребтом, фактично є одним цілим із ним, тому не можуть просто зміститися чи вилетіти в процесі нашої повсякденної активності. Відповідно, їх не можна вставити на місце чи вправити.

"Хоча іноді пацієнти заперечують: "що ж тоді клацнуло в спині, коли мануальний терапевт начебто вправляв мені диск? " Насправді, хрускіт або клацання виробляють міжхребцеві суглоби (а в грудному відділі ще і реберно-хребетні суглоби)" – говоритьУляна. "Тож практикам "вправляння вилетівших дисків" довіряти не варто", - підсумувала глава МОЗ.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...