Експерт пояснив, чому в бюджеті закладено курс більше 30 грн за долар

Гроші ніби як і є, але насправді їх немає.

Про це, коментуючи інформацію про курс долара, який закладено в держбюджет на 2018 рік, InfoResist заявив економіст, екс-заступник голови Нацбанку і ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко, передають Патріоти України.

«Я думаю, уряд закладає доходи з імпорту від ПДВ до бюджету за таким курсом, він в середньому там 29,1, а на кінець року такий. Велика ймовірність, що буде саме такий курс, приблизно такий курс, а може навіть гірше. Тому що чим гірше курс, тим легше виконати бюджет», - сказав він.

Економіст вважає, що курс більше 30 гривень за долар, який закладений в бюджет на 2018 рік, означає, що в наступному році в Україну не буде припливу прямих іноземних інвестицій.

«У наступному році Національний банк буде боротися з посиленням гривні. До кінця року гривня буде трохи падати, а в наступному році вона повинна була б посилюватися. Тому що я передбачаю, що почнуть потроху заходити інвестори. Принаймні не буде відтоку капіталу, як зараз», - зазначив експерт.

Савченко стверджує, що якби бюджет складали професіонали, то в бюджеті на наступний рік був би «валютний коридор 25-29 гривень».

«Це означає, що гривня може як посилюватися, так і послаблюватися в наступному році. Це правильна позиція. А то, що зробив Мінфін і Нацбанк - це неправильна позиція, тому що вона штовхає економіку до девальвації. Очікування подій в економіці часто штовхає ці події до звершення. Особливо такого курсу», - заявив він.

При цьому експерт стверджує, що така девальвація вигідна уряду. «Традиційно уряд поповнює бюджет за рахунок таких трьох ключових чинників: перший - девальвація, другий - інфляція, третій - запозичення. Але не використовує темпи економічного зростання, це здоровий механізм збільшення бюджету і другий здоровий - приватизація. Так ось приватизація і темпи економічного зростання весь час не виконуються, а ось девальвація, інфляція і запозичення - аж гуде все», - зазначив Савченко.

У цьому випадки, за словами економіста, «гроші ніби як і є, але насправді немає». «Вони начебто і є, але їх купівельна спроможність набагато менше, ніж очікують і бізнес, і люди, і західні інвестори. Тобто, це обман. Самообман. Але, баланс є. Треба почекати, коли приїде Міжнародний валютний фонд, почнуться дискусії і там буде більше, я так думаю, професійний підхід до справи. Я впевнений, що пропаде прогнозний курс на наступний рік», - говорить експерт.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...