"Диво-зброя" Путіна, або Навіщо Росія погрожує ударом США, - ЗМІ

Послання президента РФ Володимира Путіна Федеральним зборам 20 лютого 2019 року не уникло брязкання зброєю перед Заходом.

Найперше російський президент похвалився розробками у сфері гіперзвукової зброї, заявивши, що новинки російської оборонки не зможуть перехопити навіть сучасні системи ПРО США. Не стримався глава Кремля і від прямих погроз Штатам, зазначивши, що гіперзвукові ракети долетять до Америки за лічені хвилини, і навіть назвав цілі.

Що за смертельну зброю вигадала Росія і чи існує вона насправді — передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Три гіперзвукових "монстри"

У своєму посланні Путін згадав три проекти, які, на думку глави Кремля, мають змусити ворогів замислитися, перш ніж загрожувати безпеці РФ — це авіаційна гіперзвукова ракета "Кинджал", надзвуковий ракетний комплекс "Авангард" і абсолютна новинка — гіперзвукова протикорабельна ракета "Циркон". Саме про них ми і розповімо.

"Кинджал"

Вперше про створення цієї зброї Путін повідомив все в тому самому посланні Федеральним зборам, але на рік раніше. Тільки дивно, що про існування комплексу було оголошено тільки у березні 2018 року, хоча, за словами російського президента, "Кинджал" розпочав несення дослідно-бойового чергування на аеродромах Південного військового округу ще у грудні 2017-го. До заяви Путіна жодної згадки про ракету не було ні в офіційних, ні в неофіційних джерелах.

Винищувач МіГ-31 із гіперзвуковою ракетою "Кинджал"

"Кинджал" є модернізованою для повітряного пуску одноступеневою керованою твердопаливною ракетою 9М723 наземного оперативно-тактичного комплексу "Іскандер-М".

Швидкість ракети понад 10 тис. км/год (в 10 разів швидше за швидкість звуку), її дальність перевищує 2 тис. км. Ракета здатна маневрувати на всіх ділянках траєкторії польоту, що дозволяє їй долати всі системи протиповітряної і протиракетної оборони. Носієм авіаційного ракетного комплексу "Кинджал" є винищувач МіГ-31, який здатний розігнати цю ракету до потрібних швидкостей на потрібних висотах.

Авіаційно-ракетний комплекс може застосовуватися для ураження важливих об'єктів інфраструктури — командних центрів, систем протиповітряної і протиракетної оборони, авіаційних баз, авіаносців.

"Кинджал" може бути оснащений як звичайними ракетами, так і ядерними зарядами.

"Авангард"

Ракетний комплекс стратегічного призначення з міжконтинентальною балістичною ракетою, що оснащується гіперзвуковим крилатим бойовим блоком.

Незважаючи на заяви Путіна про те, що почалося серійне виробництво комплексу, і вже в цьому році він надійде на озброєння ЗС РФ, про характеристики "Авангарду" відомо небагато.

Випробування "Авангарду"

Імовірно, блок має довжину понад 5 метрів, і може розвивати максимальну швидкість близько 30 тис. км/год (у 27 разів швидше за швидкість звуку). Повідомляється, що російська система "Авангард" має високу маневреність, яка дозволяє їй обходити протиракетну оборону противника.

Корпус апарату виготовлений з композиційних матеріалів, що забезпечує стійкість до аеродинамічного нагрівання у кілька тисяч градусів і захист від лазерного опромінення.

За неофіційними даними, потужність встановленого на гіперзвуковому блоці ядерного заряду — понад 2 мегатонни. Для порівняння — сьогодні потужність бойового оснащення стратегічних ядерних носіїв РФ, США, Великобританії, Китаю, зазвичай не перевищує 1 мегатонни.

"Циркон"

Гіперзвукова протикорабельна ракета призначена для корабельного базування.

Про характеристики "Циркону" відомо ще менше, ніж про "Авангард". Але, виходячи з того, що розповів сам Путін, швидкість польоту ракети в 9 разів перевищує швидкість звуку, а дальність польоту становить близько тисячі км.

Гіперзвукова ракета "Циркон"

Ймовірно, "Циркон" має багатоступеневе компонування: початковий розгін здійснюється за рахунок ракетного двигуна (ймовірно, твердопаливного — рішення, відпрацьоване на багатьох поколіннях зенітних ракет), після чого у разі досягнення гіперзвукової швидкості перший ступінь відстрілюється і запускається гіперзвуковий реактивний двигун.

Ракета здатна вражати як морські, так і наземні цілі. Озброєні "Цирконом" будуть надводні та підводні кораблі як перспективні, так і ті, що зараз будують під ракетні комплекси високоточної зброї "Калібр".

Міркуючи про "недружні дії" з боку Заходу щодо Росії, Путін також заявив, що у відповідь на можливе розміщення американських ракет середньої дальності у Європі, підліт яких до Москви складе 10-12 хвилин, поруч із узбережжям США з'являться кораблі-носії "Циркону", погрожуючи, що ракета досягне своєї цілі за лічені хвилини.

Більше того, росЗМІ вже назвали цілі в США, по яких, "в разі загрози", Росія може випустити ракети "Циркон":

  • Пентагон (Вашингтон);
  • Кепмп-Девід (у 100 кілометрах від Вашингтона);
  • Форт-Рітчі (штат Меріленд);
  • Мак-Клеллан (штат Каліфорнія);
  • Джим-Крік (штат Вашингтон);

Зазначені об'єкти називають військовими центрами ухвалення рішень у Сполучених Штатах, звідки управляються системи ПРО, які нібито можуть бути застосовані проти РФ.

Як стверджують у Російській Федерації, швидкість і маневреність зазначених ракет може зробити непотрібною всю американську систему ПРО, але чи правда це?

Фізику ніхто не скасовував

Військовий експерт Олег Жданов заявив, що заявлена швидкість всіх трьох гіперзвукових ракет насправді не доступна для сучасних ПРО, але тільки якщо такі ракети існують в реальності.

"Якщо ми говоримо гіпотетично, то так, Путін правий — такі ракети ніхто не може перехопити на сьогодні. А якщо говорити про реальність, то не тільки я, але і більшість експертів у світі сумніваються в тому, що ці ракети існують і літають з такою швидкістю", — сказав він.

За його словами, у разі швидкості у 3-4 рази більшої за швидкість звуку, температура у щільних шарах атмосфери досягає 6 тис. градусів: "А тепер просто логічно подумайте, з якого матеріалу має бути виготовлена ракета, щоб летіти у щільних шарах атмосфери зі швидкістю 27 махів (у 27 разів швидше за швидкість звуку)?" — запитує Жданов.

Більше того, військовий експерт засумнівався в реальності проведення випробувань ракетного комплексу "Авангард", за якими спостерігав президент РФ Володимир Путін.

"Що стосується ракети "Авангард", яку вони нібито випробували на полігоні Кура у Камчатському краї, так за даними США, їхні супутники не зафіксували пусків на цьому полігоні, а вони такі речі ніколи в житті не пропустять. Вони не зафіксували пуску і не зафіксували підриву", — сказав він, натякаючи, що відео випробувань підставне.

Говорячи про ракету "Циркон", Жданов припустив, що подібна розробка дійсно реальна, тільки не з тією швидкістю, про яку заявляє Путін. На сьогодні найшвидкісніша ракета є на озброєнні тільки у однієї країни — Ізраїлю.

"Їхні корпуси зазвичай зроблені з молібдену — це один з найбільш тугоплавких металів на Землі. Їхня максимальна швидкість досягає 5-6 махів і дальність пуску в радіусі 500 км, вони долітають до цілі за лічені секунди і при цьому ракета не встигає нагрітися", — розповів він.

"Так, можливо, росіяни створили ракету дальністю у 500 км, але швидкість її буде явно меншою за 8-9 махів, про яку вони заявляють. Тут ще обмежується порохом і вибуховими речовинами, цю саму ракету треба розігнати, туди рідинний двигун не вставиш, вона розганяється за рахунок порохового складу. Якщо в Росії створили супер-порох, який дасть ракеті таке прискорення, то, може, у них наука зробила такий крок вперед, що залишила далеко позаду США і Ізраїль, можливо, але я чомусь сумніваюся", — зазначив Жданов.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...