"Джоконда на пенсії": Мережу підірвала незвичайна картина українського художника (фото)

На відкритті виставки художника Олексія Маркітана з Миколаєва, яка відбулася в одній з запорізьких галерей, більшість відвідувачів затримувалися біля картини під назвою «Посмішка».

Внизу - робота великого Леонардо, зверху - запорізького художника

З того часу як з'явилася прославлена робота Леонардо да Вінчі, було висунуто безліч версій розгадки таємничої посмішки його Мони Лізи. Дехто стверджував, що вона позувала вагітною. Інші наполягали, що причина криється в неправильному прикусі натурниці. Стверджували навіть, що майстер зобразив самого себе, іронічно посміявшись над світом ...

Художник з Миколаєва Олексій Маркітан, який написав свою стару Джоконду, стверджує, що вона з'явилася в його підсвідомості спонтанно, що це просто жінка, яка прожила довге життя і багато що побачила на своєму віку, - передають Патріоти України з посиланням на КП в Україні.

Олексій якось робив контури обличчя на невеликому аркуші паперу і раптом помітив у малюнку щось незвичайне. Тільки через деякий час він зрозумів, що у нього вийшла літня Мона Ліза. В той момент в уяві художника як би злилися два образи: молодої квітучої жінки і 70-річної бабусі.

- Картина да Вінчі - це шедевр, просто дивовижна, чарівна робота. Мені дуже хотілося написати продовження історії, і я його побачив саме таким, - пояснив кореспондентам «КП» Олексій Маркітан. - Моїй Джоконді час додав інші риси: хоча вона дивиться все з такою ж цікавістю, але вже трохи поблажливо. Згадує кращі моменти свого життя, коли Леонардо писав її портрет, роблячи безсмертною. У цих очах і посмішці розуміння того, що золотий час пройшов.

Асоціації з Моною Лізою навіює і положення рук героїні полотна Олексія Маркітана. Тільки характерний складені кисті у 70-річної Джоконди залишилися молодими - як символ безсмертної жіночої краси.

"Робота сама по собі хороша, цікава, якщо, звичайно, не порівнювати з оригіналом. Шедевр є шедевр, і будь-які варіації і переспіви - справа невдячна. Мона Ліза, яку написав Леонардо да Вінчі, - це портрет вічної і безсмертної молодості, нестаріючої краси. І саме зображення Джоконди в старості блюзнірське. А повторити загадкову посмішку навряд чи комусь і колись вдасться", - зазначила член Зпорожской організації Спілки художників України Оксана Москвіна.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...