Екс-заступниця Саакашвілі Марія Гайдар розповіда, чим займається на службі у Порошенка

Україна не Росія – не лише через критичне ставлення до влади. СРСР не пустив тут такого коріння, як у державі на чолі з Володимиром Путіним.

Марія Гайдар

Це констатувала у розмові з Радіо Свобода радник президента Петра Порошенка, екс-заступниця Михайла Саакашвілі, коли той керував Одещиною, колишній член російської партії СПС Марія Гайдар, передають Патріоти України.

На її думку, в Україні менше патерналізму, безпорадності, більше підприємливості, готовності до змін. І війна, досі висока корупція не підривають високий потенціал України здійснити успішні реформи, стверджувала Марія Гайдар. Водночас вона вважає, що економічне зростання Росії на початку 2000-х років є заслугою високих цін на нафту і реформ, здійснених до Путіна, зокрема, коли на чолі уряду був батько Марії – Єгор Гайдар. Також вона відповіла, чи доводиться їй зараз політично обирати між Порошенком і Саакашвілі?

- Марія Гайдар – позаштатний радник президента України. Правильно?

– Правильно. А також депутат Одеської обласної ради.

– Яка сфера Вашої діяльності в Україні?

– Сфера? Медицина. І зараз я працюю над реформою сільської медицини. Для мене це дуже цікаво. Як я приїхала, я почала займатися медициною.

Я розуміла, що потрібна реформа первинної ланки. Ми почали цю роботу в Одеській області. Потім почався пілот в Савранському районі Одеської області. Також я працювала над цим багато як експерт. І зараз ця реформа первинної ланки, для сільської місцевості – це те, що я роблю, я вважаю, що дуже і дуже важливо. Тому що реформи треба починати там, де проблем найбільше за все, щоб побудувати систему, яка відповідала б сучасному рівню медицини.

– Давайте по кроках. Що саме? Що треба?

– Перш за все – це лікар. І це найголовніша проблема на селі. Їх немає. взагалі немає. Не можна покращити того, чого немає. Перш за все долучити лікарів. Щоб долучити лікарів, треба, щоб у них була гідна зарплата. Я вважаю, що це 12-15 тисяч гривень, 12 тисяч – якнайменше.

– А зараз?

– А зараз 3,5-4 тисячі на місяць. Потрібно, щоб у них були сучасні умови праці та житло. Тому потрібно побудувати нові амбулаторії, в яких було б житло для лікаря. Коли лікар приїжджає в сільську місцевість, він може там працювати і так само там жити. І це означає не тільки, що це вирішення соціальних питань для лікаря. Це також дуже важливо. Це означає, що він там буде постійно. Він буде там жити.

– Триває четвертий рік війна. Де взяти гроші на це?

– На це треба не так багато грошей. Перш за все, якщо витрачати ті гроші, які є зараз, грошей буде вистачати. Зараз ми можемо разом підрахувати. На кожну людину буде витрачатися на первинну ланку 450 гривень. Якщо ми беремо якусь ділянку... Наприклад, як говорить МОЗ, 2 тисячі людей. 2 тисячі людей на 450 гривень. Для простоти, якщо візьмемо 500, то це буде мільйон гривень. Якщо візьмемо зарплату, яку ми хотіли для лікаря – 15 тисяч. На жаль, величезні податки. Це близько 30 тисяч на місяць. 350-400 тисяч на рік. І Ви бачите, що залишаються ще гроші.

– Це буде стосуватися лікарів, які працюватимуть на селі? Терапевти?

– Сімейний лікар. Але залежатиме від села. Бувають великі села, де може бути кілька лікарів, групової практики працювати. Якщо це невелике село, то там може бути амбулаторія з одним лікарем. Тобто потрібні різні рішення. Але все повинне бути спрямоване на медичну допомогу. Що таке медична допомога первинного рівня? Це лікар і ті медичні працівники, які з ним працюють. Не в кожному селі може бути лікар. Якщо немає лікарів, там можуть бути фельдшери. І вони можуть працювати з лікарем.

– Там у них нічого, крім «зеленки», немає. Як це змінити?

– А це проблема, що зараз немає. Треба, щоб лікар хотів і міг робити те, що лікар на цьому рівні має робити, а також його помічники, фельдшери. Треба додати їм обладнання, треба навчати їх за сучасними також протоколами, треба, щоб вони сумісно з лікарем працювали. А не лишалися вони на самоті.

– І це реально втілити в Україні, на Ваш погляд, за нинішнього стану держави?

– Це реально. У концепцію я і не тільки я, а багато людей вкладали свою душу. Я дуже вірю, я дуже хочу.

– Нагадайте, Ви – громадянка України?

– Так, я – громадянка України.

– І Ви майбутнє з цією державою, з Україною, пов’язуєте?

– Так. Я є депутатом Одеської обласної ради. Я виграла вибори. Я там працюю також. Я пов’язую з Україною своє майбутнє. Для мене ця реформа – я в неї вірю. Я вважаю, що вона можлива. Тому що, перш за все, вона потрібна людям. Є гроші, які, якщо вони були б спрямовані на те, що потрібно, можна було б це отримувати. Тому що збудувати щось – це одне, а утримувати, платити зарплату – це зовсім інше. І є зараз завдяки тому, що ці гроші президент (Порошенко – ред.) надав, вони є у бюджеті, можна це зробити. Можна це зробити. Не просто очікувати роками, а зробити насправді по всій країні і побачити, як це буде. Я в це вірю.

– Пані Гайдар, якби ми всю розмову присвятили тільки реформі сільської медицини...

– Я була б дуже щаслива!

– Але нас глядачі не зрозуміли б. Я, звісно, не можу не поставити це запитання. Ви працювали з Міхеїлом Саакашвілі на Одещині. Тепер Ви є радником Петра Порошенка. Між Порошенком та Саакашвілі (це далеко не таємниця) дуже гострий конфлікт. Як Ви відчуваєте себе в такій ситуації?

– Я працювала радником. Я заступником Михайла Саакашвілі працювала. Він запросив мене приїхати. Я йому дуже вдячна. Я йому вдячна за цей рік, який я працювала. Для мене це був дуже цікавий досвід. І він такий, я так сказала б, його бачення, те, як він вміє робити політику, то я просто захоплювалася ним. І те, що він зробив у Грузії, – це викликає таку величезну повагу. Коли я працювала з ним, я також працювала над питаннями медицини. Я дуже стабільна в цьому напрямку. У мене був соціальний блок, а також медицина. І навіть коли я йшла на вибори, я говорила про це. Я зустрічалася і говорила про медицину, про первинну ланку.

Тобто я продовжую робити те, що я роблю. Я приїхала сюди допомагати працювати і побачити якісь результати своєї роботи. Я вважаю, що медицина – це дуже гостра проблема. Проблема, яку мені дуже цікаво вирішувати. Тому що я вважаю, що це найважливіше.

– Політичний вибір не постав перед Вами, перед Марією Гайдар, в Україні: або Порошенко, або Саакашвілі?

– Такого вибору у мене не було, коли я йшла працювати.

– Ви підтримуєте зараз стосунки з Михайлом Саакашвілі чи ні?

– Я підтримую, звичайно. Я добре до нього ставлюся. Що ж я можу сказати? Я нічого не знаю про цей конфлікт, крім того, що знаєте Ви.

– До «Руху нових сил» Вас не запрошують Міхеїла Саакашвілі?

– До «Руху нових сил»? Так ми постійно там спілкуємося, зустрічаємося. Є багато-багато друзів. Що я можу сказати? Для мене Михайло Саакашвілі є громадянином України. І я знаю, що він ставився до цього дуже серйозно. Ми навіть (у нас з ним схожа ситуація) жартували, коли приїхали працювати в Одесу. Він говорив: Машо, ми будемо з тобою одними з небагатьох політиків, в яких насправді є тільки одне громадянство.

– У деяких українських і по кілька. Так.

Я не знаю, що там сталося з кордоном, я не знаю, що там сталося з стосунками. Але я вважаю, що це взагалі якась провокація. Я не знаю. На мою думку, він вважає себе громадянином України, і він є громадянином України. А що там сталося – я не знаю. І що від цього буде – я не знаю. Але я впевнена, що Михайло зробить все, щоб залишитися і продовжуватися займатися політикою. У нього є своя позиція. Хтось це підтримує. Багато людей не підтримують. Може, багато людей і підтримують. Я не знаю. Я вважаю, що він має право займатися політикою. І нам потрібна людина з таким баченням, з його досвідом, у нього є і авторитет. І все-таки між Україною і Грузією завжди були такі, знаєте, стосунки. Всі це пам’ятають, як Саакашвілі підтримував Україну завжди, як він підтримував демократичні сили в такі гіркі часи. Я вважаю, що це потребує поваги до нього.

– Але при цьому закидають йому, у тому числі прихильники Петра Порошенка, що, мовляв, Міхеїл Саакашвілі такими політичними діями всередині України так чи інакше підігрує Росії, розхитує тут човна – він внутрішньополітичну обстановку в Україні дуже сильно розхитує. Ви згодні з такою думкою?

– В Україні демократія. Будь-який політик робить те ж саме. Тому що всі політики... І Михайло – дуже яскравий політик. Не можна так казати, що Михайло Саакашвілі. Є багато людей. Я вважаю, що це політичний процес. Я можу казати, що я знаю, що багато людей, які мене також не влаштовують і не подобаються, але все ж таки я бачу цей демократичний процес. І я бачу, що є Саакашвілі, є Тимошенко, є Садовий, є багато різних людей. У них у всіх є своя якась думка, інтереси. Побачимо, що буде, як це все складеться?

– Україна – не Росія у цьому плані?

– Звичайно! І тому ніхто не знає, що буде насправді у майбутньому. Ніхто цього не знає. І все може скластися по-різному. Але я вважаю, що кожна щира людина, яка займається політикою, не для того, щоб, не знаю, щось вкрасти, то вона добра.

– Ви не тужите за Росією?

– Я тужу за своєю сім’єю. Я тужу за друзями. Але я дуже щаслива, що я зараз живу тут. Дуже щаслива! Я навіть цього не очікувала. Я вважала, що мені буде складніше. Я дуже щаслива. Правда. Це так і є. Я, звичайно, сумую за рідними.

– Ваші друзі в Росії – не поменшала їхня кількість після того, як Ви в Україну переїхали?

– Поменшала. Були люди, які від мене навіть публічно відмовилися. Це я розумію. Я знаю. Я там жила. Я розумію.

– Ви не відчуваєте себе, як герой фільму відомого режисера (прізвища з принципових міркувань зараз озвучувати не буду), «свій серед чужих, чужий серед своїх»? Немає такого відчуття –зараз в Україні?

– У мене таке відчуття було все життя. Я в Росії була опозиціонеркою. Я постійно займалася політичною діяльністю. І мій тато – він вважався таким, він був і прем’єр-міністром, він був лібералом, демократом, антиімперцем, якщо так можна казати. І навіть у Росії це постійно було – «вони інші». Вони не такі, як усі. Вони – «п’ята колона». Я тут це відчуваю навіть менше, ніж я це відчувала це там. Коли я працювала в Кіровській області, ким я була в Кіровській області? Я була «москалькою». Я була навіть більше «москалькою» в Кіровській області, ніж я «москалька» тут насправді.

– Деякі українські критики, які себе позиціонують як патріоти, кажуть, що апріорі ані росіянин чи росіянка не може бути хорошим політичним менеджером, діячем в Україні.

– Але все ж таки я можу займатися сільською медициною?

– Це не моя думка. Я цитую. Я думаю, що Ви можете займатися всім, що не суперечить законам України. Абсолютно! Це Ваше право. Я просто процитував.

– Може бути будь-яка думка. Але вважаю, що я намагаюся зробити те, що добре для країни. Я вважаю, що я маю право це робити. Я є громадянка України. У мене добрі наміри.

– Ви за подіями в Росії стежите?

– Так, звичайно.

– Ви сказали, що коли тільки в Україну переїхали у 2015 році, то реакція була не тільки всіляких (від себе зауважу) «дмітрієв кисельових», не будемо їх згадувати, а навіть Микити Бєлих, з яким Ви працювали у Кіровській області. Тоді пост дуже неоднозначний він щодо Вас написав. Бачимо, як доля пана Бєлих зараз у путінській Росії склалася, як його (я вживу це слово) «пресують».

– Що я можу сказати? На жаль, йому це не допомогло. Я насправді кажу, що на жаль. Він зараз за ґратами.

– Хвора людина, до речі…

– Хвора людина, дуже хвора. У нього проблеми з цукровим діабетом. У нього проблеми з ногою. Він може навіть лишитися взагалі... Що я можу сказати? Це така несправедлива російська система. По-перше, він (Бєлих – ред.) був у демократичному русі, працював з Борисом Нємцовим. Там ми і познайомилися. І з цього почалася наша робота.

– «Союз правих сил».

– «Союз правих сил». Потім, коли він поїхав у Кіровську область, він став частиною путінського режиму, був лояльний і чесний, частиною путінського режиму. Якщо казати насправді (він від мене відмовився, казав такі слова) …але він був хорошим губернатором.

– Суд так званий над ним – навіщо це робиться? Це вказівка Путіна чи якісь інші сили, якісь інші «вежі Кремля»?

– Це інші «вежі Кремля». Там є свої силовики, свої провокації. Це все не так під контролем. Він (Бєлих – ред.) не був людиною Путіна.

– Не був? Але ж Путін його призначав губернатором.

– Ні. Його призначав Медведєв. Це був такий короткий час...

– А хіба Дмитро Медведєв не узгоджував свої кроки з тодішнім прем’єр-міністром Путіним?

– Не всі, як відомо. Не всі. І там був певний період, коли була трохи інша політика. Він не був людиною Путіна. Сталася провокація.

– З отриманням хабара?

– Я впевнена, що це провокація з отриманням хабара. Тому що Микита, по-перше, був заможною людиною до того, як пішов у владу, по-друге, він дуже і дуже обережна людина.

– Ви вважаєте, що підставили?

– Підставили. Підставили якісь силовики.

– То і Ваша така доля могла б бути, якби Ви залишилися в Росії?

– Але ж я працювала у Кіровській області 2,5 роки. Потім поїхала навчатися в Америку. І пішла з влади. От я попрацювала. А потім я вже керувала громадською організацією, займалася правами...

– У Москві така ж сама доля. Навіть не в Кірові. Хіба ні? Дивимося, як деякі російські опозиціонери...

– Багато моїх друзів за ґратами, були за гратами, мають якісь кримінальні провадження, були вимушені поїхати з Росії. Навіть всі, кого я знаю. Це так чи інакше. Якщо людина активна в політиці, то з нею може статися все, що завгодно.

– Звісно, Ви – людина молода. Але Ви й 90-і роки пам’ятаєте. Це на Ваших очах. Ваш тато... Знову ж таки повертаємося до Єгора Тимуровича. Те, що сталося з Росією зараз, отака, як вона є, путінська Росія у всій красі – «КримНаш», 86% і так далі, то це закономірність чи це просто заслуга однієї людини – Путіна?

– Мій тато написав дуже хорошу книжку, яка називається «Загибель імперії». І там така фундаментальна причина того, чому всі імперії, так само радянська імперія, загинули. Там описані причини, добре проаналізовані. Але він пише про головний ризик, який є перед країною, яка була імперією – це постімперський синдром. Люди, які залишаються всередині, не можуть спокійно розвиватися, думати про своє майбутнє, у них продовжує боліти нога, якої немає. Знаєте, такі фантомні болі, які суспільство не може пережити. А це найголовніший ризик.

– А іншою ногою вона сусідів добряче б’є?

– І, на жаль, я не вірила, що так буде. Я ніколи не вірила, що може бути війна між Росією і Україною, коли про це писав навіть Сорокін у своїх книжках. Я не вірила. Але все-таки це сталося. Пропаганда, яка є, працює, допомагає.

– Але первинний – запит самих людей, я так розумію, на Вашу думку?

– Люди були розчаровані, їм було складно пройти 1990-і роки. Потім, коли після реформ, почалося економічне зростання, тоді ж прийшов Путін, якому пощастило.

– Путін, на Ваш погляд, скористався плодами попередників?

– Так, він скористався плодами попередників. Почалося економічне зростання.

– Ну, нафта, газ – ціни.

– Нафта теж. І тоді почалася експлуатація тих поганих почуттів, тобто націю треба було рухати вперед, рухати у світ, рухати у глобальне суспільство. А її почали рухати назад, не знаю куди. Так, а СРСР немає.

– Деякі українські патріоти вважають, що насправді після того, що сталося з 2014 року, після «русской вєсни», вже мирного співіснування з Росією ніколи не буде, навіть якщо Путін десь у відставку піде, сяде на лаву підсудних у Гаазі. Поки Росія не розвалиться, то толку не буде для України. Ви згодні з такою позицією?

– Якщо хтось – сусід, то він залишиться сусідом. З поганими стосунками, з добрими стосунками, з війною чи без війни.

– Доброзичливий сусід Росія для України в принципі можливий?

– Можливий у майбутньому. Те, що сталося – це буде в пам’яті назавжди. Стосунки сусідів? З часом це може, коли зміниться влада в Росії, коли зміниться риторика, коли все зміниться, коли піде Путін, коли підуть люди, то може змінитися. Але перш за все треба, щоб не було війни.

– Ви не виключаєте такого оптимістичного розвитку, що все-таки можуть бути добросусідські відносини з Росією в нинішньому територіальному складі й України?

– Між Англією і Францією була Столітня війна і скільки було потім. Йде час... І все ж таки майбутнє залежить від нас, від наших дітей. Вони можуть побудувати все по-іншому. Я сподіваюся, що вони побудують. І ми самі приймемо в цьому участь, у побудові всього по-іншому. Любові не буде. Дружби не буде. Якесь сумісне проживання може бути. Можливо. З цього треба починати. І з цього почнеться, коли почнуться зміни.

– Ви згадали книжку Вашого тата... А взагалі можна на пострадянському просторі (я не беру країни Балтії – Литву, Латвію, Естонію – це окремий приклад) решту 12 республік реформувати після того, що при СРСР було?

– Можна.

– Ви знаєте позитивні приклади? Бодай один? Ви назвете, мабуть, Грузію?

– Грузія. І Україна буде таким прикладом.

– Україну можна з цієї ями вивести, Ви вважаєте, та ще й в умовах війни?

– Можна. Звичайно можна. А чому ні?

– З такою демографічною ситуацією?

– Ми розташовані в центрі Європи. Гарна-гарна країна, освічені люди. Не просто освічені люди, а добре освічені люди.

– Тікають за кордон. Ні?

– Тікають, тому що зараз немає що робити. Люди ті ж самі. Вони ж коли тікають за кордон, вони досягають результатів. Навіть не знаючи мови, навіть приїжджаючи в іншу країну, багато з них багато всього можуть досягнути. Проблема в тому, що немає умов. Є все. Якщо порівняти з Росією. Росія велика, така дуже складна країна, з Сибіром.

– Це, скоріше, більше тягар у чомусь, така величезна територія?

– Величезна територія. А Україна – це ідеальна територія, гарна, багато гарних міст, туристична активність, логістична активність, чудові, освічені люди, низькі зараз ціни всередині країни, що дає можливість розвивати складання, розвивати виробництво.

– Є такі можливості?

– Є, звичайно, такі можливості. Просто зараз вони не використовуються.

– А є в України час, пані Гайдар?

– В України немає часу. Не можна більше чекати. Треба робити все, що можна. Але я вірю в позитив на майбутнє. Я вважаю, що все це для цього позитивного у нас майбутнього є. Чим ми гірші, аніж Польща?

– З таким патерналістським настроєм у населення? До речі, те, що Єгор Тимурович щодо Росії не раз зауважував...

– У Росії є патерналістські настрої.

– А в Україні хіба немає?

– В Україні набагато менше. Я бачу цю різницю. Я навіть не думала і не знала... Це як мови українська і російська – вони дуже схожі, але зовсім різні. От насправді як кожна частина зовсім інша. Те ж саме люди.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...