Експерт пояснив захмарні ціни на продукти в окупованому Криму

Експерт припустив, що вся сільгосппродукція, яка реалізується в Криму, виключно завізна, що неминуче позначається на її ціні.
Дорожнеча продуктів харчування в окупованому Криму має об'єктивні причини. Таку думку "Обозревателю" висловив експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, передають Патріоти України.

Він нагадав про те, що до анексії забезпечення півострова здійснювалося з материкової частини України і фактично нічим не відрізнялося від забезпечення будь-якого іншого регіону країни. "70% продукції, яка йшла до Криму, йшла з континентальної України", - повідомив експерт.

"На сьогодні немає можливості доставки продуктів таким чином", - констатував він "Більш того, основна маса сільгоспугідь Криму існувала виключно за рахунок поливного землеробства, яке забезпечувалося Північно-Кримським каналом. Але з 2014 вода по цьому каналу не подається. Тому все сільгоспугіддя, які були в центральній частині, не обслуговуються і припинили випуск сільгосппродукції", - додав Пендзин.

Він нагадав про те, що Крим - "вододефіцітний", тому "все, що стосується поливного землеробства в принципі, там неможливе".

Таким чином, експерт припустив, що вся сільгосппродукція, яка реалізується в Криму, виключно завізна, що неминуче позначається на її ціні. "Одна справа, коли ви везете продукти харчування по континентальній Україні через перешийки, що в принципі нічим не відрізняється від нормальної дороги, і інша справа, коли у вас паром. Тим більше, що паром в Керчі, а Севастополь - на протилежному боці півострова. Тому нічого дивного немає в тому, що продукти в Криму подорожчали - це пояснюється суто логістично", - переконаний Пендзин.

"Якби Крим повернувся назад в Україну, звісно, продукти харчування, які є, суттєво би подешевшали", - заявив він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

субота, 7 червень 2025, 23:10

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...