"Дивно чути деяких наших політиків, що Америка не надає зброї. Америка надає зброю, але ця зброя оперативно-тактична", - Чалий

У США обговорюють найжорсткіший пакет санкцій проти Росії, в якому може бути найближче оточення президента Росії Володимира Путіна.

Надзвичайний і повноважний посол України в США Валерій Чалий

Як далеко готова піти Америка, коли президент США Дональд Трамп підпише рішення про надання Києву летальної зброї та про довгострокову стратегію США щодо України – у ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода розповів надзвичайний і повноважний посол України у США Валерій Чалий, передають Патріоти України.

– Що треба, щоб персональні санкції проти російських олігархів та оточення Путіна, про які зараз говорять у Вашингтоні, ухвалили в січні?

– За весь період російської агресії на Донбасі й окупації Криму санкції тільки посилювались. Така лінія була обрана від самого початку, і вона дотримується.

Ухвалений нещодавно і підписаний Дональдом Трампом закон про додаткові санкції проти Ірану, Кореї і Росії виконується. 28 листопада були введені нові секторальні санкції проти енергетичного й фінансового секторів Росії. І ці санкції будуть ще болючішими, ніж попередні.

Стосовно персональних санкцій – вони вже є. І ми співпрацюємо в тому, щоб вони діяли належним чином. А щодо січня, то буду відвертим, зараз немає чіткого положення, яких санкцій вимагає Конгрес від виконавчих структур. У січні до Конгресу має бути наданий конкретний список людей з оточення Путіна. Що далі з цим списком буде, ще будуть вирішувати.

– Джерела Радіо Свобода кажуть, що наступний пакет персональних санкцій, із іменами людей з оточення Путіна, має бути найжорсткішим за весь час. Київ якимось чином бере участь у цьому процесі?

– Ми беремо участь у всіх процесах, які стосуються національних інтересів України і взаємодії зі США, зокрема стосовно політики санкцій.

Перший блок – щоб санкції належним чином виконувались. Другий блок стосується нових санкцій, зокрема порушення нашого внутрішнього законодавства, міжнародних норм. І, звичайно, ми дивимось за ситуацією всередині країни і передаємо списки. Не забувайте, що й в Україні є такий закон про санкції проти Росії.

– Законопроект про надання Україні 50 мільйонів доларів на летальне озброєння пройшов Конгрес та Сенат, залишився тільки підпис Трампа. Коли цей підпис буде?

– Думаю, що це буде ще в цьому році. А що стосується надання потужнішої летальної зброї, то це окреме рішення, яке має бути ухвалене саме президентом, усі підготовчі процедури на сьогоднішній день проведені. Це політичне рішення, і воно буде ухвалюватись з огляду на національні інтереси США. Сподіваємось, що наші аргументи про те, що надання такого озброєння ще до президентських виборів у Росії, є дуже важливим і стане додатковим важелем впливу, будуть почуті.

– Україна вже отримує американську зброю за комерційним контрактом, купує гранатомети. Це всі контракти? Чи є ще?

– Це не єдиний контракт. Я тільки можу сказати, що всі контракти, які існують, є в рамках міжнародного законодавства. І Україна, як країна, що належним чином виконує вимоги експортного контролю, має право на закупівлю озброєнь. Список ширший, але обмежується тактичним видом озброєнь, летальним у тому числі. Тому мені дивно було чути деяких наших політиків, що Америка не надає зброї. Америка надає зброю, але ця зброя оперативно-тактична. Це наступний етап поглиблення взаємодії і, очевидно, потужніший сигнал Росії.Гранатомет PSRL, AirTronic USA

– Рік тому після перемоги Трампа експерти говорили, що в нього немає власної стратегії щодо України. Зараз така стратегія з’явилась?

– У Вашингтона чітка позиція щодо України щодо спільного захисту безпеки в Європі, а відтак і суверенітету, територіальної цілісності України. Зустрічі президента України, міністра закордонних справ з американськими партнерами показали, що розуміння важливості України, розуміння необхідності спільних дій чітко зазначалось американською стороною.

Чи це є стратегія на багато років уперед? Я б так не сказав. Стратегії на десятиріччя вперед немає, але стосовно дій на наступні роки й підтримки України, така позиція є, і вона консолідуюча.

– Чого чекати від стосунків Києва та Вашингтона наступного року і чого вдалося досягти у цьому?

– Я думаю, що цей рік був найінтенсивніший у плані співпраці України та США за останні десятиліття. І це не перебільшення. Адже збільшення товарообігу в 1,8 раза, майже вдвічі зріс наш експорт у США, є проекти інвестування. У цьому році є перші серйозні кроки по співпраці спільного будівництва літаків.

Ми досягли диверсифікації постачання енергоресурсів, зокрема вугілля. Ми зробили попередні угоди на наступний рік. І я вже бачу можливість великих інвестицій зі США в Україну.

Стосовно оборонної сфери і сфери безпеки, наша взаємодія поглибилась, і стосовно політичного діалогу на найвищому рівні, дві зустрічі президентів, годинна зустріч повним складом делегацій, це те, що хочемо мати і маємо. Більше того, активність експертна, допомога Україні зросла, і навіть у частині реформ, ви бачите який вплив США на цей процес в Україні.

Завдання на наступний рік – як виробити стратегію нашої взаємодії на десятиліття вперед. Тому наступний рік дуже важливий. Єдине, цей рік буде роком підготовки парламентських і президентських виборів в Україні і проміжних американських. Хочеться, щоб це не загальмувало наші величезні можливості.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...