Джеймс Меттіс: Навіщо глава Пентагону летить у Київ, - політолог

Єдина зустріч, яка запланована у Меттіса – з Порошенком та Полтораком.

Дональд Трамп і Джеймс Меттіс

Джеймс Меттіс – керівник найпотужнішого воєнного міністерства у світі, тому важко уявити, про що він буде говорити в Україні, окрім як про озброєння та військову підтримку, пише політолог Сергій Таран, передають Патріоти України.

Перша особа Пентагону не буде приїжджати у найголовніше свято України, щоб принести погані новини. Тому є шанси на те, що відбудеться дуже серйозна розмова про передачу Україні летального озброєння.

Оскільки у цих зустрічах братиме участь Курт Волкер, зрозуміло, що питання розглядатиметься в ширшому контексті врегулювання україно-російського конфлікту, а не тільки надання зброї. Думаю, розмова торкатиметься багатьох радикальних варіантів посилення тиску на Росію, оскільки Волкер є прихильником саме радикальної лінії – він з оточення Маккейна і завжди дуже критично висловлювався щодо РФ. Тому насправді візит Меттіса дуже своєчасний, потрібний і в принципі загальними словами Білий Дім сам підтвердив, що він їде сюди для того, щоб на ділі засвідчити підтримку Києва.

На сьогодні шанси надання Україні озброєння виглядають дуже високими. Про це свідчить те, що США ні про що так і не домовилися з Путіним, жодних врегулювань нема, Захід висловлює розчарування ним, а люди з оточення Трампа почали виступати за надання Україні летальної зброї. Поки що єдиним, хто сумнівається у цьому, є сам Трамп. Остаточне рішення за ним. Але принаймні ті, хто їде в Україну – виступають за. Пентагон вже підготував план надання Україні зброї. Тому шанси насправді дуже високі.

Звичайно, на це рішення може вплинути сьогоднішня зустріч Волкера з Сурковим у Мінську, але не думаю, що вони про щось принципове домовляться. Якби могли – то вже домовилися. Теоретично може, якщо Росія раптом здаватиме свої позиції, але сумнівно, що це станеться.

Є ще один важливий момент у питанні зброї. В Україні нереалістичні очікування щодо цього. Нібито, якщо американці нададуть нам зброю, то це вже буде суперпосилення України. Насправді, це не зовсім так. Американці надають зброю, щоб утримати баланс. Це будуть незначні перші поставки, для того щоб збалансувати тиск Росії.

США це зроблять не для того, щоб Україна могла отримати потенціал та відвоювати територію, а для того, щоб утримувати баланс і не посилювати агресію Росії.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...