Екологічна катастрофа в РФ: У Мурманській області концентрація діоксиду сірки в повітрі перевищила гранично допустиму у дев'ять разів

Підвищений вміст діоксиду сірки у повітрі пов'язують із діяльністю дочірнього підприємства "Норникеля".

У місті Мончегорську Мурманської області на початку березня концентрацію діоксиду сірки було перевищено у дев'ять разів, повідомляє "Новая газета" із посиланням на керівника регіонального управління Росприроднагляду, передають Патріоти України.

За інформацією видання, цими днями над містом було видно жовтий туман, а влада оголосила цифру значно пізніше, коли туман уже розсіявся. У "Новой газете" вважають, що влада міста вирішила не говорити про реальну концентрацію діоксиду сірки, щоб уникнути паніки. Дітей, алергіків та астматиків із міста не вивозили.

Перевищення діоксиду сірки у повітрі може призводити до онкологічних і серцево-судинних захворювань, зараження ґрунтів. Як розповів керівник регіонального управління Росприроднагляду Євген Мінгальов, концентрацію небезпечної речовини зафіксовано біля комбінату "Североникель", який належить дочірній компанії "Норникеля" – Кольській гірничо-металургійній компанії. В інших частинах міста концентрацію діоксиду сірки було перевищено у п'ять разів.

На комбінаті "Североникель" виплавляють нікель і мідь, а також виробляють сірчану кислоту. За відсутності вітру і сильного морозу комбінат має знижувати викиди, однак цього не сталося.

Місцеві жителі повідомили, що чиновники місцевої адміністрації радили їм придбати респіратор або газовий протигаз. 7 березня жителі почали скаржитися на першіння в горлі і запах сірки від водопровідної води. За день містяни написали 50 скарг у різні інстанції.

Вміст діоксиду сірки в повітрі скоротився у п'ять разів після того, як комбінат повністю зупинив виплавлення, розповів керівник Росприроднагляду. Відомство порушило адміністративне провадження за фактом викидів, комбінату загрожує штраф до 200 тис. руб. (приблизно $3,4 тис.).

У 2001 році Норвегія і "Норильский никель" уклали угоду, за якою королівство мало надати грант компанії у розмірі €32 млн, а також кредит на суму $30 млн на 10 років від Північного інвестиційного банку для модернізації цехів підприємства, розташованих неподалік від кордону з Норвегією, заради зниження викидів.

У 2009 році "Норильский никель" сповістив норвезьку владу, що не буде виконувати умов угоди щодо поліпшення екологічної ситуації.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...