Джордж Сорос визначив Facebook і Google як загрозу демократії і безпеки суспільства

На думку мецената, найбільші технологічні компанії США, в першу чергу Facebook і Google, часто грали інноваційну роль. Але зараз вони стали швидше перешкодами для інновацій і викликають безліч проблем, які ми зовсім недавно тільки почали усвідомлювати.

Про це пише Джордж Сорос в своїй статті для Project Syndicate, передають Патріоти України.

"Компанії отримують прибуток за рахунок використання навколишнього середовища. Гірські і нафтові компанії використовують фізичне середовище; компанії соціальних мереж використовують соціальне середовище. Це особливо мерзенно, тому що ці компанії впливають на те, як люди думають і поводяться, причому люди цього не усвідомлюють" , - зазначає він.

Сорос переконаний, що такий стан справ підриває демократію. Він вказує, що Facebook і Google контролюють половину всіх доходів від цифрової реклами. Щоб зберегти своє панування, їм необхідно розширити присутність і збільшити частку уваги користувачів. Таким чином, чим більше уваги користувачі приділяють цим сервісам, тим ціннішими вони стають для компаній. "Компанії стверджують, що вони просто поширюють інформацію. Але той факт, що вони є майже монопольними дистрибуторами, робить їх компаніями громадськими і повинен мати на увазі їх більш жорстке регулювання, спрямоване на збереження конкуренції, інновацій та справедливого і відкритого доступу", - підкреслює Сорос.

Facebook і Google використовують дані, якими керують, прив'язують до цього надані ними послуги і використовують дискримінаційні ціни, що в кінцевому підсумку підриває ефективність ринкової економіки. На думку Сороса, компанії-оператори соцмереж обманюють своїх користувачів, маніпулюючи їхньою увагою, направляючи його на свої комерційні цілі, і свідомо розробляють залежність від наданих ними послуг.

Він відзначає схожість між цими інтернет-платформами і компаніями, які займаються азартними іграми. "Казино розвинули методи для залучення клієнтів до такої міри, що клієнти віддають всі свої гроші, навіть ті гроші, яких у них немає", - пише фінансист. На його думку, щось подібне відбувається з людською увагою. Тому чим довше, тим більше вимагає зусиль, щоб зберегти те, що Джон Стюарт Мілль називав свободою розуму. "Людьми без свободи розуму можна легко маніпулювати. Ця небезпека вимальовується не в майбутньому, вона вже зіграла важливу роль на президентських виборах в 2016 році в США", - нагадує Сорос.

Однак є і більш тривожна перспектива - союз між авторитарними державами та ІТ-монополіями, які володіють величезними масивами даних. На думку Сороса, такі "мезальянси" можуть породити павутину тоталітарного контролю, якого не міг уявити навіть Джордж Оруелл. Він прогнозує, що ці союзи можуть виникнути, перш за все, в Росії і Китаї. Зі свого боку, ІТ-компанії цілком можуть піти на таку співпрацю, щоб отримати доступ до великих і швидкозростаючих ринків.

На думку Сороса, в США регулятори недостатньо сильні, щоб протистояти політичному впливу ІТ-монополій. ЄС краще почувається в цьому питанні, тому що у нього немає власних подібних компаній. "У той час як американські правоохоронні органи в основному фокусуються на монополіях, створених за допомогою поглинань, законодавство ЄС забороняє зловживання монопольною владою незалежно від того, як це досягається. В Європі діють набагато більш жорсткі закони про конфіденційність і захист даних, ніж в Америці", - вказує Сорос.

Він нагадує, що Євросоюзу потрібно сім років, щоб довести до кінця справу проти Google. Але так як ця задача була успішно виконана, процес введення адекватного регулювання діяльності ІТ-монополій значно прискорився. "Це тільки питання часу, коли глобальне домінування американських інтернет-компаній буде порушено", - переконаний фінансист.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...